Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Čeští výrobci a prodejci zemědělských strojů zažívají nejisté období

Zveřejněno: 30. 3. 2022

Sankce, které zavedla Evropská unie a její partneři, závažně poškodily ruské hospodářství. Svou daň si však vybírají i v Evropě, kde negativně ovlivňují část zdejšího hospodářství. Mezi mnohými českými společnostmi zabývajícími se prodejem a výrobou zemědělské techniky proto nyní panuje obrovská nejistota. Vyplývá to z vyjádření, které redakci poskytl Dušan Benža za Sdružení dovozců zemědělské techniky a Asociace zemědělské a lesnické techniky.

Čeští výrobci a prodejci zemědělských strojů zažívají nejisté období. Ilustrační foto.

Česká republika se v současnosti musí vyrovnávat s potížemi způsobenými narůstající inflací a růstem cen energií. Česko zasáhlo razantní zdražování, nahoru se vyhouply ceny téměř veškerého zboží, služeb, pohonných hmot, a především elektřiny a plynu. „Tento rok bude pravděpodobně jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky," řekl premiér Petr Fiala při svém projevu na začátku letošního roku. Inflace aktuálně znehodnocuje úspory, ohrožuje mnohá pracovní místa a zpomaluje ekonomický růst.

Ceny na přelomu předešlého a aktuálního roku rostly především kvůli rekordně drahým emisním povolenkám, ale také v důsledku odstavování jaderných elektráren v Německu a všeobecné nejistoty na světových trzích způsobené pandemií koronaviru. Dalším důvodem zdražování byla také rostoucí cena plynu a jeho malé zásoby. Další prudké zvýšení ceny většiny komodit a energií následně způsobila ruská invaze na Ukrajinu. Ceny také rostou vlivem nedostatku klíčových materiálů.

V souvislosti s tím se i někteří čeští výrobci a prodejci zemědělské techniky ocitají v obrovské nejistotě co se budoucnosti týče. Řada společností, jejichž podnikání je s prodejem nebo výrobou zemědělské techniky spojené, navíc nepředpokládá, že situaci dlouhodobě zvládne. Naproti tomu jsou i podniky, u nichž i přesto panuje optimismus.

Nárůst cen zemědělských strojů

Čeští výrobci zemědělské techniky a technologií pro rostlinnou a živočišnou výrobu se aktuálně potýkají s výrazným nárůstem všech nákladů a extrémním zvýšením cen energií (včetně plynu), pohonných hmot (a s tím i dopravy strojů, materiálů apod.) a hutních materiálů potřebných pro výrobu strojů. Na trhu je rovněž nedostatek už tak drahých polotovarů nezbytných k výrobě zemědělských strojů, chybí také již zmíněné hutní materiály, protože dodavatelé ocelových trubek a profilů jsou závislí na dodávkách železné rudy z Ukrajiny.

Dovozci a prodejci zemědělské techniky se musejí vypořádávat se zdražováním dopravy strojů a zboží. Vzrůstající ceny energií a hutních materiálů se propisují také do cen techniky, ať už jde o stroje, které jsou v Česku vyráběny, nebo jen obchodovány. Na objednanou techniku jsou dlouhé dodací termíny a některé stroje a náhradní díly jsou dokonce zcela nedostupné. Případné zboží skladem je pak vždy rychle vyprodané. Čeští prodejci tak letos očekávají výrazný pokles příjmů. Problémem jsou též finanční prostředky blokované v pohledávkách v zemích, jež se účastní válečného konfliktu (Ukrajina, Rusko a Bělorusko).

Trh Ukrajiny, Ruska a Běloruska přestává být pro české společnosti perspektivní

V reakci na ruskou invazi na Ukrajinu uvalila řada zemí sankce na Rusko a Bělorusko. Také soukromé společnosti podnikají v této věci konkrétní kroky a celá řada světových výrobců zemědělské techniky ukončila prodej svých výrobků na ruském a běloruském trhu. Ti západní výrobci zemědělské techniky, kteří nadále provozují výrobní závody v těchto státech, se pak potýkají s výpadky dodávek komponentů ze západu. Rusko spolu s Běloruskem má kvůli sankcím omezený vývoz svých výrobků na západ a ukrajinské výrobní závody mají kvůli probíhající válce výpadky ve výrobě – na český trh tak nebude dodáno leckteré už zaplacené zboží z těchto regionů. Finanční prostředky jsou tedy blokovány i v těchto výrobcích.

Rovněž české výrobní společnosti, které vyvážejí své výrobky na Ukrajinu, do Běloruska a Ruska, již přicházejí o zisky z těchto významných trhů, a čekávají tak v roce 2022 pokles obratu o cca 25 – 40 % a ztráty řádově v desítkách milionů korun. Z České republiky putovaly do těchto oblastí nejčastěji širokozáběrové stroje pro zpracování půdy a setí a pluhy, jež nacházely uplatnění ve velkých zemědělských holdinzích a u soukromých zemědělců.

Velké riziko plyne pro české producenty i ze strany zahraničních konkurenčních výrobců. Ti se budou snažit vykompenzovat vzniklé ztráty zvýšenými snahami o prodej svých strojů na tuzemském trhu, a to i za dumpingové ceny. Zákazníci by však měli být na pozoru před neschválenými stroji (například bez brzd apod.) určenými původně pro benevolentnější východní trhy.

Ohrožen je i prodej některých druhů techniky. Snížila se například poptávka po sušárnách zrnin na zemní plyn. Zákazníci se totiž bojí budoucího nedostatku a vysokých cen zemního plynu. Problémem je i to, že některé již vyrobené a rozpracované stroje určené pro východní trhy nelze kvůli jejich specifičnosti prodat v jiných zemích.

Mezi tuzemskými výrobci zemědělské techniky se vyskytují společnosti, které zaměstnávají Ukrajince. Často jde o agenturní zaměstnance, mnohdy zastávající klíčové pracovní pozice, jako je svářeč, obráběč či lakýrník. Většina těchto společností nezaznamenala větší odliv ukrajinských pracovníků zpět do rodné země.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Archiv

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.