Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Traktorem roku 2024 se stal Claas Xerion 12.650 Terra Trac. Ostatní kategorie ovládly traktory McComick, Landini a Fendt

Zveřejněno: 21. 11. 2023

V rámci veletrhu Agritechnica 2023 se v Hannoveru uskutečnilo slavnostní vyhlášení soutěže Traktor roku 2024 (Tractor of the Year). Porota výherce vybírala z finalistů, kteří jsou rozmístěni do různých kategorií dle specializace.

Traktorem roku 2024 se stal Claas Xerion 12.650 Terra Trac.

Absolutním vítězem, který si může nárokovat titul Traktor roku 2024 se stal čtyřpásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra Trac. Jde o nejvýkonnější traktor s plynulou převodovkou na světě.

V kategorii Best Utility zvítězil kompaktní traktor McComick X5.120 P3-Drive. Čtyřválcový motor FPT o objemu 3,6 litru poskytuje výkon 114 koní. Převodovka powershift umožňuje automatické řazení až 12 rychlostních stupňů, a to jak v terénu, tak na silnici. Ovládá se ergonomickým joystickem SmartPilot. Součástí palubního technologického balíčku je také systém Advanced Driving System (ADS) určený pro pokročilé funkce řízení. Náprava a kabina jsou odpruženy tak, aby byl zajištěn maximální komfort při jakémkoli použití, a z výroby je k dispozici čelní nakladač.

V kategorii Best of Specialized zabodoval speciální traktor Lanidi Rex 4-120 GT RoboShift Dynamic. Výrazným prvkem je převodovka RoboShift, která se může pochlubit elektronicky ovládaným robotickým systémem, který pracuje jak na třech rychlostech pod zatížením, tak na čtyřech základních rychlostech. To vše doplňuje funkce APS – Auto Power Shift – pro automatické řazení s nastavitelnou odezvou. Odpružení kabiny "Zero Shock System" v kombinaci s odpruženou kabinou a nápravou zajišťuje komfort na palubě srovnatelný s traktory pro polní práce.

Kategorii Sustainable Toty ovládl elektrický traktor Fendt e107 V Vario.