Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Na návštěvě v italském výrobním závodu ROC. V plánu je navýšení výroby pásových shrnovačů na stovky kusů ročně

Zveřejněno: 7. 2. 2023

V rámci výroční konference firmy Kverneland konané v roce 2022 mohli členové redakce Agroportal24h.cz navštívit výrobní závod firmy ROC v průmyslové oblasti Camerano v obci Poggio Berni nedaleko italského města Rimini. Cílem firmy ROC je od roku 2026 vyrábět až 600 kusů pásových shrnovačů ročně.

ROC je jedním z největších evropských výrobců pásových shrnovačů.

V roce 2021 jsme informovali, že firma Kverneland, kterou vlastní japonská Kubota, převezme 80 % akcií italské firmy ROC. Kverneland bude nadále udržovat partnerství s bývalými majiteli Denisem a Raffaelem Ubaldiovými, kteří vlastní zbylých 20 % akcií. Tímto krokem Kverneland obohatí svůj sortiment shrnovačů také o pásové shrnovače. Dohoda je výhodná i pro bratry Ubaldiovy, protože umožňuje značce růst v celosvětovém měřítku a zlepšovat vývoj produktů s podporou týmu Kverneland.

ROC je jedním z největších evropských výrobců pásových shrnovačů. Firma je dobře známá i českým zemědělcům. Už před více než deseti lety zástupci firmy uváděli, že mezi jejich nejdůležitější zahraniční trhy se hned po Německu řadí Česká republika.

Nová strategie skupiny Kverneland

Strategií skupiny Kverneland je udržet značku ROC a její distribuční síť (působící ve 42 zemích) a postupně ji zavádět do vlastní prodejní sítě. Mezi další cíle patří: nové trhy, zejména Severní Amerika a Austrálie, a zvýšení výrobní kapacity závodu ze současných 300 kusů shrnovačů ROC ročně na 400 kusů v roce 2023 a poté na 600 kusů v roce 2026. Již od října roku 2022 došlo k přijetí nových zaměstnanců, rozšíření směny a zahájení školení, tím se zvýšila produktivita práce o 40 %.

Továrna ROC se během let rozrostla na dvě místa s celkovou plochou přes 10 000 metrů čtverečních.
Továrna ROC se během let rozrostla na dvě místa s celkovou plochou přes 10 000 metrů čtverečních.

Firma ROC byla bratry Denisem a Raffaelem Ubaldiovými založena v roce 1996. ROC tehdy vyráběl výhradně žací stroje. V roce 2002 ROC představil traktor s otočnou kabinou. Byl vyroben prototyp, ale kvůli nedostatku místa se nikdy nemohl začít vyrábět. V roce 2005 vedení firmy učinilo krok k reorganizaci struktury společnosti, zavedena byla také výroba nové koncepce strojů na sklizeň pícnin. V roce 2008 došlo k přestěhovaní výroby do nových a větších prostor. V současné době firma kromě pasových shrnovačů vyrábí i samosběrací a senážní vozy.

Výrobní portfolio zahrnuje několik modelů pásových shrnovačů. Nejmenší model ROC RT 380 s pracovním záběrem 3,8 metru je vhodný pro traktory o výkonu 60 koní. V nabídce je například model ROC RT 880 o záběru 8,85 metru a největší model ROC RT 1220 s pracovním záběrem 12,2 metru pro traktory o výkonu od 110 koní.

Vysokou úroveň automatizace zaručují moderní robotické stroje, díky nimž je každý proces profesionální, přesný a kompletní v každém detailu.
Vysokou úroveň automatizace zaručují moderní robotické stroje, díky nimž je každý proces profesionální, přesný a kompletní v každém detailu.

Továrna ROC se během let rozrostla na dvě místa s celkovou plochou přes 10 000 metrů čtverečních ‒ kanceláře, sklad, výrobní prostory a oddělení výzkumu a vývoje. Veškeré konstrukční práce se provádějí ve firmě, přičemž Raffaele Ubaldi vede inženýrskou část podniku, zatímco jeho bratr Denis se stará o prodej a marketing.

Vysokou úroveň automatizace zaručují moderní robotické stroje, díky nimž je každý proces profesionální, přesný a kompletní v každém detailu. Návrh a realizace výrobků probíhá zcela v režii firmy ROC, takže výroba je zajištěna do nejmenších detailů, což je pro profesionální klientelu, která vyžaduje vysokou spolehlivost, zásadní.

Ve výrobním závodu ROC jsou uplatňovány i robotické ruky.
Ve výrobním závodu ROC jsou uplatňovány i robotické ruky.

Stroje ROC jsou vyráběny z nejpevnějších materiálů na trhu (chromovaná ocel, nerezová ocel, Hardox, speciální plastové slitiny atd.), aby byla zaručena vysoká kvalita a dlouhá životnost. Během prohlídky výrobního závodu jsme viděli stroje pro zpracování plechu. Při zpracování materiálu jsou využívány 3D simulace pracovního cyklu a ohýbacích pozic. Až 50 různých kombinací nástrojů umožňuje ohýbat ocelové i hliníkové díly o tloušťce do 20 mm. Viděli jsme také frézu, která umožňuje opracování objemných dílů (např. celých rámů shrnovačů), ale současně i malých dílů.

Ve výrobě jsme viděli i univerzální soustružnické centrum pro obrábění obrobků a dílů až do průměru 600 mm a obrobené délky až 2 000 mm. Stroj ROC dosahuje vysokého stupně automatizace a dokáže opracovat všechny plochy dílu bez nutnosti lidského zásahu, čímž se doba pracovního cyklu zkracuje na minimum. Vysoce přesná revolverová hlava může pojmout až 24 nástrojů najednou. Tato vlastnost umožňuje stroji provádět operace jako frézování, vrtání a řezání závitů v jiné ose, než je osa vřetena, což zajišťuje velmi vysokou flexibilitu.

Pásové shrnovače ROC ve finální montáži.
Pásové shrnovače ROC ve finální montáži.

Ve výrobním závodu ROC jsou uplatňovány i robotické ruky. Polohovací zařízení, realizované podle výkresů firmy ROC, je oproti standardní konfiguraci vybaveno další osou, která čítá celkem tři klouby. Tento dodatečný stupeň volnosti umožňuje posunout pracovní bod robota blíže nebo dále k samotnému stroji, což umožňuje pracovat s díly většími, než je maximální vysunutí robota, a vysoce zvětšuje pracovní plochu.

Další robot umožňuje svařování podél složitých geometrických tvarů a v uzavřených prostorech. Dva speciální dvouosé polohovače, z nichž jeden je vybaven soustruhem a druhý otočným ramenem, umožňují vytvářet dokonalé svary a pracovat s velmi širokými a těžkými díly (např. s hlavními rámy shrnovačů).

Hlavní výhodou pásového shrnovače ROC je čistý sběr píce bez nežádoucích příměsí a tím pádem nižší opotřebení nožů a dalších komponentů sklizňových strojů. Sběrač má nízké otáčky, a tak šetrně zachází s pící samotnou, nedochází tedy ke ztrátám odrolem a tím pádem nutričních hodnot, které jsou velmi nežádoucí například u citlivých pícnin, jako jsou vojtěšky a jetele. Díky unikátnímu systému sběru materiálu lze rychle a přitom velmi šetrně nahrabat řádky posečené píce (zejména vojtěšky, jetele či trávy), slámy či rostlinných zbytků (např. kukuřičných). To vše bez nežádoucích cizích předmětů, jako je hlína, písky, kamení a v nemalé míře i staré píce. Tímto systémem je obsah těchto cizích předmětů snížen až o 80 ‒ 90 %.