Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Značka nákladních automobilů Ford Trucks si buduje stabilní pozici na českém trhu

Zveřejněno: 21. 12. 2022

Importérem a distributorem značky Ford Trucks pro Českou republiku je společnost F TRUCKS a.s. která mimo jiné i řídí síť autorizovaných servisů. V rozhovoru s jejím novým generálním ředitelem, panem Štefanem Krajčim, jsme probrali aktuální situaci a vize společnosti a také možnosti, které tato značka nabízí v oblasti zemědělství.

Štefan Krajči, generální ředitel společnost F TRUCKS a.s.

Automobilový průmysl prochází v poslední době výraznou technologickou transformací v různých dílčích oblastech, kterými jsou například digitalizace, automatizace, konektivita, autonomní řízení a v neposlední řadě také elektromobilita. Globální trendy v tomto odvětví mají vliv jednak na samotné výrobce, ale také zásadně ovlivňují nastavení strategie importérů, kteří jsou zodpovědní za jednotlivé regiony.

V následujících odstavcích přinášíme interview s panem Štefanem Krajčim, generálním ředitelem společnosti F TRUCKS a.s. – importérem a distributorem značky Ford Trucks pro Českou republiku.

Můžete v krátkosti představit značku Ford Trucks?

Ačkoli se to u nás málo ví, Ford Trucks je jedním z nejvýznamnějších mezinárodních výrobců těžkých nákladních vozidel na světě, který má aktuálně zastoupení ve více než 43 zemích v Evropě, Asii a v Africe. V portfoliu jsou zastoupeny tahače, a dále celá řada stavebních a distribučních nákladních vozidel s hmotností nad 18 tun.

Ford Trucks je společným podnikem americké nadnárodní korporace Ford Motor Company a turecké společnosti Ko Holding A. Právě v Turecku se nachází komplexní výrobní závod. Pod jednou střechou tu probíhá vývoj, výroba komponentů včetně motorů a finální kompletace. Roční produkce dosahuje 15 000 kusů nákladních vozidel. Díky těmto skutečnostem jsou zajištěny kontinuální dodávky vozidel na evropské trhy, což vnímám jako jednoznačnou konkurenční výhodu. Zajímavostí rovněž je, že turecké vývojové centrum R&D Center – Ford Otosan patří mezi TOP 5 v Evropě, kde pracuje přes 1 500 inženýrů.

Do nové funkce jste byl jmenován v říjnu letošního roku. Co bylo podnětem a jaké jsou očekávání?

Společnost F TRUCKS a.s. od svého založení prošla řadou změn. Pozitivním přínosem pro budoucí rozvoj společnosti je také zásadní změna v akcionářské struktuře, kde jediným 100 % akcionářem společnosti se stala společnost AUTO IN s.r.o. Tato skutečnost iniciovala sestavení nového managementu společnosti, což bylo i podnětem k mému jmenování do role generálního ředitele.

Očekávaní jsou jasná. Pro následující období je mým úkolem nastavit naši strategii tak, abychom rostli a dosahovali vyššího podílu na trhu, a to v kategorii nad 18 tun. Ve střednědobém horizontu bych rád náš podíl na trhu minimálně zdvojnásobil.

Jak byste obecně zhodnotil současnou pozici značky Ford Trucks na tuzemském trhu?

Na českém trhu se nám podařilo dosáhnout skvělých výsledků v prodeji nákladních vozidel Ford Trucks, což významně přispělo k budování povědomí o této značce a současně je to slibné z hlediska dalšího rozvoje našich poprodejních služeb. Pozitivně také hodnotím pro zákaznický přístup. Vytvořil se tu skvělý tým, díky kterému umíme vyhovět celé škále individuálních požadavků zákazníka.

Prodejní a servisní centrum Ford Trucks v Strančicich u Prahy.
Prodejní a servisní centrum Ford Trucks v Strančicich u Prahy.

Jak vlastně vypadá produktová nabídka Ford Trucks pro český trh?

V současné době máme v naší nabídce tahače Ford F-MAX pro mezinárodní a vnitrostátní kamionovou dopravu. Vedle toho nabízíme také stavební řadu podvozků Ford Trucks, kterou neustále rozšiřujeme. Jsme schopni dodat také podvozek v agro-konfiguraci. V tomto směru nám nahrává fakt, že jsme začali ve velké míře spolupracovat s významnými českými výrobci nástaveb. To nám umožní do budoucna flexibilně reagovat na poptávku po individuálních konfiguracích. Podíl podvozků v produktovém mixu bychom rádi v následujícím období zdvojnásobili. To nám může pomoci stabilizovat prodeje v případě výkyvů v oblasti mezinárodní kamionové dopravy.

Jak vnímáte potenciál značky Ford Trucks v oblasti zemědělství?

Podíváme-li se na naše významné světové trhy, značka Ford Trucks je v zemědělství hojně zastoupena. Oblíbenost nákladních vozidel jako alternativ k těžkým zemědělským traktorům obecně stoupá. Je to dáno tím, že agrotahač nabízí uživateli větší všestrannost a výkon. Vozidla Ford Trucks se nejčastěji prodávají s nástavbami na objemné komodity jako je siláž nebo senáž, dále s nástavbami na přepravu obilí, ale i s celou řadou cisternových nástaveb. Pro zákazníky v segmetnu zemědělství jsme schopni připravit takové vozidlo kompletně na klíč.

V čem spočívá konkurenční výhoda vozidel Ford Trucks a obecně vámi poskytovaných služeb?

Je to několik faktorů. Co se týče technických vlastností, pak přesvědčivými argumenty u zákazníků je robustnost a jednoduchost našich vozidel. Pak také schopnost pružně reagovat na aktuální požadavky našich zákazníků. Poptávku dokážeme uspokojit díky naší stálé nabídce skladových vozů a díky strategickému umístění výrobního závodu jsme schopni garantovat krátké dodací lhůty.

Intenzivně se věnujeme analýzám trhu a kontinuálně sbíráme zpětnou vazbu od našich zákazníků, abychom značku Ford Trucks ještě více stabilizovali a využili její potenciál.

Jak je zajištěn prodejní a poprodejní servis u nás v ČR, a jaké poskytujete na vaše nákladní vozidla záruky?

Samozřejmostí pro značku Ford Trucks je neustálý rozvoj a tlak na dodržování nastavených standardů a kvality našich servisních partnerů s ohledem na pokrytí celé ČR. Našim cílem je navýšení penetrace servisních smluv na prodaná vozidla a kontinuální rozvoj a zkvalitnění servisní sítě na hlavních dopravních koridorech v našem regionu.

V letošním roce jsme oslavili 1. výročí od otevření Prodejního a servisního centra Ford Trucks v Strančicích u Prahy. Jedná se o moderní autorizovaný servis pro vozidla značky Ford Trucks s velmi dobrou strategickou polohou u dálnice D1. V letošním roce, v průběhu listopadu, chystáme oficiální otevření dvou autorizovaných servisů na Moravě v Brně a v Olomouci-Hněvotíně .

Štefan Krajči se v byznysu nákladních automobilů pohybuje téměř 20 let. V průběhu své kariéry prošel všemi obchodními pozicemi až do samotného vrcholového managementu. Ve společnosti F TRUCKS a.s., která je importérem značky Ford Trucks pro Českou republiku, působí od ledna roku 2021. Generálním ředitelem byl jmenován v říjnu 2022 v rámci sestavení nové organizační struktury společnosti a respektem k poslání značky Ford Trucks.