Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Fendt pokračuje ve vývoji elektrického traktoru. Zemědělci nabíjecí stanice na farmě zatím nechtějí

Zveřejněno: 9. 12. 2020

Fendt už tři roky vyvíjí praktický bateriově poháněný traktor. Současný stav vývoje kompaktního traktoru Fendt e100 Vario je povzbudivý a slibuje mnohé. Nyní traktor prošel praktickými zkouškami, které splňují řadu různých požadavků a úkolů, od zemědělských aplikací po komunální použití, včetně zimních odklizovacích prací.

Fendt e100 Vario se může pohybovat v uzavřeném prostoru

Fendt e100 Vario se veřejnosti poprvé představil na veletrhu Agritechnica v roce 2017. Minulý rok byl vylepšen a letos přichází s dalšími inovacemi. V posledních třech letech bylo zkoumáno potenciální využití traktoru Fendt e100 Vario. Zároveň byly vytvořeny specifické profily požadavků. V této době prošel Fendt e100 Vario mnoha praktickými zkouškami, které splňují řadu různých požadavků a úkolů, od zemědělských aplikací po komunální použití, včetně zimních odklizovacích prací. Na základě zpětné vazby byl Fendt e100 Vario technicky přepracován a vylepšen.

Jednoduché nabíjení bez dalších investic

Nabíjecí stanice si zatím nenalezly oporu na farmách a v komunálním sektoru. Z tohoto důvodu je nyní Fendt e100 Vario vybaven zásuvkou typu 2 místo zásuvky CCS. Tento traktor je také vybaven nabíjecím kabelem pro zásuvky 400 V až do 32 A, což odpovídá nabíjecí kapacitě kolem 22 kW. To znamená, že baterii lze stále plně nabít za méně než 5 hodin. Traktor je stále vybaven funkcí rychlého nabíjení.

Vylepšený tepelný management

V průběhu vývoje byly zkoumány různé bateriové systémy, které prošly intenzivním testováním v různém polním a laboratorním prostředí. Díky zcela novému systému řízení teploty nyní lze baterii během několika minut předehřát na provozní teplotu v zimě a v létě ji ochladit. Stejně tak lze předehřát nebo ochladit i kabinu řidiče.

Použít v různých oblastech zemědělství

Výkon a univerzálnost byly prokázány v různých polních testech s konvenčními zařízeními poháněnými vývodovým hřídelem – obraceče, shrnovače, krmné vozy, ale také hydraulicky poháněné stroje - zametače nebo elektricky poháněné sypače soli pro zimní servisní práce.

V zemědělských podnicích, kde se vyrábí energie, lze díky traktoru Fendt e100 Vario minimalizovat použití fosilních paliv a snížit emise CO2 na farmě. Traktor s bateriovým pohonem Fendt e100 Vario bude v budoucnu dále vyvíjen. V současné době je ve fázi projektu, který se strategicky zabývá elektrifikací zemědělské techniky.

Na plně výkonný elektrický traktor si počkáme ještě mnoho let. Do popředí se ale stále více dostávají právě kompaktní elektrické traktory – jejich vývojem se zabývá několik firem. Není výjimkou, že některé vývojové projekty podporují přímo vlády států. Elektrické stroje se už uplatňují v komunální sféře, je tedy otázkou času, kdy se více rozšíří v zemědělství. V České republice už je několik vážných zájemců o traktor s elektropohonem.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Fendt

1) z podkladů Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.