Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Strip-till – velký objev pro zemědělce

Zveřejněno: 25. 2. 2023

Kde a za jakým účelem tato metoda vznikla? Proč stále tato metoda expanduje? Kdy se Strip-till dostal do České republiky a jak se zde vyvíjí. Tento způsob setí, ale také další postupy, jejichž součástí je ponechávání zbytků předplodiny nebo meziplodiny na pozemku jako mulč, jsou řazeny mezi takzvané půdoochranné technologie.

Stroj BEDNAR FMT STRIP MASTER EN při práci na pozemku.

Metoda Strip-till byla vyvinuta ve Spojených státech amerických s registrací od roku 1998, za účelem šetření paliva a zlepšování struktury půdy. Při metodě Strip-till není půda obdělávaná celoplošně ale jen z určité části – v pásech. Nezpracovaná část půdy je chráněna rostlinnými zbytky po předešlé plodině. Proto v tomto případě je půda také chráněna před vodní i větrnou erozí. Strip-till se stále rozšiřuje po celém světě nejen kvůli nižším nákladům ale také pro jeho šetrnost k půdě. Spousta zemědělců, ať už větších podniků či menších soukromých volí metodu Strip-till pro její příznivý vliv na půdní profil.

Pro metodu Strip-till je potřeba využití speciálního stroje. V zahraničí se do výroby strojů pro Strip-till vrhli například výrobci SLY či Kverneland. V tuzemsku se největším výrobcem strojů pro Strip-till stal výrobce BEDNAR FMT, stroje pro pásové zpracování půdy vyrábí též Farmet. Výroba a zájem o stroje pro pásové kypření půdy v budoucích letech pravděpodobně výrazně stoupne.

Stroj BEDNAR STRIP MASTER EN pro pásové zpracování půdy od českého výrobce BEDNAR FMT.
Stroj BEDNAR STRIP MASTER EN pro pásové zpracování půdy od českého výrobce BEDNAR FMT.

Jak pásový kypřič vypadá? Hned za tažným prostředkem, kterým je Strip-till tažen, se nachází přední disk. Disk je kolmo nastaven vůči půdě, úkolem disku je prokrojit vrstvu rostlinných zbytků. Další prvek je disk rozhrnovací, ten slouží k uložení rostlinných zbytků do meziřádku. Dále následuje radlice, která má po svém pravém i levém boku disky na prokypření půdního pásu, který za sebou stroj následně zanechává. Radlice s postranními disky proniká do nenakypřené půdy. Je schopna zpracovávat pozemek do hloubky až 35 cm. Poslední částí metody Strip-till je dvojitý zadní válec s ostny, který rozmělní případné hroudy a utuží vrchní vrstvu již nakypřeného pásu.

V nabídce si farmáři mohou vybrat různé možnosti variability rámů od třímetrového pevného provedení až po šestimetrový hydraulicky sklopný rám.
V nabídce si farmáři mohou vybrat různé možnosti variability rámů od třímetrového pevného provedení až po šestimetrový hydraulicky sklopný rám.

Nejčastější plodina setá právě do zmiňovaného Strip-tillu je převážně kukuřice - kvůli její široké roztoči řádku. Dále je metoda Strip-till často využívána při setí řepy cukrové. Do metody Strip-till se také dá sít sója ale i pšenice ať už jarní či ozimá. Nejčastěji využívané rozteče řádků v českých podmínkách jsou 45 a 75 cm. Do nezkypřeného prostoru mezi pásy lze vyset tzv. meziplodinu, či předplodinu. U kukuřice se zde vsévá například ječmen jarní. Do meziřádků lze vysévat jakákoliv plodina dle agronomických požadavků.

Setí kukuřice do pásově zpracovaných sklizňových zbytků špenátu za pomocí secího stroje Väderstad Tempo L.
Setí kukuřice do pásově zpracovaných sklizňových zbytků špenátu za pomocí secího stroje Väderstad Tempo L.

Strip-till v tuzemsku zažívá velký rozmach. Dostal se k nám již před několika lety, expandovat zde ale začal až v posledních dvou letech. Strip-till je u nás nejrozšířenější hlavně na území silně ohrožených erozí, převážně v kopcovitých částech Moravy ale také například na Vysočině. V tuzemsku Strip-till zatím není tak populární jako například ve Spojených státech amerických. V následujících letech pravděpodobně dojde k nárůstu poptávky o technologii Strip-till a také o stroje potřebné pro tuto metodu.

Při metodě Strip-till se dá připevnit na tažný prostředek čelní tank na průmyslová hnojiva, která jsou hadicemi vedena za záď traktoru na samotné jednotky Strip-tillu. Při jízdě Strip-till vykonává svou práci při které navíc vhazuje průmyslová hnojiva do vyjetých pásů. Lze také přihnojovat kapalnými hnojivy jako například digestátem, kejdou či močůvkou.

BEDNAR SEED BOX je nesený čelní jednokomorový zásobník určený primárně k založení porostů ve spojení například se strojem BEDNAR STRIP MASTER EN.
BEDNAR SEED BOX je nesený čelní jednokomorový zásobník určený primárně k založení porostů ve spojení například se strojem BEDNAR STRIP MASTER EN.

Strip-till je velice oblíbený v tom, že lze při jednom přejetí kombinovat více operací. Za Strip-till můžeme připojit například secí stroj. Při jednom přejetí dochází k samotnému pásovému kypření a zároveň k ukládání osiva do připravených pásů. Jednotlivé operace lze provádět také postupně a s různým časovým odstupem, což je výhodné z agronomického hlediska pro dosažení drobtovité struktury půdy. Tento proces provádíme pomocí přenosu linií nejlépe s využitím korekčního signálu RTK a následně v přesných liniích provádíme zbylé operace.