Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nejnavštěvovanější zemědělská výstava ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 začíná už 25. srpna 2022

Zveřejněno: 18. 8. 2022

Největší a nejnavštěvovanější zemědělská výstava ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 začíná ve čtvrtek 25. srpna a končí v úterý 30. srpna 2022. Není to výstava pouze pro zemědělce a odborníky, na své si přijdou malí i velcí návštěvníci. Zemědělská výstava ZEMĚ ŽIVIVITELKA nabízí 6 dnů plných netradičních zážitků pro celou rodinu. Téma letošního ročníku výstavy ZEMĚ ŽIVIVITELKA je „BUDOUCNOST ČESKÉ KRAJINY“, s důrazem poukázat na potřebu ochrany krajiny – ochranu životního prostředí, přírodních zdrojů, přírody, biodiverzity, klimatu, a podporu ekologické produkce v zemědělství.

Na nejnavštěvovanější zemědělské výstavě ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 jsou prezentovány i historické zemědělské stroje.

Technické novinky letošního ročníku ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 i exkluzivní výstavní premiéry

Na zemědělské výstavě ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 má každý rok řada strojů a technologií svoji premiéru a je to tak i letos. Návštěvníci se můžou těšit na řadu novinek roku 2022, včetně 2 exkluzivních výstavních premiér, zejména strojů tzv. "Smart Farming" neboli precizního zemědělství. Všechno to jsou stroje, které pomáhají zlepšovat stav půd, podporovat biodiverzitu, zadržovat vodu v krajině apod.

JIHOČESKÁ BEEF SHOW se vrací po 4 letech na výstavu ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 s rekordním množstvím zvířat

Na hlavním předvadišti zemědělské výstavy ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 skot střídají celých 6 dní teplokrevní koně. V neděli patří hlavní předvadiště Ovčáckému dni. Mezi předváděnými zvířaty jsou zástupci původních českých plemen valaška, šumavka, bílá koza a hnědá koza krátkosrstá, zařazených v národní genové rezervě ČR. Tradiční součástí je národní šampionát plemene ovcí Zwartbles.

Čtyři roky čekání na další JIHOČESKOU BEEF SHOW se promítly do rekordního zájmu chovatelů o vystavování zvířat na této speciální akci věnované primárně plemenům aberdeen angus, limousine a dexter. Přihlášeno je 185 kusů od celkem 44 chovatelů96 angusů, 74 limousinů a 15 dexterů. JIHOČESKÁ BEEF SHOW začíná v pátek, pokračuje v sobotu a v pondělí vše zakončí přehlídka národních vítězů a šampionů masných plemen limousine a aberdeen angus.

Ve čtvrtek na předvadišti II., a to již podruhé, probíhá soutěžní klání ve stříhání ovcí na rychlost. Soutěže se účastní jak muži, tak i ženy, na regulérnost soutěže dohlédne zahraniční rozhodčí. V pátek ovce vystřídá výstava norických koní i koní plemene shagya-arab.

Nejnavštěvovanější zemědělská výstava ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 začíná už 25. srpna 2022.
Nejnavštěvovanější zemědělská výstava ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 začíná už 25. srpna 2022.

ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 podporuje kvalitní české potraviny

Pavilon T1 je tradičně místem s vystavovateli zejména oboru potravinářství. Řadu projektů představí Zemědělský svaz ČR, Agrární komora ČR, nebo Státní zemědělský intervenční fond. Bohatý odborný doprovodný program si připravily fakulty České zemědělské univerzity v Praze v pavilonu T2, na stánku Evropské komise probíhá po celou dobu agrosalonu ochutnávka BIO potravin a produktů s chráněným označením (CHOP, CHZO) z celé Evropy, v pavilon B4 je letos poprvé salonek vín.

Dětský zemědělský svět / Doprovodný program výstavy ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022

Tradiční součástí zemědělské výstavy ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 je DĚTSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ SVĚT. V něm se ti nejmenší stávají farmáři a mají spoustu práce. Musí usušit seno, postarat se o farmu, zorat pole, stát se na chvíli včelařem, vymlátit a semlít obilí, nebo soutěžit v řadě disciplín. Rodiče, aby se nenudili, můžou zatím posedět u dobrého vína, nebo se zapojit společně s dětmi.

Tradiční součástí zemědělské výstavy ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022  je DĚTSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ SVĚT. V něm se ti nejmenší stávají farmáři a mají spoustu práce.
Tradiční součástí zemědělské výstavy ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 je DĚTSKÝ ZEMĚDĚLSKÝ SVĚT. V něm se ti nejmenší stávají farmáři a mají spoustu práce.

Pivovarská zahrada letos nabízí program pro všechny věkové kategorie. Ve čtvrtek 25. srpna v 10:00 hodin začíná slavnostního zahájení agrosalonu, v pátek vystoupí například Jakub Smolík, Stanislav Hložek, Pavel Vítek, nebo Jiří Krampol s Ladislavem Županičem, samozřejmě průběžně zahrají dechovkové kapely.

Národní dožínky 2022

Národní dožínky jsou oslavou úspěšné sklizně, poděkováním přírodě za poskytnutou úrodu a symbolické zakončení hlavní části zemědělského roku. Dožínkový průvod začíná v sobotu v 9:45 hodin u hlavní brány Výstaviště, pokračuje areálem po hlavní trase. V Pivovarské zahradě dožínky slavnostně zahájí ministr zemědělství ČR společně s dalšími hosty. Partnerem Národních dožínek 2022 je společnost RENOMIA, a. s.

ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 začíná na českobudějovickém Výstavišti každý den v 9:00 hodin. Vstupenky na ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022 se dají koupit i online, a to se slevou v průběhu celého agrosalonu. Přijeďte na zemědělskou výstavu ZEMĚ ŽIVIVITELKA 2022! Více informací na www.zemezivitelka.cz a Facebooku Výstaviště České Budějovice.