Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Prutové brány Horsch Cura ST pro účinný boj proti plevelům ve všech pěstovaných plodinách

Zveřejněno: 3. 2. 2023

Podle výrobce jsou prutové brány Horsch Cura ST jedním z ústředních řešení zejména pro hybridní a ekologické zemědělství. Jejich výhodou je účinná mechanická likvidace plevelů a mimořádně robustní konstrukce. Prutové brány Horsch Cura ST jsou ideálně vybavené pro všechny typy půd a podmínek.

Prutové brány Horsch Cura ST se vyrábí v neseném provedení v záběrech 6, 9, 12, 13 a 15 metrů a tažené se vyrábí v záběru 24 metrů.

Investice do zpracování půdy je nutné brát jako základní stavební kámen pro úspěšnou regulaci zaplevelení. V ekologickém a hybridním zemědělství činí největší problémy vytrvalé plevele. Pokud jsou preventivní opatření málo účinná, musí nastoupit přímé zásahy. Prutové brány Horsch Cura ST lze účinně používat v boji proti plevelům ve všech pěstovaných plodinách, jako jsou pšenice, žito, ječmen, řepka, mák a kukuřice. Zásah lze během roku vícekrát opakovat. Mechanické ošetření je možné také kombinovat s jednoduchou herbicidní ochranou.

Od zasetí obilnin do počátku vzcházení rostlin a pak od fáze třetího listu (začátek odnožování) je vhodné použití již zmíněných prutových bran. Společně s vyvláčením plevelů je provzdušněna i povrchová vrstva půdy a podpořena mineralizace, uvolňování živin, především dusíku, udržena životnost odnoží a podpořen růst a vývoj rostlin. Prutové brány Horsch Cura ST lze využít také po zasetí, kdy jsou plevele ve fázi klíčení, pozor je však potřeba dávat na to, aby se nenarušilo seťové lůžko. V závislosti na druhu plodiny a podmínkách na pozemku je také nutné přizpůsobit pracovní rychlost a seřízení prutových bran. Ozimé obiloviny patří k plodinám, kde pracovní rychlost může být někde mezi 6 – 9 km/hod a hloubka zpracování od 1 do 3 cm. Aby byla likvidace plevelů co nejúčinnější, je doporučováno vláčení provádět za sucha, případně při větrném počasí, aby plevele zaschly na povrchu.

Pružinový systém bran Horsch Cura ST zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm. Uvnitř velké pružiny, jež pohlcuje větší síly, se nachází ještě jedna malá pružina pohlcující menší síly.
Pružinový systém bran Horsch Cura ST zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm. Uvnitř velké pružiny, jež pohlcuje větší síly, se nachází ještě jedna malá pružina pohlcující menší síly.

Prutové brány Horsch Cura ST se vyrábí v neseném provedení v záběrech 6, 9, 12, 13 a 15 metrů a tažené se vyrábí v záběru 24 metrů. Pozoruhodná je nízká hmotnost: pouhých 2 300 kg u 15metrové verze. V závislosti na pracovním záběru jsou brány rozděleny na tři až pět dílů. Brány využívají rámovou konstrukci z jeklů. Maximální výška rámu 450 mm umožňuje práci i ve vysokých porostech.

U modelů prutových bran Horsch Cura ST s větším pracovním záběrem lze boční části při otáčení na souvrati mírně nadzvednout pomocí dvouzdvihového válce. Při práci se tyto boční části nachází v plovoucí poloze, čímž se přizpůsobují terénu. Pro ještě lepší kopírování povrchu je možné použít až jedenáct opěrných kol, přičemž jejich umístění lze upravit podle vzdálenosti řádků mezi plodinami.

Prutové brány Horsch Cura ST na obrázku mají odpracováno 500 ha a jejích pruty nemají téměř žádné opotřebení.
Prutové brány Horsch Cura ST na obrázku mají odpracováno 500 ha a jejích pruty nemají téměř žádné opotřebení.

Široké využití prutových bran Horsch Cura ST umožňuje plynulá regulace přítlaku na hrot plecího prutu v rozmezí 500 – 5 000 kg. K dispozici jsou pruty o délce 130 mm s různým úhlem zalomení. Každý prut je zakončen 8mm hrotem, který může být na přání opatřen tvrdokovem. Ten jeho špičky udrží neustále ostré. Mezera mezi pruty činí 2,8 cm. Pruty jsou mechanicky zavěšené a vyznačují se vysokou boční stabilitou.

Poloha prutů se nastavuje prostřednictvím výškově nastavitelných opěrných kol, zatímco nastavení přítlaku prutů probíhá hydraulicky. Pružinový systém zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze 2 cm. Uvnitř velké pružiny, jež pohlcuje větší síly, se nachází ještě jedna malá pružina pohlcující menší síly. Na špičky prutů lze přenést celou váhu stroje. Výhodou tohoto řešení je možnost brány uplatnit i v tvrdých až těžkých půdách. Navíc ať už se prut nachází v jakékoli poloze, je na něj vyvíjena stále stejná síla. Nesené prutové brány Horsch Cura ST lze doplnit o zařízení MiniDrill pro aplikaci hnojiv.