Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Z rozdružovačů Kverneland si vybere každý!

Zveřejněno: 11. 12. 2023

Rozdružovače Kverneland jsou na tuzemském a slovenském trhu již dostatečně známým pojmem, vždyť v nedávné době přesáhl okruh spokojených uživatelů této značky rozdružovačů v České republice a na Slovensku již celou čtyřstovku.

V Česku a na Slovensku je přes 400 uživatelů rozdružovačů Kverneland. Budete mezi nimi i vy?

Základem strojů Kverneland je vždy celokovový zásobník – vana svařená ze silnostěnných profilů s hydraulicky sklopným zadním nakládacím čelem. Dle jednotlivých typů je možno volit z nesené nebo tažené verze s objemem zásobníku 2, 3 a 6 m3.

Dno zásobníku tvoří laťkový dopravník upevněný na dvou hydromotorem hnaných řetězech. Rychlost dopravníku je možno volit dle požadované dávky rozdružované hmoty. Čelo zásobníku tvoří dle zvoleného typu jeden nebo dva odmítací válce s protihrabicemi, které zabraňují zahlcení stroje. Po obvodu odmítacího bubnu je osazeno dostatečné množství řezacích žabek pro ideální „natrhání/nařezání“ materiálu a jeho dopravu na metací kolo s lopatkami. Kolo má dostatečně velký průměr pro vytvoření ventilačního efektu a bezproblémovou dopravu hmoty až do vzdálenosti 25 metrů.

Kdo naopak potřebuje dopravit například senáž do žlabu nebo zastýlat do „postýlek“, ocení možnost dvourychlostní převodovky pro nižší otáčky metacího kola a tím i snížený objem vzduchu, kdy eliminujeme nebezpečí vyfoukávání materiálu okolo požadovaného cíle. Tímto způsobem je možno zároveň regulovat i prašnost u suchého materiálu, což se projeví v dobré zdravotní kondici zvířat.

Pohled na pohon rozdružovače Kverneland.
Pohled na pohon rozdružovače Kverneland.

Všechny výše popisované prvky je možno ovládat z kabiny traktoru pohodlně pomocí ovládacího boxu. Pro rychlé a bezproblémové nakládání hlavně kulatých balíků je na boku vlastního stroje ještě dodatečné ovládání zadních vrat a posunu podlahového dopravníku.

Díky velice robustní konstrukci je možno tyto stroje použít i k zakrmování siláže, rozdružování slisovaných hranatých nebo kulatých balíků obilní či řepkové slámy, sena, konopí, jitrocele, lnu, senáže atd.

Modifikace rozdružovačů Kverneland

Pro menší farmy a pro nasazení v provozech, které neumožňují volit z taženého provedení stroje, je určen nesený typ rozdružovače Kverneland 852, který je standardně vybaven senážní sadou – v podstatě jakýmsi hřebenem, který zabraňuje zacpání stroje. Nutno podotknout, že tento „ekonomičtější“ typ se do našich provozů dodává v poslední době poměrně častěji oproti letům dřívějším.

Dno zásobníku rozdružovače Kverneland tvoří laťkový dopravník. Čelo zásobníku tvoří jeden nebo dva odmítací válce s protihrabicemi.
Dno zásobníku rozdružovače Kverneland tvoří laťkový dopravník. Čelo zásobníku tvoří jeden nebo dva odmítací válce s protihrabicemi.

Tažené provedení s označením Kverneland 853 PRO je jedním ze dvou typů s objemem zásobníku 3 m3. A co nabízí tento „starý vlk“ mezi rozdružovači? Předně je tento stroj vybaven systémem aktivních „protihrábí“, které jsou umístěny nad odmítacím bubnem a zabraňují (zvláště při rozběhu stroje) vniknutí materiálu na metací kolo, a tím možnému ucpání metací koncovky před dosažením optimálních otáček metacího kola. Tento systém je ovládán z kabiny traktoru a je ho možno využít rovněž během práce, když obsluha pozná, že dochází k „udušení“ traktoru. Stroj je standardně dodáván s kardanem s homokinetickým kloubem a prokluzovou spojkou. Rovněž ve standardní výbavě je plně elektronické ovládání všech funkcí stroje s přídavným ovladačem pro posuv dna a otevírání zadních vrat na boku stroje. Pro maximální výkon jsou zesíleny podlahové řetězy a rovněž kladky těchto řetězů jsou z vysoce pevnostního materiálu.

Novinkou pro rok 2022 byl zcela nový typ Kverneland 863 PRO, který byl představen na loňském ročníku Země Živitelky. Velice jednoduché je popsat, v čem je nový typ rozdružovače zcela odlišný – v základním provedení obsahuje veškeré atributy typu Kverneland 853PRO DFCS a kromě kosmetických úprav zakrytování je ten hlavní benefit umístěn pod zmíněnými novými kryty. Jde o vypínání řemenového pohonu odmítacího bubnu pomocí hydraulického válce. V praxi to znamená, že před dosažením optimálních otáček metacího kola je buben v klidu a zamezuje se tak nebezpečí zahlcení stroje. To v kombinaci s aktivními protihráběmi a možností regulovat rychlost a směr posunu podlahového dopravníku v podstatě zamezuje možnost zahlcení stroje – jak při jeho rozběhu, tak i během vlastní práce.

Díky velice robustní konstrukci je možno rozdružovač Kverneland použít i k zakrmování siláže.
Díky velice robustní konstrukci je možno rozdružovač Kverneland použít i k zakrmování siláže.

Největším typem, který je v portfoliu Kverneland k dispozici, je provedení s označením Kverneland 856 PRO se základním zásobníkem o objemu 6 m3. Tento „velký stroj“ nabídne dopravu až například tří kulatých balíků a tím je logicky určen pro ty největší farmy. Dalším atributem, který posouvá tento stroj „o patro výš“, je standardní osazení dvěma odmítacími bubny nad sebou. Toto je zvláště vhodné například pro rozdružování dvou hranatých balíků položených na sobě, případně pro zakládání do žlabu i volně naložené hmoty.

Již z tohoto jasně plyne, že z bohaté nabídky typů rozdružovačů Kverneland a jejich provedení si má možnost vybrat každý, kdo požaduje 100% nasazení při zastýlání či krmení v náročných podmínkách živočišné výroby – i když třeba traktor není úplně v top stavu.