50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Široké portfolio lisů Kverneland pro každého

Zveřejněno: 10. 5. 2022

Severský výrobce zemědělské techniky Kverneland nabízí široké portfolio lisů na válcové balíky, ze kterých si vyberou majitelé malých hobby farem, ale zároveň nabízí i profi modely určeny pro podniky s velkou výměrou či provozovatele zemědělských služeb.

Oblíbenost lisů Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou na českém trhu rok od roku stoupá.

Značka Kverneland je mezi českými zemědělci velmi známá a oblíbená. Jakousi vlajkovou lodí při sklizni píce jsou svinovací lisy na válcové balíky. V této kategorii se každoročně řadí lisy Kverneland mezi nejprodávanější na českém trhu. V několika následujících odstavcích si přiblížíme jednotlivé modely, které norský výrobce nabízí.

Univerzální řada lisů Kverneland 6200

Nejzákladnější, avšak na českém trhu velmi oblíbený model svinovacích lisů je model Kverneland 6250. Jde o lis s pevnou lisovací komorou, která je tvořena v přední části 6 profilovanými lisovacími válci a zadní část lisovací komory je tvořena laťkovým řetězovým dopravníkem s 24 laťkami. I přesto, že se jedná o nejzákladnější model, splňuje atributy profi lisu. Tak například:

  • Sběrač s pracovním záběrem 2,2 m s patentovaným pohonem na vnitřní straně – není nutné demontovat opěrná kolečka při transportu.

  • Vkládací rotor o průměru 80 cm pro optimální tok píce.

  • Centrální mazání řetězů s nastavitelnou intenzitou na jednotlivé řetězy.

  • Kazetově vyvedená mazací místa pro mazání tukem.

  • Homokinetický kardanový náhon Walterscheid se spojkou.

  • ISO kompatibilní barevný dotykový terminál Tellus GO.

Nejzákladnější, avšak na českém trhu velmi oblíbený model svinovacích lisů je model Kverneland 6250.
Nejzákladnější, avšak na českém trhu velmi oblíbený model svinovacích lisů je model Kverneland 6250.

V případě zájmu je možné lis na balíky Kverneland vybavit řezáním se 14 jednotlivě jištěnými noži. Pokud je jakýkoliv model lisu Kverneland vybaven řezáním, automaticky přibývá sklopné nožové dno, které napomáhá odblokovat nahromaděný materiál při ucpání plnícího kanálu.

Kverneland 6300 – specialista zavadlé hmoty

Druhou modelovou řadou je řada Kverneland 6300, jde o stroje s pevnou celoválcovou lisovací komorou tvořenou 17 profilovanými lisovacími válci. Celoválcová lisovací komora je nejvhodnější pro lisování zavadlé hmoty, ale samozřejmě lze tímto modelem lisovat i suchou píci.

Řada Kverneland 6300 tvoří lisy s pevnou celoválcovou lisovací komorou tvořenou 17 profilovanými lisovacími válci.
Řada Kverneland 6300 tvoří lisy s pevnou celoválcovou lisovací komorou tvořenou 17 profilovanými lisovacími válci.

Velkou výhodou, kterou ocení především obsluha lisu na balíky Kverneland 6300 jsou centrálně koncipovaná mazací místa všech ložisek lisovacích válců. Tento model lze dodat jak bez řezání, tak i se 14 nebo 25 jednotlivě jištěnými řezacími noži. Samozřejmostí je sběrač s pracovním záběrem 2,2 m s patentovaným pohonem na vnitřní straně, plnící rotor a plná ISO kompatibilita.

Kverneland 6500 – senážní profík

Novinkou letošního roku je model Kverneland 6500 určený pro sklizeň velkých hutných řádků zelené senážní píce. Jde o profi stroj s pevnou celoválcovou lisovací komorou o rozměru 1,23 x 1,25 m tvořenou 18 profilovanými lisovacími válci.

Lis na balíky Kverneland 6500 je osazen XXL sběračem s pracovním záběrem 2,3 m a řezacím ústrojím s 15 aktivně jištěnými noži. Stejně jako u předchozího modelu jsou centrálně koncipovaná mazací místa ložisek lisovacích válců s tím rozdílem, že u tohoto modelu jsou ložiska dvouřadá. Stejně jako ostatní modely je i tento plně ISOBUS kompatibilní.

Kverneland 6700 – Vario a zase Vario

Oblíbenost lisů s variabilní lisovací komorou na českém trhu rok od roku stoupá. Firma Kverneland nabízí osvědčenou plně profesionální řadu Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou, která je vhodná pro lisování všech sklízených plodin. To nejdůležitější – lisovací komora je tvořena pěti nekonečnými třívrstvými pásy. Na konci vkládacího kanálu jsou osazeny tři válce, které v kombinaci s lisovacími pásy zaručují okamžité roztočení hmoty a nastartují tak lisovací proces. Za zmínku samozřejmě stojí i další standardní výbava tohoto modelu: sběrač o záběru 2,2 m bez nutnosti demontování opěrných koleček při transportu, řezací ústrojí se 14 jednotlivě jištěnými noži (možnost dodat 25 nožový systém řezání), sklopné dno a sada pro měkké jádro balíku. Velikou výhodou této modelové řady je rozpětí průměrů hotových balíků – 0,8 – 2 m.

Firma Kverneland nabízí osvědčenou plně profesionální řadu Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou, která je vhodná pro lisování všech sklízených plodin.
Firma Kverneland nabízí osvědčenou plně profesionální řadu Kverneland 6700 s variabilní lisovací komorou, která je vhodná pro lisování všech sklízených plodin.

Dalším benefitem je standardně dodávaná sada pro lisování extra suché a krátké slámy (po axiálních mlátičkách) a sada TechnoPack pro sledování vlhkosti sklízeného materiálu. Jako poslední plus pro provozovatele tohoto modelu je úspora pohonných hmot, neboť pro provoz tohoto stroje stačí tažný prostředek o výkonu pouhých 80 koní.

Lis Kverneland 2v1 – kombinovaný lis s baličkou FlexiWrap

S neustále se zkracujícím časem, který máme na ideální sklizeň kvalitní píce roste zájem o kombinované lisy s integrovanou baličkou. Kverneland nabízí dva modely a sice model s variabilní lisovací komorou Kverneland 6716SCN FlexiWrap. Jedná se o model se všemi atributy vario lisu na tandemovém podvozku, který má v zadní části integrovanou dvou satelitní baličku.

S neustále se zkracujícím časem, který máme na ideální sklizeň kvalitní píce roste zájem o kombinované lisy Kverneland s integrovanou baličkou.
S neustále se zkracujícím časem, který máme na ideální sklizeň kvalitní píce roste zájem o kombinované lisy Kverneland s integrovanou baličkou.

Při lisování suché hmoty, lze cyklus balení vyřadit a tvořit tzv. hnízda dvou balíků, což usnadní odvoz hotových balíků z pozemku. Stejně jako ostatní modely je tento plně ISOBUS kompatibilní a na ovládacím terminálu si může obsluha nastavit, zda chce celý proces ovládat sama anebo si může nastavit automatický provoz, kdy je po vyklopení hotového balíku z lisovací komory na balící stůl celý proces plně automatický. Druhým modelem je obdobný kombilis, kdy je ovšem srdcem vlastního stroje lis s pevnou lisovací komorou Kverneland 6350SCN FlexiWrap.

Non stop lis Kverneland FastBale

Jako jediný výrobce lisů na světe vyrábí Kverneland FastBale non stop lisy na válcové balíky s integrovanou dvou satelitní baličkou Kverneland FastBale. Jde o lis Kverneland se dvěma pevnými lisovacími komorami. Konstrukce hlavní komory, která je tvořena po celém obvodu 17 profilovanými lisovacími válci zajišťuje kvalitní slisování hmoty a vytěsnění vzduchu. Zde standardně začíná lisování prvního balíku. Jakmile dojde k zformování prvního balíku, lis přesune tok píce do předlisovací komory, která je tvořena 15 profilovanými ocelovými válci s objemem 2/3 hlavní lisovací komory. Zde je píce lisována do doby, než v hlavní lisovací komoře dojde k ovinutí hotového balíku sítí a k jeho vyklopení na balící stůl. Poté je tok píce přesunut do hlavní lisovací komory, kam se přesune i hmota z předlisovací komory.

Jako jediný výrobce lisů na světe vyrábí Kverneland non stop lisy na válcové balíky s integrovanou dvou satelitní baličkou FastBale.
Jako jediný výrobce lisů na světe vyrábí Kverneland non stop lisy na válcové balíky s integrovanou dvou satelitní baličkou FastBale.

Vkládací ústrojí je standardně vybaveno transportním rotorem s 25 jednotlivě jištěnými noži, který zajišťuje plynulý tok hmoty od sběrače do lisovací komory a její kvalitní nařezání. Dále nabízí možnost odblokování nahromaděné hmoty sklopným dnem. Integrovaná dvou satelitní balička zajišťuje rychlé automatické zabalení hotových balíků do folie, což zajišťuje okamžité nastartovaní fermentačních procesů pro kvalitní tvorbu senáže. Volitelně je možné stroj vybavit překlápěčem hotových balíků na základnu.

O důmyslnosti a funkčnosti tohoto systému v českých podmínkách svědčí i fakt, že tento model jezdí u provozovatele zemědělských služeb na Vysočině.

Závěrečné shrnutí lisů Kverneland

Z uvedeného vyplývá, že firma Kverneland nabízí ucelený sortiment svinovacích lisů, které jsou mezi českými farmáři velmi oblíbené. I přesto že se jedná o různá technická řešení lisovacích komor, mají všechny modely hlavní atributy společné:

  • Rotorové vkládací ústrojí Kverneland PowerFeed anebo Kverneland SuperCut.

  • Vázání do sítě PowerBind s aktivní brzdou a nejnižší nakládací výškou na trhu.

  • Centrálně mazané pohonové řetězy s nastavitelnou intenzitou.

  • Kazetově koncipovaná mazací místa tukem.

  • Sběrač bez nutnosti demontování opěrných koleček pro transport.

  • Homokinetický kardanový náhon Walterscheid s přetěžovací spojkou.

  • ISO kompatibilní barevný dotykový terminál Tellus GO.