AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Za traktory Steyr k rakouským pěstitelům jablek a bylinek

Zveřejněno: 22. 7. 2022

Přes šedesát českých zemědělců se sešlo na rakouské farmě Lehof Der Biobauer a posléze na farmě Georga Landerla. Stalo se tak den před oslavami 75. výročí značky Steyr v St. Valentinu.

Na farmě jsme mohli zahlédnout traktor Steyr 4110 Expert CVT s kultivačními koly, který byl využíván ke kultivaci bylinek.

Všichni pozvaní zemědělci se nejprve sešli na farmě Lehof Der Biobauer. Zákazníky přivítal Zdeněk Musil ze společnosti AGRI CS a Christian Ramnek z rakouské marketingové podpory značky Steyr.

Rodinná farma Lehof Der Biobauer se zabývá pěstováním bio jablek. Ovocný sad se rozkládá na ploše čtyřiceti hektarů. Cílem farmy je dosahovat vysoké produkce, proto namísto používání chemické ochrany jabloní používají biologickou. Jen tak mohou jablka dosahovat stanovené kvality (hlavně optické). Na farmě pěstují běžné odrůdy jablek jako je topaz a gala.

Skupina českých zákazníků navštívila dvě rakouské farmy a zúčastnila se oslav 75. výročí značky Steyr.
Skupina českých zákazníků navštívila dvě rakouské farmy a zúčastnila se oslav 75. výročí značky Steyr.

Sklizeň jablek probíhá ručně, začíná v září a probíhá šest týdnů. Během sklizně jsou jablka selektována. Opticky se vyhodnocuje, zda je jablko vhodné k prodeji či nikoliv. Sklizená jablka putují do centrálního klimatizovaného skladu nedaleko města Steyr. Díky tomu mohou jablka prodávat po celý rok. Z nevyhovujících jablek se na farmě vyrábí přesnídávky, mošt, jablečné octy, pálenka, víno a cider. Farma provozuje vlastní obchod, kde lze zmíněné produkty zakoupit.

Jako první jsme navštívili farmu Lehof Der Biobauer zabývající se pěstováním bio jablek.
Jako první jsme navštívili farmu Lehof Der Biobauer zabývající se pěstováním bio jablek.

Na farmě Lehof Der Biobauer se také zaměřují na klasické zemědělství. Na 65 hektarech orné půdy pěstují různé plodiny. Dalších deset hektarů zaujímají trvalé travní porosty a dvanáct hektarů les. Významnou část výměry zaujímá sója (bio).

Z novějších traktorů byl na farmě k vidění Steyr 4120 Multi s čelním nakladačem.
Z novějších traktorů byl na farmě k vidění Steyr 4120 Multi s čelním nakladačem.

Farma mimo jiné provozuje traktor Steyr CVT 130 (o výkonu 130 koní) z přelomu století, který je využíván například v agregaci s tandemovým návěsem. Z novějších traktorů byl na farmě k vidění Steyr 4120 Multi s čelním nakladačem. Současná modelová řada traktorů Steyr Multi zahrnuje tři modely o výkonu od 100 do 120 koní. Traktory mají nízké těžiště a jsou univerzální, pohání je čtyřválcový motor FPT F5 o objemu 3,6 litru.

Sdílení techniky mezi sebou

Druhou zastávkou byla farma pana Georga Landerla, který se zabývá pěstováním bylinek. Georg Landerl do roku 2016 pracoval v koncernu CNHi jako specialista na sklízecí mlátičky. Pozici opustil a založil si vlastní farmu pro pěstování bylinek. Farmu provozuje společně se strýcem. Hospodaří na 75 hektarech půdy, přičemž 8 hektarů je vyhrazeno speciálním plodinám. Georg Landerl kooperuje s okolními farmáři, mezi sebou sdílí mechanizaci a technologie pro zpracování bylinek.

Druhou zastávkou byla farma pana Georga Landerla, který se zabývá pěstováním bylinek.
Druhou zastávkou byla farma pana Georga Landerla, který se zabývá pěstováním bylinek.

Jako první jsme se zastavili u objektu, kde dochází ke zpracování bylinek. Už během sklizně je důležité, aby nedocházelo k poškozování bylinek (ztrácí pak šťávu). Sklízecí stroj a technologie pro jejich zpracování proto mají některé konstrukční prvky pogumované. Uvnitř objektu byl zaparkován speciální sklízeč ze Srbska a vícepatrová sušárna (poháněna je elektřinou z fotovoltaiky). Celý proces sklizně a zpracování ekologicky pěstovaných dvanácti druhů bylinek (máta, citronová tráva, libeček, kopřivy apod.) je velmi náročný a zabere stovky hodin práce. Pozor se musí dávat i na výskyt zdravý škodlivých plevelů, aby se neohrozila celá úroda. Odběratelem bylinek je rakouská společnost Sonnentor GesmbH, která vyrábí nejrůznější druhy čajů (bylinné, ovocné, černé, zelené, bílé, ledové, kořeněné, rooibos, ginkgo, chia), koření (jednodruhové, kořenící směsi, kulinářské oleje, sůl a směsi soli) a pochutin (sirupy, medy, káva, kakao, latté, pomazánky, bonbony, keksy, cukr, lisované oleje).

Jako první jsme se zastavili u objektu, kde dochází ke zpracování bylinek.
Jako první jsme se zastavili u objektu, kde dochází ke zpracování bylinek.

Vzhledem k nízké průměrné obhospodařované výměře si mezi sebou pět okolních farmářů sdílí i traktory. Sdílení techniky je pro ně ekonomicky nejvýhodnější. Na farmě jsme mohli zahlédnout traktor Steyr 4110 Expert CVT s kultivačními koly, který byl využíván ke kultivaci bylinek. Řada Steyr Expert CVT zahrnuje traktory o výkonu od 100 do 130 koní. Motor umí navýšit výkon o dalších deset koní. Výkon dodává osvědčený čtyřválcový motor od FPT Industrial. Zdvihový objem motoru činí 4,5 litrů. Plnění emisní normy Stage V zajišťuje patentovaná technologie HI-eSCR2 využívající selektivní katalytické redukce. Zajímavostí ovšem je, že tento systém je zcela umístěn pod kapotou v motorovém prostoru, což nijak neomezuje manévrovatelnost traktoru a výhled na nápravu. I uživatel takto kompaktního traktoru si může dopřát již ve standardní výbavě pohodlí téměř srovnatelné s traktory vyšších modelových řad a čerpat z výhod plynulé převodovky. Traktory Steyr Expert CVT je možné dodat v různých verzích lišících se od sebe hned na první pohled. Na výběr je mezi dvojicí typů ovládání. Ovládání se provádí skrze loketní opěrku, ta je ale k dispozici ve dvou provedeních. Standardně je v traktorech umístěn známý Multicontroller, který se instaluje i do jiných modelových řad Steyr. Druhým provedením je komfortnější ovládání Multicontroller II. Ve třech verzích je k dostání kabina.

Na dvoře jsme prošli kolem zbrusu nového traktoru Steyr 6200 Absolut CVT.
Na dvoře jsme prošli kolem zbrusu nového traktoru Steyr 6200 Absolut CVT.

Prošli jsme také kolem zbrusu nového traktoru Steyr Absolut CVT. V řadě Steyr Absolut CVT jsou dostupné čtyři modely s výkonem od 185 do 240 koní s maximálním výkonem až 270 koní. Nejnovější traktory Steyr Absolut CVT těží z výhod bezstupňové převodovky, která prošla významným vývojem z hlediska přizpůsobitelného nastavení. Možnost přizpůsobení umožňuje obsluze upravovat, ukládat a vyvolávat chování traktoru podle osobních preferencí a požadavků aplikace. Kromě toho byla vylepšena citlivost a detekce polohy multifunkční ovládací páky Multicontroller.