Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Kverneland PUDAMA, nový systém cíleného bodového hnojení šetří hnojivo a zachovává 100 % výnosu

Zveřejněno: 15. 4. 2024

Systém Kverneland PUDAMA byl vyvinut společností Kverneland ve spolupráci s Univerzitou aplikovaných věd v Kolíně nad Rýnem. Systém je volitelnou výbavou u historicky úspěšného přesného secího stroje Kverneland Optima TFprofi SX a nově také u neseného secího stroje Kverneland Optima F se sklopným rámem. Testy a zkoušky byly prováděny po celé Evropě, naposledy v minulých dnech v Maďarsku, a nyní se připravuje testování v českých podmínkách.

Přesný secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX.

Hlavním cílem systému Kverneland PUDAMA je zajišťovat vysoké výnosy u řádkových plodin se sníženými vstupy a také minimalizovat dopad na životní prostředí. Žijeme v době, kdy vzrostly náklady na hnojiva, ale zdravý růst rostlin je nadále základem úspěšné sklizně. Kverneland PUDAMA ušetří minimálně 25 % hnojiva a přitom zachová 100 % výnosu, který je pro zemědělce klíčový. Klasická konvenční pásová aplikace umístí pás hnojiva i tam, kam se kořeny rostlin vůbec nedostanou, a tím pádem se hnojivo jednoduše vyplýtvá a vyplaví. A tento problém řeší Kverneland PUDAMA, která zajistí přesně určenou dávku a umístění hnojiva. Živiny jsou ukládány pouze tam, kam dosáhnou kořeny rostlin, a pouze v takovém množství, jaké je potřeba. Při synchronizaci s aplikací osiva vysokou rychlostí je při výsevu pod osivo a vedle něj proudem vzduchu umístěno ložisko startovacího hnojiva.

Každé zrno má k dispozici optimální zásobu hnojiva, které je zcela využito a tímto způsobem nedochází ke ztrátám. Vše díky pomocí nejnovějších technologií společnosti Kverneland, která postupně zpracovává všechna data a používá je k výrobě nejlepších secích strojů na trhu.

Bodová aplikace hnojiva systémem Kverneland PUDAMA oproti konvenční aplikaci hnojiv.
Bodová aplikace hnojiva systémem Kverneland PUDAMA oproti konvenční aplikaci hnojiv.

Zemědělci jsou nuceni řešit kontaminaci podzemních vod a přehnojení kvůli předpisům a pravidlům, která stanovila evropská komise. Nutné snížení negativního vlivu zemědělství na kvalitu vod vyplývá ze směrnice Evropské komise 91/676/EHS. A i proto jsme rádi, že budeme mít možnost testovat tento nový systém na českých polích společně s CPZ České zemědělské univerzity v Praze.

Pokusy v terénu prokázaly, že je možné dosáhnout úspory hnojiva minimálně o 25 % bez snížení výnosu.
Pokusy v terénu prokázaly, že je možné dosáhnout úspory hnojiva minimálně o 25 % bez snížení výnosu.

V Kvernelandu věříme, že inteligentními a efektivními systémy přispíváme k udržitelnému zemědělství. Precizní zemědělství v posledních letech čím dál více nabývá na významu. Výnos a jeho kvalita jsou silně ovlivněny přesností a rovnoměrností založeného porostu. Kverneland nabízí dvě aplikace – GEOSEED® a GEOCONTROL® pro secí stroje Kverneland Optima s podporou systému ISOBUS, které maximalizují jejich užitek a zabrání plýtvání osivem a hnojivem.

Se systémem Kverneland PUDAMA zemědělci sníží náklady na hnojiva.
Se systémem Kverneland PUDAMA zemědělci sníží náklady na hnojiva.

Proč Kverneland vyvinul tento produkt? Jedním z hlavních důvodů je ochrana životního prostředí a zlepšení zdravotního stavu rostlin hned při startu včetně úspory nákladů. Pozdější péče o rostlinu není vždy možná nebo je velmi nákladná. Hnojení do depa je primárně určeno k nasměrování vývoje kořenového systému – tedy hloubka uložení a vzdálenost od rostliny určují rychlost počátečního startu a eliminace stresů na začátku vývoje.

S technologií, jako je přesný secí stroj Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA, mohou zemědělci ušetřit mnoho prostředků snížením nákladů na hnojiva, dopravu a práci. Například pokud zemědělec s 300 ha kukuřice používá 150 kg/ha DAP 18-46 konvenčním způsobem, ušetří se systémem Kverneland PUDAMA 37,5 kg/ha hnojiva. V přepočtu na peníze (v cenách z října 2021) to znamená úsporu cca 200 000 Kč na 300 ha.