Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Navzdory dešti prokázala technika KVERNELAND své kvality

Zveřejněno: 14. 6. 2022

Celý předposlední květnový týden byl ve znamení slunce a vysokých teplot – výjimkou byla středa 25.5.2022. Ten den se naopak rozpršelo a životodárná tekutina kropila vyprahlá pole. A právě na tento termín byla datovaná společná akce firem KVERNELAND GROUP CZECH a TOPAGRI pod záštitou regionálního zástupce těchto firem pro oblast střední Moravy – Barnet a synové.

Novinkou ve skupině diskových žacích strojů je model Kverneland 53100MR BX Vario s úctyhodným pracovním záběrem až 10,2 m.

Akce s názvem AGROFESTIVAL 2022 probíhala na pozemcích Střední školy zemědělské se sídlem v Přerově, kde probíhá vzdělávání zemědělských odborníků již od roku 1865.

Před zbrusu novou halou pro praktický výcvik bylo na stacionárním představení k vidění několik desítek strojů ze širokého portfolia výše zmíněných firem, které byly krátce představeny během komentářů jednotlivých produktových manažerů.

Pojďme se dnes ale společně podívat na hlavní „tahák“ pro příchozí zájemce o moderní techniku – a tou byly tři profesionální soupravy pícní techniky KVERNELAND v agregaci s traktory VALTRA, které i přes poměrně hustý déšť, vjeli do předváděcí louky, aby dokázaly, že i v tomto počasí svedou svojí práci na 100 %.

Kverneland je při sečení velmi efektivní

Novinkou ve skupině diskových žacích strojů je model Kverneland 53100MR BX Vario s úctyhodným pracovním záběrem až 10,2 m. S tímto záběrem se tak stává vlajkovou lodí v kategorii diskových žacích strojů Kverneland.

Hlavní viditelnou změnou oproti předchůdci je systém zavěšení žacích lišt QuattroLink, který je patentem značky Kverneland. Celý důmyslný systém je ve své podstatě jednoduchý, neboť jeho vývoj byl inspirován zavěšením kol vozů formule 1, což nám umožňuje kopírování terénu s vertikálním vyosením 400 mm nahoru a 300 mm dolů. Vlastní přítlak žací lišty na pozemek si můžeme pohodlně nastavit z kabiny traktoru s kontrolou na manometru a můžeme tak efektivně zareagovat na změnu charakteru pozemku bez toho, aniž by obsluha musela zastavit a opustit tak kabinu traktoru.

Důmyslný systém zavěšení nám umožňuje zvednout stroj na souvrati tak, že světlá výška žacích lišt je 500 mm, což bohatě dostačuje pro přejezd již hotových řádků bez jejich roztažení. Dalším plusem je to, že žací jednotka se spouští rovnoměrně na pozemek, aniž by se jedna strana dotýkala země dříve než zbytek žací lišty.

Obě žací sekce drží teleskopická ramena systému Vario, který umožňuje změnu pracovního záběru v rozmezí 9,8 až 10,2 m. Tento systém zamezuje tvorbě oplazů při sečení prudkých zatáček. Můžeme si však zvolit, zda chceme vysouvat obě sekce současně anebo zda budeme ovládat každou zvlášť. Toto je rovněž pohodlně ovládané z kabiny traktoru.

Dalším plusem je zcela automatická nárazová pojistka BreakBack. Při najetí na překážku se tato pojistka aktivuje a dojde k vychýlení celé lišty dozadu a nahoru. Po překonání překážky se stroj automaticky vrátí do pracovní polohy bez nutnosti zastavení nebo couvání.

Po otevření předního krytu nás zaujme hlavní argument, proč jsou žací lišty Kverneland téměř nezničitelné – jsou to kulaté žací disky se dvěma noži, které jsou ideální volbou do těch nejnáročnějších podmínek. Jejich hlavní výhodou, kterou jistě potvrdí uživatelé žacích lišt nejen z česko-slovenských farem je ta, že kulaté žací disky perfektně eliminují riziko vzpříčení cizího tělesa. Dále je nutno zmínit, že žací stroje Kverneland používají samonosnou plně svařenou žací skříň, která je osazena ozubenými koly velkého průměru, což zaručuje, že jsou vždy alespoň dva zuby v záběru. Oproti konkurenčním strojům máme ve skříni pouze tato velká kola bez dalších vložených pastorků, tudíž žádný segment nemá abnormálně vysokou obvodovou rychlost a nedochází tak k přehřívání oleje v žací skříni.

U modelu Kverneland 53100MR BX Vario prochází sklízená hmota přes válcový kondicionér tvořený profilovanými gumovými válci, které snižují procento odrolu a nepřicházíme tak o výživově cenné části rostlin. Intenzitu narušení sklízené hmoty si lze krokově nastavit.

Hlavním prvkem, který nám zvýší efektivitu sklizně píce, jsou snadno odnímatelné shazovací dopravníky BX. To že nám shazovací dopravníky z technologické linky vyřadí shrnovací soupravu je jasné hned na začátku. Dále nám však chrání sklízenou hmotu před nežádoucími příměsemi, které do ní zamíchá shrnovač, máme tak dokonale čistou hmotu. V neposlední řadě chrání hmotu před zbytečnými přejezdy, neboť hned za soupravou máme dokonale zformovaný řádek a dalších výhod bychom našli velké množství. Kverneland je opět o krok napřed, má totiž shazovací dopravníky se spoustou chytrých vychytávek. Před zahájením sklizně si můžeme pohodlně z kabiny traktoru nastavit výšku a rychlost dopravníků. Můžeme mít v pracovní pozici jen jeden dopravník a druhý můžeme zvednout a sklízenou hmotu nechávat volně na pozemku. Dalším plusem je to, že při vyjíždění z hmoty na souvrati dojde ke zvýšení rychlosti dopravníku, aby se včas vyprázdnily a byl ideálně zformovaný konec řádku, souprava se tak může v klidu otočit do dalšího záběru. V neposlední řadě stojí za zmínku funkce Auto Stop, která automaticky zastaví pásy, pokud dojde k jejich zvednutí – ke znovu spuštění shazovacích dopravníků dojde až se znovu sklopí do pracovní polohy.

Pokud se rozhodneme o sklizeň bez využití shazovacích dopravníků, máme na výběr dvě možnosti. První z nich je, že dopravníky hydraulicky zvedneme a tím je vyřadíme z činnosti. Můžeme si vybrat, zda hmotu ponecháme shozenou do tří malých řádků, které vznikají za jednotlivými žacími sekcemi. Pokud požadujeme široké rozprostření píce po pozemku, otočíme rozprostírací desky FlipOver o 180° a můžeme sklízet.

Druhou možností je snadné odpojení shazovacích dopravníků, stačí nám rovný povrch a pár minut času. Stroj rozložíme do pracovní polohy, odpojíme sdruženou rychlospojku QuickCoupler se všemi hydraulickými hadicemi a napájecím kabelem, odjistíme čep a pohodlně odjedeme se shazovacím dopravníkem, to vše za pár minut. Žací stroj Kverneland 53100MR BX Vario je plně ISO kompatibilní, můžeme ho tedy snadno připojit a ovládat všechny jeho funkce na ISO monitoru traktoru. Pokud traktor takovým monitorem nedisponuje, má Kverneland v nabídce několik ISO monitorů na výběr.

Kverneland FastBale – Non-Stop lisování a balení zajistí maximální profit!

Revoluční lis na kulaté balíky Kverneland FastBale s integrovanou baličkou je určený pro práci non-stop. Lisuje zcela automaticky bez nutnosti zastavovat po každém dolisování balíku v lisovací komoře a jeho vázání, což má vliv nejen na obrovský pracovní výkon (za hodinu udělá až 100 kompletně zabalených balíků do folie), ale i mimořádný komfort obsluhy. Důmyslná konstrukce, kdy jsou na jednom podvozku umístěny za sebou dvě komory a balička, umožnila vývojovému centru vytvořit extrémně krátký a kompaktní stroj, u nějž zemědělci ocení snadnou manévrovatelnost a stabilitu na svahu – což je na většině svažitých pozemcích – kde se v tuzemsku píce pěstuje – velice důležitý faktor.

Revoluční lis na kulaté balíky Kverneland FastBale s integrovanou baličkou je určený pro práci non-stop.
Revoluční lis na kulaté balíky Kverneland FastBale s integrovanou baličkou je určený pro práci non-stop.

Lis Kverneland FastBale s 18 lisovacími válci je vybaven vkládacím rotorem o průměru 800 mm, na nějž navazuje řezací ústrojí s 25 jednotlivě jištěnými řezacími noži uloženými ve dvou skupinách. Toto chytré řešení je velice oblíbené díky možnosti řezat jednou skupinou nožů (13 ks), nebo druhou skupinou nožů (12 ks), aniž by obsluha vystoupila z traktoru (ovládání přes ovládací box). Dobrým standardem, jako u všech lisů Kverneland, je rovněž z kabiny traktoru ovládané, výklopné dno vkládacího kanálu pro jeho uvolnění v případě ucpání hmotou. Pevnou komoru lisu Kverneland FastBale tvoří standardní velká komora a předkomora, která se nachází přímo nad plnicím rotorem. Předkomora je o třetinu menší než hlavní komora. Lisování začíná standardní operací – slisováním prvního balíku v hlavní komoře. Jestliže je první balík zformován, tok materiálu se nezastaví jako u klasického lisu, ale je přesměrován do předkomory. Tím se umožní zabalení hotového balíku do sítě či fólie a jeho překlopení na balicí stůl baličky. Je-li předkomora plná, předlisovaná hmota se přesměruje do standardní komory, stejně jako tok materiálu od plnicího rotoru. A tady je balík dotvořen do konečného tvaru a požadované hustoty. A tak to jde stále dokola.

Překlopení balíku na balicí stůl je jednoduché, neboť stůl se sníží na úroveň lisovací komory a balík se tedy pouze na něj překulí přes odkládací – transportní válce v komoře. Poté se stůl zvedne a dvě oběžná ramena balík maximálně rychle ovinou fólií. Ramena, jež rotují vysokou rychlostí ve vertikální rovině jsou vybaveny systémem balení folie šířky 750 mm se 70 % předpětím. Po ovinutí se balička zase sníží a válec baličky jemně uloží balík na zem, aniž by se kutálel a tím mohlo dojít k poškození obalované vrstvy folie a tím k znehodnocení lisované hmoty. Toto velice ohleduplné odložení hotového balíku je velice důležité, neboť pouze kvalitně slisovaný balík , který je perfektně a ihned zabalen do folie zajistí uvnitř okamžité nastartování fermentačních procesů – a pokud by došlo při neohleduplném odložení balíku k jeho poškození, je celá tato práce v podstatě k ničemu. Navíc je na přání možné tento unikátní stroj vybavit šetrným překlápěčem balíků na jejich základnu, což eliminuje nebezpečí poškození folie téměř na 0 % a zároveň zaručuje i na svažitých pozemcích eliminaci nebezpečí „rozjetí balíku po svahu dolů“. K 100 % přehledu o situaci za vlastním strojem je obsluha informována pomocí vzadu umístěné kamery, takže řidič přesně vidí, jak probíhá balení i odložení balíku.

Kverneland - Vario a zase Vario

Oblíbenost lisů s variabilní lisovací komorou na českém trhu rok od roku stoupá, firma Kverneland nabízí osvědčenou plně profesionální řadu Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou, která je vhodná pro lisování všech sklízených plodin. To nejdůležitější – lisovací komora je tvořena pěti nekonečnými třívrstvými pásy. Na konci vkládacího kanálu jsou osazeny tři válce, které v kombinaci s lisovacími pásy zaručují okamžité roztočení hmoty a nastartují tak lisovací proces. Za zmínku samozřejmě stojí i další standardní výbava tohoto modelu. Stroje jsou dodávány se sběračem o záběru 2,2 m bez nutnosti demontování opěrných koleček při transportu, řezacím ústrojím se 14 jednotlivě jištěnými noži (možnost dodat 25nožový systém řezání), sklopným dnem a sadou pro měkké jádro balíku. Velikou výhodou této modelové řady je rozpětí průměrů hotových balíků – 0,8 – 2 m.

Dalším benefitem je standardně dodávaná sada pro lisování extra suché a krátké slámy (po axiálních mlátičkách) a sada TechnoPack pro sledování vlhkosti sklízeného materiálu.

Oblíbenost lisů s variabilní lisovací komorou na českém trhu rok od roku stoupá, firma Kverneland nabízí osvědčenou plně profesionální řadu Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou.
Oblíbenost lisů s variabilní lisovací komorou na českém trhu rok od roku stoupá, firma Kverneland nabízí osvědčenou plně profesionální řadu Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou.

S neustále se zkracujícím časem, který máme na ideální sklizeň kvalitní píce roste zájem o kombinované lisy s integrovanou baličkou. Kverneland nabízí dva modely a sice model s variabilní lisovací komorou Kverneland 6716SCN FlexiWrap. Jedná se o model se všemi atributy vario lisu na tandemovém podvozku, který má v zadní části integrovanou dvou satelitní baličku. Při lisování suché hmoty lze cyklus balení vyřadit a tvořit tzv. hnízda dvou balíků, což usnadní odvoz hotových balíků z pozemku. Stejně jako ostatní modely je i tento plně ISO kompatibilní a na ovládacím terminálu si může obsluha nastavit, zda chce celý proces ovládat sama anebo si může nastavit automatický provoz, kdy je po vyklopení hotového balíku z lisovací komory na balící stůl celý proces plně automatický.