Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Väderstad představuje novou rozdělovací hlavu zvyšující ovladatelnost secího stroje

Zveřejněno: 8. 12. 2023

Väderstad modernizuje pneumatické secí stroje Väderstad Rapid A 400-800S, Väderstad Rapid A 600-800C, Väderstad Spirit 400C/S a Väderstad Spirit 600-900C/S novou rozdělovací hlavou pro modelový rok 2024.

Väderstad představuje novou rozdělovací hlavu zvyšující ovladatelnost secího stroje.

Nová rozdělovací hlava pro pneumatické secí stroje Väderstad Rapid a Väderstad Spirit umožňuje dvě nové hlavní funkce: dynamické kolejové řádky a možnost přepnout z rozteče řádků 125 mm na 250 mm stisknutím tlačítka.

„Díky funkci dynamických kolejových řádků je tvorba kolejových stop jednodušší a spolehlivější než kdykoli předtím. Funkci lze snadno nastavit pomocí řídicího systému Väderstad E-Control na iPadu. Při setí na poli secí stroj v případě potřeby automaticky vypne konkrétní řádky tak, aby odpovídaly stopám pneumatik postřikovače,“ říká Björn Jeansson, ředitel pro produktový management secích strojů ve společnosti Väderstad.

Po zadání šířky rozchodu a rozteče pneumatik postřikovače řídicí systém Väderstad E-Control na iPadu vypočítá, kdy je třeba vypnout konkrétní řádky, aby se vytvořily neoseté koleje. Při práci na poli bude tvorba řádků řízena automaticky, vypínání řádků bude probíhat nezávisle na tom, kde se na secím stroji nacházejí.

„Funkce dynamických kolejových řádků usnadňuje život, protože umožňuje využití celé pracovní šířky, i když se šířka secího stroje neshoduje s šířkou postřikovače. Pro službaře to znamená rychlé střídání polí, kde se používají různé šířky postřikovačů,“ říká Björn Jeansson.

Důležitou funkcí, která je navíc součástí nové rozdělovací hlavy, je možnost snadno měnit rozteč řádků stroje ze 125 mm na 250 mm, čímž se šetří čas v rušné sezóně. Změna rozteče řádků se provádí stisknutím tlačítka v systému Väderstad E-Control z kabiny. Systém je koordinován se senzory SeedEye, což zajišťuje plnou funkčnost.

Nová rozdělovací hlava navíc umožňuje vypnutí poloviny stroje pro čtyřmetrové stroje Väderstad Rapid A 400S a Väderstad Spirit 400C/S. Tím se snižují vstupní náklady a minimalizují se plochy s dvojím osetím.

Nová rozdělovací hlava pro Väderstad Spirit 400C/S, Väderstad Spirit 600-900C/S, Väderstad Rapid A 400-800S a Väderstad Rapid A 600-800C je k dispozici od prosince 2023.