Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Šéf stavební firmy popsal reálné zkušenosti s elektrickým nakladačem na nejzelenější pěší zóně v Dánsku

Zveřejněno: 30. 9. 2020

Nový elektricky poháněný nakladač GIANT G2200E X-TRA loni v červnu v dánském Silkeborgu prokázal, že je správným prostředkem pro manipulaci s těžkými břemeny. Stroj používala stavební firma Buus Landscaping, jež je známa pro svůj pozitivní přístup k životnímu prostředí, během provádění stavebních prací na silnici v centru Sileborgu, „nejzelenější pěší zóně v Dánsku“. GIANT v tomto úzkém prostoru pěší zóny předvedl plynulou a bezproblémovou manipulaci s materiálem, aniž by došlo k obtěžování místních hlukem či emisemi CO2.

GIANT G2200E X-TRA

Jedním z majitelů elektricky poháněného nakladače je dánská stavební firma Buus Landscaping, která již vlastní několik elektricky poháněných strojů a zařízení. Nakladač G2200E X-TRA dodala firma Lyngfeldt A/S.

Důležité vlastnosti stroje

Zmíněná stavební firma se rozhodla pro verzi X-TRA, která byla vyvinuta pro velmi těžkou práci ve stavebnictví. G2200E X-TRA má výšku zdvihu 2,45 metrů a nosnost 2 200 kg, což odpovídá její vlastní hmotnosti. Stroj je vybaven lithium-iontovou baterií o kapacitě 250 Ah - 48 V, která zabírá prostor, který byl dříve určen pro spalovací motor. Nakladač disponuje vestavěnou 40A nabíječkou, kterou lze připojit ke zdroji napětí 220 V, a dvěma samostatnými elektromotory: ten o výkonu 6,5 kW je určen pro pohon stroje, zatímco motor s výkonem 11,5 kW je vyhrazen pro hydrauliku.

Elektrický nakladač GIANT kombinuje dvě další důležité vlastnosti: tichý provoz a nulové emise CO2. Tyto vlastnosti jsou velmi výhodné, když je potřeba manipulovat s materiálem uvnitř uzavřených prostor nebo v centrech měst.

Stavební firma využívá pouze stroje šetrné ke klimatu

Stavební firma Buus Landscaping již nějakou dobu pracuje na svém environmentálním profilu. Je známo, že se zajímá o stroje šetrné ke klimatu. Jako jedna z prvních firem v Dánsku investovala do elektrického nakladače GIANT. Firma již také vlastní šest elektrických automobilů. Na budovách firmy jsou umístěny solární panely, které vyrábí elektrickou energii pro většinu strojů a nářadí zaměstnanců. V budoucnu by chtěla firma pořídit i elektrické rypadlo.

Michael Niemann, manažer firmy Buus Landscaping, řekl: „Před lety jsme rozhodli, že posílíme náš environmentální profil. Ptali jsme se sami sebe, kde začít, a pak se nabídl elektrický pohon. Začali jsme malými nástroji poháněnými baterií a naftou. Dnes jsou všechny naše nástroje elektricky poháněné a přecházíme také na elektrické verze stavebních strojů.“

Výhody elektrického nakladače v praxi

Používání elektrického nakladače G2200E X-TRA na „nejekologičtější pěší zóně v Dánsku“ přineslo řadu výhod. Podle manažera firmy je používání elektricky poháněného stroje vynikající obranou před znečištěním okolí. Chodci užívající pěší zónu tak nejsou ohroženi emisemi nafty. Stroj je také vybaven správným LED dopravním osvětlením a LED zpětným světlem, aby lidé v okolí viděli, kam stroj jede. To podle něj zvyšuje bezpečnost na staveništi. Jde-li o práce v blízkosti bytů a obchodů, je také důležité, aby nedocházelo k hluku nebo jinému znečištění pocházejícímu ze stavby. Elektricky poháněný stroj nevydává žádný hluk a emise, a tak firma mohla se stavebními pracemi začínat už brzo ráno.

Michael Niemann zdůrazňuje: „Pro nás je velmi důležité pracovní prostředí pro naše zaměstnance. Chceme našim zaměstnancům nabídnout zdravé prostředí a zároveň být schopni vyhovět jejich potřebám. S elektricky poháněnými stroji se to daří. Naši zaměstnanci velmi oceňují výhodu, že nemusejí pracovat vedle hlučných strojů a ve znečištěném vzduchu. V horkém letním dni bez větru je nesnesitelné pracovat vedle naftou poháněného stavebního stroje. To byl také důležitý důvod, proč jsme se rozhodli pro elektrický kompaktní nakladač GIANT.“

Nakladač G2200E X-TRA na stavbě vydrží na jedno nabití pracovat celý den. Když vykonává namáhavější manipulační práce nebo jezdí na delší vzdálenosti, je nabíjen o přestávkách. Firma má interně stanoveno, že kdokoli stroj používal jako poslední, musí jej vždy připojit k nabíjecí stanici. Většinou je tedy nabíjen přes noc.

Další investice do elektricky poháněných strojů se vyplácejí díky jejich nižším nákladům na údržbu. Nejen zaměstnanci firmy, ale také dánská veřejnost je již obeznámena s pozitivy elektrických pohonů. Pokud chce Buus Landscaping zůstat atraktivním zaměstnavatelem, musí neustále pracovat na své transformaci směřující k „zelené“ budoucnosti. Zakoupený elektricky nakladač navíc představuje příspěvek společnosti k dlouhodobému cíli Dánska v oblasti ochrany klimatu, kterým je snížení emisí CO2 o 70 % do roku 2030.

Jedinou překážkou na této cestě je pro Buus Landscaping v současnosti pouze nedostatečně široká nabídka elektricky poháněných strojů na trhu. Proto bude firma se zájmem sledovat vývoj těchto strojů a bude pokračovat v práci na svém konceptu šetrném k životnímu prostředí.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Giant

1) z podkladů Giant


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.