Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Stroje Kerner s originálním konstrukčním řešením

Zveřejněno: 25. 9. 2023

Stroje pro intenzívní hluboké zpracování půdy a mělkou podmítku má v sortimentu německá firma Kerner, kterou v České republice zastupuje společnost AGROMEX. Stroje si bylo možné prohlédnout na akci Den zemědělce v Kámeni u Pelhřimova.

Kerner STRATOS SA 600 v šestimetrovém provedení je určen pro mělké zpracování půdy do hloubky 15 cm.

Stroj pro mělké i hluboké zpracování půdy do 35 cm zastupoval tažený model Kerner X4-460 s pracovním záběrem 4,6 metrů. Podle požadované hloubky zpracování půdy může být osazen radličkami s dláty nebo křídly. Kypřiče Kerner jsou osazené modulární radličkou s odděleným dlátem, odhrnovačkou a křídlovými nástavcemi. Křídlové radličky lze využít při mělkém zpracování půdy po sklizni. Křídla se však dají snadno sundat (bez použití speciálního nářadí) a dláto pak pronikne do hloubky až 35 cm. K dispozici je výběr ze široké škály typů rychlovýměnných a symetricky uspořádaných radliček.

Stroj Kerner X4-460 využívá čtyřřadou konstrukci se symetricky uspořádanými radličkami. Radličky jsou od sebe vzdálené tak, aby byla zajištěna vysoká průchodnost stroje a eliminovalo se jeho ucpávání. Volit lze různá tělesa s jištěním střižným šroubem nebo s nonstop jištěním. Nonstop jištění může být buď v pružinovém (s konstantním tlakem), nebo hydropneumatickém provedení. Vystavený stroj disponoval poslední jmenovanou variantou, mezi českými zemědělci nejoblíbenější. Tento typ jištění nabízí nastavitelný přítlak až 1 200 kg na radličku. Specialitou tohoto řešení je kolmé posazení jisticí pístnice. Kinematika výkyvu je stavěná tak, aby pístnice držela nastavený protitlak. Ve chvíli, kdy dojde k překonání jisticího tlaku, dojde k výkyvu tělesa a poklesu protitlaku, čímž se odpor radličky sníží a tím pádem radlička nemá snahu vytahovat například kameny na povrch půdy.

Stroj pro mělké i hluboké zpracování půdy do 35 cm zastupoval tažený model Kerner X4-460 s pracovním záběrem 4,6 metrů.
Stroj pro mělké i hluboké zpracování půdy do 35 cm zastupoval tažený model Kerner X4-460 s pracovním záběrem 4,6 metrů.

Kerner X4 disponuje dvěma páry kopírovacích kol, jejichž úkol spočívá v nastavování pracovní hloubky v přední části stroje. V zadní části stroje se pracovní hloubka nastavuje přes válec (slouží také pro zpětné utužení půdy, k dispozici je několik druhů) pomocí hydraulické pístnice s překlápěcími podložkami. Za sekcí s radličkami následují urovnávací disky hvězdicovitého tvaru objevující se i na jiných strojích firmy Kerner. Slouží na rozdrobení a částečné urovnání zpracovávaného materiálu.

Těleso s nonstop jištěním v hydropneumatickém provedení u stroje Kerner X4.
Těleso s nonstop jištěním v hydropneumatickém provedení u stroje Kerner X4.

V případě potřeby lze přes rychloupínací systém celý zadní válec se zavlačovači demontovat. Poté se pracovní hloubka stroje Kerner X4 nastavuje přes hydraulické pístnice podvozku stroje. Pokud stroj zadní válec nemá, je možné namontovat diskové kypřiče stop kol podvozku stroje s hydraulickým nastavením pracovní hloubky (slouží k tomu dva páry hadic s hydraulickým okruhem). V případě, že stroj válec má a pojíždí po něm, podvozková kola se nachází ve vzduchu. V opačném případě se stroj pohybuje po podvozkových kolech.

Pohled na tzv. inteligentní oj u stroje Kerner X4-460. Plní jak roli trakčního posilovače, tak kopírování povrhu pozemku.
Pohled na tzv. inteligentní oj u stroje Kerner X4-460. Plní jak roli trakčního posilovače, tak kopírování povrhu pozemku.

Zpracování půdy většinou neprobíhá na ideálně rovném pozemku a je třeba překonávat nerovnosti. Kypřič Kerner X4 proto je možné vybavit tzv. inteligentní ojí, která plní jak roli trakčního posilovače, tak kopírování povrchu pozemku. Dotěžování traktoru je řízeno elektronicky. Obsluha si může na ovládacím panelu nastavit protitah centrální pístnice a dotížit si traktor podle potřeby. V rámci testování stroje v českých podmínkách bylo potvrzeno, že je možné dosáhnout významného snížení prokluzu kol traktoru a zvýšení pracovní rychlosti při stejném nastavení traktoru až o 3 km/h ve srovnání se strojem bez této inteligentní oje. Zároveň s použitím systému Inteligentní oje výrazně klesá spotřeba. Traktor musí být vybaven Load Sensing hydraulikou. Pro práci s kypřičem Kerner X4 je vhodný traktor o výkonu od 400 koní. Kypřič je k dispozici ještě v záběrech 5,2 metru, 5,7 metru a 6,2 metru. Menším sourozencem tohoto kypřiče je Kerner CORONA v neseném provedení (záběr od 3 metrů) – obsahuje pouze tři řady radliček.

Kerner STRATOS SA 600

Druhým vystaveným radličkovým strojem byl model Kerner STRATOS SA 600 v šestimetrovém provedení. Stroj je určen pro mělké zpracování půdy do hloubky 15 cm. Většina českých zemědělců s ním zpracovává půdy do hloubky od 5 do 12 cm. Vyznačuje se velmi precizním nastavením pracovní hloubky díky unikátní koncepci. Ta se skládá „z rámu v rámu“ – pohyblivý nosník pracovních těles (žlutý rám) je paralelně zavěšen v hlavním nosném rámu (zelený rám). Vlastní pojezd a kopírování terénu zajišťuje hlavní rám. Nastavení a udržení konstantní pracovní hloubky zajišťuje nosník těles.

Kerner STRATOS se vyznačuje velmi precizním nastavením pracovní hloubky díky unikátní koncepci „rám v rámu“.
Kerner STRATOS se vyznačuje velmi precizním nastavením pracovní hloubky díky unikátní koncepci „rám v rámu“.

Stroj Kerner STRATOS lze osadit radličkami se slupicemi s nonstop pružinovým jištěním (vystavená varianta) nebo slupicemi s pružinovými pery. Prvně jmenovaná varianta je určena spíše pro podmítku a umožňuje již zmíněné precizní nastavení pracovní hloubky. To se hodí zejména při likvidaci například výdrolu, kde je potřeba v hloubce pěti centimetrů ničit kořenový systém. Druhá jmenovaná varianta je určena pro přípravu půdy jako náhrada kompaktoru. Unikátní řešení uchycení pružných slupic s horním obloukem dodává stroji maximální světlou výšku a vysokou pružnost těles. Výběr nabízí různá provedení zadních válců a zavlačovačů jako u modelu Kerner X4. Radličkový podmítač Kerner STRATOS lze dodat také v neseném provedení se čtyřmi nebo šesti řadami pracovních těles.

Pružinová tělesa radličkového podmítače Kerner STRATOS SA s horním obloukem zajišťují maximální světlost a pružnost.
Pružinová tělesa radličkového podmítače Kerner STRATOS SA s horním obloukem zajišťují maximální světlost a pružnost.

Přední část stroje Kerner STRATOS lze vybavit urovnávací odpruženou smykovou lištou nebo nastavitelným hvězdicovým pasivním drtičem řepkového či kukuřičného strniště X-Cut. Tento pasivní drtič nabízí firma Kerner také v samostatné variantě X-cut solo s pracovním záběrem od 3 do 7,5 metru. Stroj Kerner STRATOS je možné používat v předním nebo zadním závěsu traktoru. V českých podmínkách si získává oblibu, protože ve srovnání s mulčováním se vyznačuje vysokým plošným výkonem a nízkou spotřebou nafty.

Kerner HELIX HA 600

Třetím vystaveným strojem byl diskový podmítač Kerner HELIX HA 600 v šestimetrovém provedení. Tyto podmítače se vyrábějí v neseném nebo taženém provedení. Koncept rámu je podobný jako u kypřiče Kerner X4. Vpředu má kopírovací kola a pracovní část tvoří dvě řady 560 mm disků. Jednotlivé disky jsou robustní o tloušťce 5 mm. Jeden nosník vždy drží dva disky.

Disky jsou u Kerner HELIX HA 600 rozmístěné tak, aby první řada disků nasměrovala tok hlíny do středu druhé řady disků.
Disky jsou u Kerner HELIX HA 600 rozmístěné tak, aby první řada disků nasměrovala tok hlíny do středu druhé řady disků.

Zajištěno je tak optimální kopírování půdy a průchodnost organické hmoty. Disky jsou rozmístěny tak, aby jejich první řada pronikla do půdy při optimální pracovní rychlosti do 15 km/h a nasměrovala tok hlíny do středu druhé řady disků. Druhá řada tak má za úkol už jen hlínu promíchávat. Další pracovní sekcí je urovnávací pružinová lišta, následují podvozková kola a zadní válec se zavlačovačem. Prezentovaný dvojitý válec pro písčité půdy umožňuje otáčení stroje na válci, standardně je však otáčení řešeno podvozkovými koly.

Diskový podmítač Kerner HELIX HA 600 v šestimetrovém provedení.
Diskový podmítač Kerner HELIX HA 600 v šestimetrovém provedení.

O společnosti Kerner

Rodinná společnost Kerner sídlí v Bavorsku. Celkem 80 % produktů jejího výrobního programu směřuje na domácí trh, zbylých 20 % je pravidelně exportováno převážně do Francie, Maďarska a Rakouska. Na českém trhu ji od roku 2017 zastupuje firma AGROMEX.

Od samého počátku svého fungování se Kerner zaměřuje na vývoj a výrobu techniky pro konzervační zpracovávání půdy. Jde v podstatě o redukované obdělávání spočívající ve snižování počtu pracovních operací a v jejich slučování při současné ochraně povrchu půdy rostlinnými zbytky. V sortimentu firmy Kerner tedy nalezneme stroje schopné provádět mělké a intenzívní zpracování půdy při zachování značného pokryvu povrchu půdy rostlinnými zbytky. Nářadí Kelner určené pro mělkou podmítku je navíc již z výroby předpřipraveno k montáži zařízení pro výsev meziplodin.