TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Claas slaví 20 let výroby vlastních traktorů v Le Mans. Na dosah je hranice 200 000 vyrobených traktorů a nová generace modelů

Zveřejněno: 9. 3. 2023

Před 20 lety, 23. února 2003, podepsal Helmut Claas smlouvu o převzetí většinového podílu ve společnosti Renault Agriculture, traktorové divize skupiny Renault. Od té doby společnost Claas neustále rozšiřuje svou pozici dlouholetého hráče na mezinárodní scéně a investuje do inovací zvyšujících produktivitu a do nejmodernějších výrobních procesů.

Claas slaví 20 let výroby vlastních traktorů v Le Mans.

Dne 23. února 2003 se v celosvětovém obchodě se zemědělskými stroji znovu zamíchaly karty. Po získání většinového podílu ve společnosti Renault Agriculture a následném úplném převzetí v roce 2008 se společnost Claas stala výrobcem uceleného sortimentu strojů. Rozšířila své produktové portfolio o standardní a speciální traktory, které bez problémů zapadly pod model Claas Xerion vyráběný v Harsewinkelu. Podpis smlouvy mezi Helmutem Claasem a Patrickem Faurem, členem představenstva společnosti Renault S.A., se setkal se značným mediálním ohlasem poté, co byl následující den oznámen na veletrhu SIMA v Paříži.

Od 1. října 2003 se v Le Mans začalo přecházet z oranžové barvy Renault na zelenou barvu a od 1. listopadu 2003 sjížděly všechny traktory z výrobní linky v barvách Claas. Claas se tak mohl na veletrhu Agritechnica 2003 prezentovat ve velkém stylu: kromě standardních a speciálních traktorů byly vystaveny také samojízdné stroje Claas Lexion 500, Claas Cougar a nová generace traktoru Claas Xerion.

Koncem roku 2003 byl zahájen také vývoj velkých traktorů Claas Axion 800, o necelé tři roky později byly zařazeny do prodejního programu Claas. Tím byla zahájena postupná obnova produktové řady z Le Mans: z Claas Celtis, Claas Ares a Claas Atles se v průběhu let staly modelové řady Claas Arion a Claas Axion.

Podpis smlouvy mezi Helmutem Claasem a Patrickem Faurem, členem představenstva společnosti Renault S.A., se setkal se značným mediálním ohlasem poté, co byl následující den oznámen na veletrhu SIMA v Paříži.
Podpis smlouvy mezi Helmutem Claasem a Patrickem Faurem, členem představenstva společnosti Renault S.A., se setkal se značným mediálním ohlasem poté, co byl následující den oznámen na veletrhu SIMA v Paříži.

Nové traktory Claas Arion a Axion byly opakovaně doprovázeny inovacemi, např. vysoce kontrastní, velký terminál Claas Cebis, kabina Panoramic, Claas Axion Terra Trac jako jediný plně odpružený polopásový traktor na trhu, Telematics pro správu vozového parku a špičkový, samoučící se asistenční systém Claas Cemos pro traktory.

Traktory Claas z Le Mans lámou i rekordy, jako například v roce 2013 nejvýkonnější standardní traktor na světě Claas Axion 950, který měl jmenovitý výkon 416 koní. Zkušební centrum DLG naměřilo nový rekord v tažné síle 242 kW. A v DLG PowerMixu traktor s pouhými 249 g/kWh překonal dosavadní testovací pole o neuvěřitelných 15,6 %.

K dosažení těchto a dalších úspěchů a vždy s ohledem na cíl vyrábět co nejefektivnější a nejproduktivnější traktory pro zemědělce a podnikatele na celém světě spolupracují vývojáři v několika pobočkách společnosti Claas napříč státy. Odborné znalosti v oblasti pásových jednotek Claas Terra Trac a systémů Claas Cemos jsou soustřeďovány v Claas Industrietechnik v Paderbornu, v Claas E-SYSTEMS v Dissenu a ve vývojovém oddělením ve Vélizy. Společně již zkoumají a vyvíjejí novou generaci traktorů z Le Mans.

Traktory Claas různých modelových řad.
Traktory Claas různých modelových řad.

Masivní investice společnosti Claas do výroby a testování

Společnost Claas však neinvestuje pouze do výzkumu a vývoje, ale také do nejmodernějších výrobních procesů a ergonomických pracovišť. Od roku 2003 byly realizovány modernizační projekty v celkovém objemu více než 80 milionů eur. Největším a nejdůležitějším jednotlivým projektem byl Claas Forth, který pozvedl výrobu na novou úroveň. Od té doby je závod v Le Mans považován za jeden z nejmodernějších na světě – uplatňují se tam dopravní systémy bez řidiče (AGV) a umělá inteligence (AI) v logistice. V Le Mans bylo také otevřeno nové návštěvnické centrum po vzoru Technoparku v Harsewinkelu.

Poté, co na jaře 2019 opustil továrnu v Le Mans 150 000. traktor, se očekává, že v roce 20. výročí bude prolomena hranice 200 000 traktorů. V současné době vyrábí Claas v Le Mans více než 60 různých modelů o výkonu od 75 do 445 koní, od jednodušších traktorů pro trhy s méně přísnými emisními normami, jako je Turkmenistán nebo Afrika, přes velké traktory Claas Arion 400 s hlavními prodejními trhy v Evropě až po špičkový traktor Claas Axion 900 Terra Trac pro globální trh. V současné době se traktory vyvážejí do celkem 80 zemí světa, od roku 2019 také do Severní Ameriky.