Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nový pluh Lemken Juwel 6 navazuje na své úspěšné předchůdce

Zveřejněno: 13. 6. 2023

Nejnovějším přírůstkem do modelové řady nesených pluhů firmy Lemken je model Lemken Juwel 6 ve čtyř až pětiradličném provedení. Pluh nahradil desítky let velmi populární modely Lemken EurOpal a Lemken VariOpal 5 a 6. S nimi má shodnou konstrukci rámu, avšak odlišuje se otočí se zesíleným čepem. Pluh je vhodný pro traktory o výkonu od 70 do 130 koní.

Pluh je složen z rámu o průměru 110 mm a výšky 80 cm.

Pluh Lemken Juwel 6 se vyrábí ve dvou provedeních, z nichž první umožňuje mechanicky nastavovat čtyři různé pracovní záběry orebních těles. Druhé komfortnější provedení dovoluje plynule hydraulicky nastavovat pracovní záběr orebních těles z kabiny traktoru. Pluh je složen z rámu o průměru 110 mm a výšky 80 cm.

Pluh Lemken Juwel 6 je již v základní výbavě osazen orebními tělesy Dural, nově však může být opatřen též odolnějšími tělesy DuraMaxx bez šroubového uchycení. Tato tělesa jsou vyráběna bez vrtání do zušlechtěné oceli a jsou tedy z daleko tvrdšího a otěruvzdornějšího materiálu než v případě klasických těles. To přináší výrazně vyšší životnost orebních těles.

K pluhu firma Lemken nabízí osvědčený systém pro nastavení šířky záběru prvního orebního tělesa a tahové linie traktoru a pluhu Optiquick. Přes vnější stahovací objímku se nejprve nastaví šířka prvního orebního tělesa. Následně se vnitřním vřetenem odstraní stranový tah. Výsledkem toho je, že tahová linie pluhu a traktoru protíná zadní nápravu traktoru. U modelů s hydraulickým přestavením pracovního záběru se při změně záběru tělesa tahová linie pluhu automaticky přizpůsobí.

Pluh Lemken Juwel 6 má optimalizován systém otáčení opěrného kola.
Pluh Lemken Juwel 6 má optimalizován systém otáčení opěrného kola.

Pro orbu v kamenitých podmínkách nabízí Lemken ochranu před poškozením při nárazu ostří radlice na překážku. V základní výbavě je ochrana řešena pomocí střižných šroubů, na přání je možné pluh vybavit nonstop jištěním proti přetížení pružinami nebo hydraulickým systém nonstop jištění orebních těles OptiStone s možností nastavení uvolňovací síly uzavíracím kohoutem s manometrem. Systém odolá vysokému zatížení a zajistí optimální vedení pluhu i v kamenitých půdách. Při nárazu na překážku se konstrukční prvek současně vychýlí až o 37 cm nahoru a 20 cm do strany. Tím je zajištěn dostatečně velký rozsah vychýlení zaručující trvale nerušenou práci i při hluboké orbě. Vypínací síly lze plynule nastavovat z pohodlí sedadla obsluhy a přizpůsobovat se tak měnícím se půdním podmínkám. Pokud by systém zachytil kámen nebo kořen, je chráněn dvojitým střižným šroubem, který zabraňuje poškození pluhu.

Pro pětiradličné pluhy Lemken Juwel 6 je doporučeno využívat uni-kolo pro nastavení hloubky orby. Nastavení se provádí bez použití nářadí prostřednictvím děrné lišty anebo hydraulicky. Výkyvné kolo plní funkci i opěrného kola pro transport po silnici. Kolo je osazeno hydraulickým tlumením nárazů.

Inteligentní pluh Lemken Juwel 6

Na trhu je v současnosti celá řada ISOBUS kompatibilní závěsné techniky (zejména secích strojů, rozmetadel, postřikové techniky). Daný typ technologie se čím dál více začíná uplatňovat také u pluhů, kde se ovládá prostřednictvím terminálu. ISOBUS zde výrazně usnadňuje nastavení obracení pluhu, sklonu, šířky záběru či hloubky orby. Umožňuje rovněž pružněji reagovat na měnící se půdní podmínky. Není třeba se obávat ani složitého připojování zařízení za traktor. I například pluh Lemken Juwel 6 lze připojit velmi rychle za pomoci pár hydraulických hadic.

Systém ISOBUS výrazně usnadňuje nastavení obracení pluhu, sklonu, šířky záběru či hloubky orby. Umožňuje rovněž pružněji reagovat na měnící se půdní podmínky.
Systém ISOBUS výrazně usnadňuje nastavení obracení pluhu, sklonu, šířky záběru či hloubky orby. Umožňuje rovněž pružněji reagovat na měnící se půdní podmínky.

Firma Lemken prodala svůj první pluh řízený systémem ISOBUS v roce 2015 a od té doby prodeje těchto pluhů rostou. I pluh Lemken Juwel 6 lze vybavit systémem ovládání iQ a optimalizovaným uživatelským rozhraním, které uživatele intuitivně provede všemi nastaveními. Ovládání funkcí jako obracení pluhu, nastavení záběru prvního orebního tělesa, příčného naklonění, pracovní šířky a hloubky lze ovládat prostřednictvím terminálu Lemken CCI nebo přes systém ISOBUS traktoru.

Přednastavenou hodnotu záběru prvního orebního tělesa lze v případě pluhu Lemken uložit a zobrazit na terminálu. Díky mechanickému nastavení hloubky na opěrném kole představuje také cenově výhodnou základní verzi pluhu s ISOBUS ovládáním.

Pluh Lemken Juwel 6 s elektrohydraulickým otáčecím ústrojím umožňuje v palubním počítači kombinovat, ukládat a vyvolávat obslužné funkce pro osm odlišných scénářů. V praxi tak lze jediným pohybem zajistit, aby při orbě souvratě pole byla poslední brázda vždy mělká.

Během orby, při pohledu ve směru jízdy, mají slupice těles stát přibližně svisle k zemi. Sklon je správně nastaven tehdy, když je obraz orby rovnoměrný. Pokud tomu tak není, musí se sklon přenastavit. I pluh Lemken Juwel 6 lze vybavit hydraulickým nastavením sklonu zvlášť pro každou z obou stran pluhu a výsledné hodnoty napravo a nalevo se tak mohou vzájemně lišit. Sklon se ovládá řídicí jednotkou, která se používá i pro otáčení.