Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

AGRALL oslavil 50 let výroby řezaček Claas Jaguar, v Banticích vystavil novinky

Zveřejněno: 3. 4. 2024

Ve dnech 29. 2. až 1. 3. 2024 společnost AGRALL zemědělská technika na svém středisku v Banticích na Znojemsku uspořádala Den otevřených dveří s doprovodným programem. V předvečer začátku akce uspořádala oslavy 50 let výroby samojízdných sklízecích řezaček Claas Jaguar. Ve vnitřních a venkovních prostorách na návštěvníky čekala prezentace novinek firem Claas a Väderstad.

AGRALL oslavil 50 let výroby řezaček Claas Jaguar, v Banticích vystavil novinky.

V sídle společnosti AGRALL zemědělská technika v Banticích se večer 28. února uskutečnila oslava 50 let výroby samojízdných sklízecích řezaček Claas Jaguar. V roce 1973 sjela z výrobní linky první samojízdná řezačka Claas Jaguar 60 SF. Na pozvané hosty čekala emotivní světelná show a videomapping „Nezastavitelných 50 let – Claas Jaguar“. Nechyběla ani Stand Up Comedy – Lukáš Pavlásek a prohlídka vystavené techniky. Následující den odstartovaly dvoudenní Dny otevřených dveří pro širokou odbornou i laickou veřejnost.

Na významné jubileum během dnů otevřených dveří odkazovaly hned dvě řezačky. Dnes již historický model Claas Jaguar 690 byl vystaven před halou firmy AGRALL zemědělská technika. Uvnitř haly se naopak nacházela nejmodernější sklízecí řezačka Claas Jaguar 970 ve výročním hávu.

Claas Evion – nový model sklízecí mlátičky

V kontrastu s moderními sklízecími mlátičkami zaujala vystavená historická mlátička Claas Columbus. Současné modely reprezentovaly typy Claas Lexion a Claas Evion. Poslední jmenovaný typ je novinkou v sortimentu firmy Claas. Jde o jednoduchou, vybavenou a cenově dostupnou sklízecí mlátičku. Dostupné jsou konkrétně modely Claas Evion 410, 430 a 450 v provedení CLASSIC nebo MAXI. Claas Evion MAXI je ideální pro farmu, na níž se sklízí mnoho různých plodin. Mlátičku lze rychle přestavět pro sklizeň kukuřice, slunečnice nebo sóji a snadno ji přizpůsobit různým podmínkám sklizně. Claas Evion CLASSIC je zase vhodnější pro sklizeň obilovin.

Dostupné jsou konkrétně modely Claas Evion 410, 430 a 450 v provedení CLASSIC nebo MAXI.
Dostupné jsou konkrétně modely Claas Evion 410, 430 a 450 v provedení CLASSIC nebo MAXI.

Claas Evion využívá tangenciální mláticí systém s jedním velkým mláticím bubnem o průměru 600 mm a synchronizovaným odmítacím bubnem s navazujícími pěti vytřásadly o délce 4,40 metru na šířce kanálu 1 420 mm. Díky mláticímu koši (0,95 m2) a zbytkové separaci s plochou vytřásadel (6,25 m2) je zajištěna vysoká průchodnost. Otáčky mlátícího bubnu lze plynule nastavit z terminálu Claas CEMIS 700. Mláticí koš je navržen jako MULTICROP. Umožňuje tedy přímý přístup k segmentům mláticího koše. Při výměně zůstávají hlavní komponenty mláticího koše ve stroji. Segmenty koše u provedení MAXI lze vyměnit přes žlab na zachycování kamenů. Koš v provedení MULTICROP je vhodný pro jakoukoliv plodinu. Pod předním košem se nachází plechy, které odklasňují vstupující hmotu a odstraňují plevel. Proti ucpání je stroj chráněn systémem Claas CEMOS AUTO CROP FLOW automaticky deaktivující sklizňový adaptér. Navzdory kompaktním vnějším rozměrům modelu Claas Evion se vývojovému týmu podařilo integrovat mimořádně účinný čisticí systém. Celková plocha sít činí 4,80 m2. Standardem u provedení BUSINESS a volitelně pro CLASSIC je čisticí ústrojí 3D, které pracuje bezúdržbově. Díky aktivnímu příčnému ovládání rozděluje materiál rovnoměrně na horním sítu. Tak zůstává výkon čištění ve svahu stabilní. Schopen je kompenzovat boční náklon až o 20 %.

Lisy Claas na kulaté a hranaté balíky

Uvnitř jedné ze servisních hal a v agregaci s traktory Claas Arion a Claas Axion (jeden z nich byl ve výroční edici Le Mans) byly lisy na kulaté a hranaté balíky. Prezentoval se lis Claas Variant 858 RC s variabilní lisovací komorou produkující balíky do průměru až 1,80 metru. Lis má vkládací rotor s noži, které dovedou nařezat materiál tak, aby bylo možné slisovat více hmoty do jednoho balíku a jednotlivé balíky pak také snadno rozdružovat. Lis má zesílené komponenty, jako jsou hnací řetězy a vkládací rotor ROTO CUT s 8 mm silnými prstovými hvězdicemi. Robustní je také systém zajištění jednotlivých nožů. Lis je vybaven řezacím mechanismem se 17 noži s teoretickou délkou řezu 60 mm. Druhým lisem na válcové balíky, avšak s pevnou lisovací komorou, byl Claas Rollant 520 RC. Ten může produkovat balíky o průměru 1,25 metru a o šířce 1,20 metru. Jeho balicí komora se skládá z celkem 16 válců, 8 z nich je vyrobeno z ocelového plechu o tloušťce 3 mm a dalších 8 z ocelového plechu o tloušťce 4 mm. Žebrování válců zajišťuje přesnou rotaci balíku, a to i ve vlhkých podmínkách. Řezací jednotka nabízí maximálně 14 nožů a dosahuje teoretické řezné délky 70 mm. Řízený sběrač je široký 2,10 metru. Dva boční šneky zajišťují, aby byl rostlinný materiál veden účinně a spolehlivě k rotoru. Lis na hranaté balíky reprezentoval Claas Quadrant Evolution 5300.

Prezentoval se lis Claas Variant 858 RC s variabilní lisovací komorou produkující balíky do průměru až 1,80 metru.
Prezentoval se lis Claas Variant 858 RC s variabilní lisovací komorou produkující balíky do průměru až 1,80 metru.

Chytrý kultivátor Väderstad

Ve druhé části haly byla prezentována technika firmy Väderstad. Kromě secího stroje Väderstad Spirit 900C se představil kultivátor Väderstad Opus, který lze vybavit jednotkou Gateway, senzory a vylepšenou elektronikou. Tím se otevírá možnost získat plnou kontrolu nad strojem prostřednictvím řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu a také ovládat stroj prostřednictvím terminálu ISOBUS v traktoru. K dispozici tedy je systém E-Services umožňující automaticky ovládat funkce stroje na základě předpisových map pole. To znamená, že farmář může před výjezdem na pole naprogramovat, jak se mají jednotlivé pracovní prvky – (disky, radličky, urovnávače a pěch) chovat na konkrétních místech pole, například na základě typu půdy nebo vlastností pole. Stačí předpisovou mapu pole vložit do ISOBUS terminálu traktoru, který se pak připojí k systému Väderstad E-Control a převezme kontrolu nad strojem. Systém stroj nastavuje prostřednictvím sítě senzorů a inovované hydrauliky a elektroniky, přičemž vyžaduje určitou pravidelnou kalibraci pro přesné ovládání hloubky, jak se kov opotřebovává. Proces kalibrace zahrnuje ruční nastavení stroje v místě, kde se radličky dotýkají země, a zaznamenání hodnot do ovládacího terminálu. Pokud obsluha nechce, aby systém stroj ovládal, může snadno přepnout do manuálního ovládání.

Ve druhé části haly byla prezentována technika firmy Väderstad. Kromě secího stroje Väderstad Spirit 900C se představil kultivátor Väderstad Opus.
Ve druhé části haly byla prezentována technika firmy Väderstad. Kromě secího stroje Väderstad Spirit 900C se představil kultivátor Väderstad Opus.

Claas Xerion 12.650 Terra-Trac – Vlajková loď mezi traktory

Venkovní ploše vévodil nový čtyřpásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac, který si již našel svého majitele. Výkon traktoru dodává motor Mercedes-Benz s konceptem nízkých otáček. Jde konkrétně o šestiválcový motor OM473 LA o zdvihovém objemu 15,6 litru. Motor kombinuje obrovský točivý moment s nízkou spotřebou paliva a nízkými náklady na údržbu. Motor nabízí výkon až 653 koní. Spolupracuje s plynulou převodovkou Cmatic (ZF Eccom 6.0) nejnovější generace, která je při rozjezdech a zpomalování šetrná k připojeným strojům.

Na venkovní ploše byla prezentována i dopravní technika Brantner. V nabídce firmy HB Brantner nalezneme třístranný sklápěč POWER-FLEX plus v různých verzích podvozku s maximální povolenou celkovou hmotností 3 až 23 tun. Další kategorii tvoří dvounápravové a třínápravové zadní sklápěcí návěsy POWER-TUBE plus+ s maximální povolenou celkovou hmotností 8 až 34 tun a ložným objemem 15 až 44 m³. Vlajkovou lodí jsou dvounápravové a třínápravové návěsy POWER-PUSH plus+ s výtlačným čelem, s maximální přípustnou celkovou hmotností od 16 do 34 tun a ložným objemem 20 až 49 m³. Mezi nejžádanější produkty patří třístranné sklápěče. V České republice jsou žádané dvounápravové návěsy.

Venkovní ploše vévodil nový čtyřpásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac, který si již našel svého majitele.
Venkovní ploše vévodil nový čtyřpásový traktor Claas Xerion 12.650 Terra-Trac, který si již našel svého majitele.