Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktor Steyr Absolut 6200 CVT byl jasnou volbou při výběru stroje pro práci s bramborovým kombajnem

Zveřejněno: 14. 10. 2022

Na farmě AGRO Fabičovic už pracují čtyři traktory značky Steyr. S nákupem nového kombajnu bylo zapotřebí investovat i do výkonnějšího traktoru. Volba opět padla na červeno-bílý stroj – Steyr Absolut 6200 CVT.

Ranní sklizeň brambor s traktorem Steyr Absolut 6200 CVT.

Firma AGRO Fabičovic sídlí v malé obci Ivaň v okrese Brno-Venkov. V roce 1991 ji založili rodiče Josefa Fabičovice ml. Ti se v prvopočátcích fungování podniku věnovali produkci zeleniny a živočišné výrobě. Od toho však firma později kompletně upustila a rozšířila ornou půdu na 115 hektarů. Vedle toho se začala věnovat pěstování konzumních brambor. „Před třemi lety jsme na hektaru a půl začali pěstovat kanadské borůvky. Mezi naše hlavní produkty ale pořád patří konzumní brambory, které v dnešní době nejen pěstujeme, ale i skladujeme, balíme, rozvážíme, a v neposlední řadě loupeme a vaříme,“ uvedl Josef Fabičovic ml.

Čtyři traktory Steyr na jedné farmě

První zahraniční traktor se na farmě objevil v roce 1999. Byl jím Steyr 9094, který tehdy zajišťoval veškeré polní práce na osmdesáti hektarech půdy. V průběhu následujících let byly pořizovány traktory jiných značek. Před lety se však na základě pozitivních zkušeností se servisem strojů Fabičovicovi vrátili ke společnosti AGRI CS, která sídlí v nedalekých Hustopečích. Využili také nabídky na nový traktor od Bronislava Pochylého a Zdeňka Musila.

Firma AGRO Fabičovic provozuje čtyři traktory značky Steyr.
Firma AGRO Fabičovic provozuje čtyři traktory značky Steyr.

Majitelé farmy investovali konkrétně do traktoru Steyr 4125 Profi ecotech se 4,5litrovým čtyřválcovým motorem o jmenovitém výkonu 125 koní (92 kW) s převodovým ústrojím se čtyřstupňovým násobičem s Powershuttle, nabízející 17 rychlostních stupňů vpřed 16 rychlostí vzad. Traktor pracuje se sazečem brambor a obstarává manipulační práce na farmě. Nedlouho poté byl pořízen také traktor Steyr Multi 4110 ecotech.

„V letošním roce jsme pořídili výkonnější traktor Steyr Absolut 6200 CVT. Loni jsme pořídili nový bramborový kombajn, který vyžaduje výkonný traktor. Nepřemýšleli jsme o žádné jiné značce a rovnou jsme oslovili AGRI CS.”
Josef Fabičovic ml.
Steyr Absolut 6200 CVT se hodí do tahově náročnějších polních prací, jako je hluboká orba, kypření a podmítka.
Steyr Absolut 6200 CVT se hodí do tahově náročnějších polních prací, jako je hluboká orba, kypření a podmítka.

Steyr Absolut 6200 CVT pracuje v AGRO Fabičovic hlavně ve spojení s bramborovým kombajnem. Zapojuje se také do tahově náročnějších polních prací, jako je hluboká orba, kypření a podmítka. Majitel rovněž uvedl, že traktor vybrali zejména kvůli jeho CVT převodovce s plynulou změnou převodového poměru, díky čemuž je zajištěna plynulost a pracovní rychlost při sklizni brambor. Reakce převodovky lze individuálně nastavovat podle druhu vykonávané činnosti.

Steyr Absolut 6200 CVT pohání šestiválcový motor FPT Industrial o jmenovitém výkonu 200 koní. K dispozici je možnost navýšení výkonu motoru o 45 koní – při práci s vývodovým hřídelem nebo při rychlosti nad 15 km/h.
Steyr Absolut 6200 CVT pohání šestiválcový motor FPT Industrial o jmenovitém výkonu 200 koní. K dispozici je možnost navýšení výkonu motoru o 45 koní – při práci s vývodovým hřídelem nebo při rychlosti nad 15 km/h.

V řadě Steyr Absolut CVT jsou dostupné čtyři modely s výkonem od 185 do 240 koní s maximálním výkonem až 270 koní. Steyr Absolut 6200 CVT pohání šestiválcový motor FPT Industrial o jmenovitém výkonu 200 koní. K dispozici je možnost navýšení výkonu motoru o 45 koní – při práci s vývodovým hřídelem nebo při rychlosti nad 15 km/h. Emisní normu Stage V plní díky patentované technologii HI-eSCR2. Řízení motoru a převodového ústrojí zajišťuje systém S-TRONIC, prostřednictvím kterého lze individuálně nastavovat převodové ústrojí podle aktuálních podmínek na poli nebo silnici.

Prémiová kabina traktoru Steyr Absolut 6200 CVT.
Prémiová kabina traktoru Steyr Absolut 6200 CVT.

Traktor Steyr Absolut 6200 CVT je také vybaven předním tříbodovým závěsem s kapacitou 5 129 kg a zadním závěsem s kapacitou 10 463 kg. Zadní vývodový hřídel je dostupný ve dvou nebo čtyřrychlostním provedení. Kapacita hydrogenerátoru hydraulického systému CCLS může činit až 173 l/min a CCLS nabízí až 8 individuálně nastavitelných nezávislých rozvaděčů vnějších okruhů hydrauliky.

„Traktor Steyr Absolut 6200 CVT jsme pořídili s bohatou výbavou. Jde například o vzduchem odpruženou kabinu, LED pracovní osvětlení pro ranní sklizeň brambor a večerní práce, kožený volant, nízkofrekvenční sedadlo DualMotion se zvýšenou oporou zad a otočnou opěrkou, nové držáky na monitory a telefon. Oceňuji také souvraťový management EasyTronic II, který využíváme především při práci s kombajnem. Významně nám ulehčuje práci,“ vyjmenoval Josef Fabičovic ml. Uvnitř kabiny se nachází komfortní loketní opěrka s multifunkční pákou Multicontroller. Na monitoru S-TECH 700 si lze upravit menu podle svých potřeb a mít tak rychlý přístup k důležitým funkcím. Pomocí tohoto monitoru lze nakonfigurovat i tlačítka na Multicontrolleru.