50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Bobcat T7X – první plně elektrický kompaktní pásový nakladač na světě

Zveřejněno: 26. 1. 2022

Společnost Doosan Bobcat představila svůj nový, plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X. Premiéra se odehrála před pár dny na veletrhu CES® 2022 v Las Vegas v USA, který je nejvýznamnější technologickou událostí na světě. Nakladač T7X je první stroj svého druhu, který je plně elektrický a nabízí z toho plynoucí výhody, jako je eliminace hydraulických systémů a součástí či vibrací. Nakladač má nulové emise a jeho provoz je celkově čistší a tišší.

Bobcat T7X je první plně elektrický kompaktní pásový nakladač na světě. Tento stroj s výhradním pohonem z baterie je mimořádně výkonný a bez emisí.

Elektrický pásový nakladač Bobcat T7X byl vyvinut pro severoamerický trh, ale interní testování a shromažďování zpětné vazby od zákazníků k vyhodnocení jeho komerčního potenciálu jsou plánovány i pro region Evropy, Blízkého východu a Afriky (EMEA).

Elektrický nakladač Bobcat T7X byl oceněn hned dvěma cenami CES 2022 Innovation Awards v kategoriích „Vehicle Intelligence & Transportation“ a „Smart Cities“.

Doosan Bobcat je lídr inovací

Scott Park, prezident a CEO společnosti Doosan Bobcat, uvádí: „Společnost Doosan Bobcat stojí v čele inovací a jsme hrdí na to, že se strojem Bobcat T7X můžeme debutovat v oblasti plně elektrické technologie. Chceme pomoci zákazníkům maximalizovat jejich produktivitu s důrazem na ekologickou udržitelnost. I nadále se zaměřujeme na poskytování takových řešení a produktů, které lidem umožní vykonat více práce a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.“

Bobcat T7X je první plně elektrický kompaktní pásový nakladač na světě. Tento stroj je poháněn z baterie a je zkonstruován tak, aby byl od základu produktivnější, tišší s vysokým točivým momentem a výkonnější, než kdy byl kterýkoli pásový nakladač s naftovým motorem – a to vše při současném snížení emisí uhlíku.

„Tento stroj je technologickým úspěchem pro Bobcat i celý průmysl,“ sděluje Joel Honeyman, viceprezident pro globální inovace společnosti Doosan Bobcat. „Odmítli jsme zachovat status quo a rozhodli jsme se vyrobit plně elektrický stroj disponující výkonem, který dříve nebyl možný. Jsme nadšeni, že můžeme tento pokrok sdílet se světem.“

Vyhodnocování potenciálu na našem trhu

„Stroj Bobcat T7X byl vyvinut pro severoamerický trh, reaguje však na globální potřeby a výzvy. Letos plánujeme provést interní testování a získat zpětnou vazbu od zákazníků v různých zemích regionu EMEA, abychom lépe porozuměli jejich potřebám v této oblasti a mohli vyhodnotit jeho komerční potenciál”
uvádí k budoucím plánům pro oblast EMEA Vijay Nerva, vedoucí pro inovace společnosti Doosan Bobcat EMEA

Pokročilá technologie a konstrukce kompaktního pásového nakladače Bobcat T7X

Tradiční hydraulika byla u stroje Bobcat T7X kompletně nahrazena elektrickým hnacím systémem, který se skládá z elektrických válců a elektromotorů, což znamená prakticky nulový objem kapalin. Nový, plně elektrický nakladač Bobcat T7X využívá jen necelý jeden litr ekologicky šetrné chladicí kapaliny ve srovnání s přibližně 216 litry kapalin v ekvivalentním dieselovém (hydraulickém) modelu. Plně elektrická platforma umožňuje okamžitý výkon a špičkový točivý moment, který je k dispozici při všech provozních otáčkách. Obsluha již nemusí čekat, až standardní hydraulický systém nahromadí potřebnou energii.

Plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X je prvním strojem svého druhu, který zcela eliminuje veškerou hydrauliku a související komponenty.
Plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X je prvním strojem svého druhu, který zcela eliminuje veškerou hydrauliku a související komponenty.

Elektrický nakladač Bobcat T7X pracuje s nulovými emisemi, se sníženou hlučností a vibracemi generovanými strojem. Umožňuje tichý a efektivní provoz v místech, pro která platí omezení hluku. Uvnitř budov výrazně snižuje hladinu akustického tlaku a zlepšuje pracovní prostředí. Může také výrazně snížit denní provozní náklady, pokud vezmeme v úvahu nižší roční náklady na údržbu a eliminaci motorové nafty, motorového oleje, kapaliny DEF a hydraulických dílů.

Srdcem elektrického pásového nakladače Bobcat T7X je výkonná lithium-iontová baterie o výkonu 62 kW od technologického partnera, společnosti Green Machine Equipment, Inc. Jedno její nabití dokáže zajistit práci nakladače po dobu až čtyř hodin nepřetržitého provozu nebo celý den provozu při přerušovaném používání (spotřeba se liší dle typu práce). Inteligence systému řízení spotřeby je naprogramována tak, aby rozpoznala, kdy narůstá zatížení a aby automaticky snižovala výkon, když není potřebný. Cílem je udržovat nízkou celkovou spotřebu energie a prodloužit provozuschopnost stroje.

Sunbelt Rentals oznamuje závazek používat elektrické stroje Bobcat

Elektrický pásový nakladač Bobcat T7X bude zpočátku k dispozici pouze na severoamerickém trhu, ale Bobcat má v úmyslu jej v budoucnu rozšířit i do dalších regionů. Během tiskové konference CES Media Days oznámila společnost Doosan Bobcat NA (Severní Amerika) strategické partnerství se společností Sunbelt Rentals se sídlem v Jižní Karolíně, přední společností zabývající se pronájmem zařízení s více než 1025 pobočkami v Severní Americe a se silným zastoupením v Evropě ve Velké Británii, Německu a Francii.

Prostřednictvím tohoto partnerství se společnost Sunbelt Rentals zavázala k významné investici do velkého vozového parku v Severní Americe sestávajícího se z plně elektrických kompaktních pásových nakladačů Bobcat T7X a elektrických kompaktních rypadel. Sunbelt Rentals bude první americkou půjčovnou, která bude využívat technologii elektrického pohonu z baterie od společnosti Bobcat a zpřístupní ji zákazníkům.