Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Jak pracuje postřikovač John Deere 612R s technologií See & Spray Select, která přináší až 77 % úsporu herbicidů?

Zveřejněno: 23. 11. 2023

Do Rumunska jsme se zajeli podívat na americký samojízdný postřikovač John Deere 612R osazený technologií See & Spray Select posouvající pulzní modulaci na vyšší úroveň. Největší výhodou, kterou tato technologie pěstitelům nabízí, je minimálně 77 % úspora herbicidu, lepší kontrola plevelů, snížená spotřeba chemikálií a zvýšená produktivita. Představení technologie se uskutečnilo na farmě Ferma Iliuță nedaleko obce Dragoș Vodă na jihu Rumunska.

Jak pracuje postřikovač John Deere 612R s technologií See & Spray Select, která přináší až 77 % úsporu herbicidů?

John Deere v americkém Des Moines již více, než čtyřicet let vyrábí samojízdné postřikovače. Aktuálně vyrábí dvě modelové řady – John Deere 400R (408R, 410R a 412R) a John Deere 600R (612R). Objem nádrží začíná na 3 000 litrech. Modely 412R a 612R pohání motor John Deere o objemu 9 litrů, dva menší modely John Deere 408R a 410R pak téměř sedmilitrový motor. Všechny postřikovače mají stejnou kabinu, která pochází z traktorů modelové řady John Deere 8R. Světlá výška u řady 400R činí 152 cm a u řady 600R 147 cm.

V České republice pracuje přes 130 kusů postřikovačů John Deere. Mezi nimi můžeme nalézt také pár amerických modelů. Rozšířené u nás moc nejsou, protože mají minimální rozchod 305 cm, avšak maximální až 405 cm, nicméně přepravní šířka startuje na 3,5 metrech. Přesto například v Agroservisu Višňové provozují 8 kusů těchto amerických strojů. V podniku využívají jednu z mnoha předností tohoto stroje, a sice možnost vyměnit nádrž a postřiková ramena za rozmetadlo umělých hnojiv.

První samojízdné postřikovače John Deere, určené pro evropský trh, dorazily do České republiky v roce 2008. Modely vychází z amerických protějšků. Pro provoz v evropských podmínkách však mají každé kolo odpružené pomocí měchů s jiným umístněním, kabinu převzatou z traktorů modelové řady John Deere 5 a zadní řízenou nápravu. Evropské postřikovače se vyrábí v nizozemském Horstu.

Americký samojízdný postřikovač John Deere 612R osazený technologií See & Spray Select.
Americký samojízdný postřikovač John Deere 612R osazený technologií See & Spray Select.

Pulzní modulace dávky See & Spray Select

V Rumunsku se nám představil americký postřikovač John Deere 612R. Na modelu jsme mohli vidět manuální ovládání funkcí postřikovače. V Evropě se však nabízí tlačítkové ovládání Command Center. Tento postřikovač nemusí být vybaven přimíchávací nádrží. Pokud jí vybaven je, může být v plastovém nebo nerezovém provedení. Pro vysoké denní výkony je možné zvolit míchací centrum. Postřikovač byl vybaven dvěma odstředivými čerpadly, jedno slouží pro plnění, zatímco druhé pro aplikaci postřiku. I evropské modely lze vybavit dvěma odstředivými čerpadly – plnicí (1 200 l/min, tlak 1 až 3 bary) a postřikové (1 000 l/min, tlak 8 barů). Ještě předloni výrobce u amerických modelů neřešil recirkulaci postřikové kapaliny – tato možnost již v příplatkové nabídce je.

V Americe byl v roce 2016 představen první samojízdný postřikovač John Deere s ovládáním trysek ExactApply a se systémem pulzní modulace dávky. V České republice byl systém poprvé představen v roce 2018. U standardních postřikovačů obecně platí, že pokud nemá pulzní modulaci dávky, tak se zvyšující se pracovní rychlostí je nutné zvyšovat tlak v postřikové soustavě, aby tryska aplikovala nastavené množství kapaliny. Když ale roste tlak v postřikové soustavě, na konci trysky se mění kapkové spektrum. Tomuto efektu zabraňuje právě pulzní systém – v postřikové soustavě stačí nastavit konstantní tlak (třeba 4 bary) a ten je udržován na konstantní úrovni nezávisle na pracovní rychlosti postřikovače. Umožňují to dva elektromagnetické ventily (v držáku trysek), každý pracuje ve frekvenci 15 Hz. V součtu mohou napájet jednu trysku 30 Hz, to znamená, že se tryska otevře a zavře až 30 x za vteřinu. Platí tedy, že když bude pracovní rychlost postřikovače nízká, bude tryska pulzovat pomalu a když bude rychlost naopak vysoká, bude tryska pulzovat rychleji tak, aby byla docílena požadovaná dávka postřiku.

Srdcem technologie See & Spray Select je poměrně jednoduchá RGB kamera (závislá na okolních světelných podmínkách).
Srdcem technologie See & Spray Select je poměrně jednoduchá RGB kamera (závislá na okolních světelných podmínkách).

Systém přináší další výhodu, a sice kompenzaci dávky v zatáčkách. Při aplikaci postřiku v zatáčkách se jedna strana ramene pohybuje rychleji než druhá. Systém to bere v potaz a výpočtem dokáže zvyšovat/snižovat dávku na každé straně ramene. Systém také dokáže každou trysku individuálně vypínat/zapínat. Každá tryska má vlastní osvětlení.

Systém pulzní modulace dávky lze deaktivovat a pracovat v konvenčním režimu. To se hodí v případě, pokud jsou využívány trysky, které nepodporují pulzaci. Jde například o injektorové trysky. Nabídka trysek určených pro pulzní modulaci se na trhu neustále zvětšuje.

Na trhu se aktuálně setkáme se dvěma originálními pulzními systémy. Mezi ně patří firmy John Deere. Ten se od konkurenčního liší uplatněním frekvence 2 x 15 Hz a dvou trysek (z kabiny lze volit konkrétní trysku). Díky pulzaci je možné pokrýt dávky od 100 do 300 litrů dvěma tryskami (+ tryskou určenou na DAM). Důležitou roli v pulzní modulaci také hraje odstředivé čerpadlo pracující při vysokých otáčkách 3 000 až 5 000 ot/min, které rychle reaguje na změny během procesu postřiku. Při používání pulzní modulace je žádoucí vodu filtrovat od hrubých nečistot. I když je postřikovač John Deere naplněn, jeho postřikovací čerpadlo dokáže čistou vodou propláchnout ramena.

Kamery a další hardwarové komponenty jsou integrované přímo do ramen. Zástupce firmy John Deere na fotografii zkouší reakci kamery na zelenou barvu.
Kamery a další hardwarové komponenty jsou integrované přímo do ramen. Zástupce firmy John Deere na fotografii zkouší reakci kamery na zelenou barvu.

Nová úroveň aplikace herbicidu

Postřikovač John Deere představený v Rumunsku byl vybaven technologií John Deere See & Spray Select posouvající již zmíněnou pulzní modulaci na vyšší úroveň. John Deere se začal technologií See & Spray zabývat od roku 2017 a od té doby stále rozšiřuje její funkce. Zatímco See & Spray Select pracuje na principu zelená/hnědá (rozezná plevel na hnědé ploše), See & Spray Ulitame pracuje na principu zelená/zelená (rozezná plevel v porostu).

Technologie John Deere See & Spray Select využívá počítačové vidění a strojové učení k zajištění toho, aby uživatelé přesně aplikovali herbicidy tam, kde se nachází plevel. See & Spray Select je ideální pro zemědělce, kteří chtějí likvidovat plevel po sklizni hlavní plodiny. Při využití této technologie ušetří podle výrobce uživatelé v průměru 77 % herbicidů.

Držák s tryskami, který si John Deere sám vyvíjí.
Držák s tryskami, který si John Deere sám vyvíjí.

Malé kamery nepřetržitě snímají pole za provozu. Následně tato data odesílají do procesoru pro zpracování obrazu. Systém detekuje zelenou barvu na hnědé ploše, což zajistí aplikaci herbicid na konkrétní plevel. Stisknutím tlačítka lze systém přepnout z cíleného postřiku na plošný postřik, aniž by obsluha opustila kabinu postřikovače. Během práce je současně tvořena aplikační mapa, která je přístupná v operačním centru John Deere. Technologie See & Spray Select je továrním řešením firmy John Deere a je plně integrována do displeje řady 4 a propojena s JD Link.

Srdcem technologie See & Spray Select je poměrně jednoduchá RGB kamera (závislá na okolních světelných podmínkách). Kamery a další hardwarové komponenty jsou integrovány přímo do ramen. Na 1 metr pracovního záběru připadá jedna kamera. Kamera snímá vzdálenost asi 1,5 metru před sebou. Když tato kamera zaznamená bod zelené barvy, předpokládá, že se jedná o plevel, a aktivuje trysku. John Deere uvádí, že prahová velikost plevele je přibližně 1,5 cm. Uživatel může zvolit, zda k aplikaci postřiku dojde prostřednictvím co nejmenšího počtu trysek (pokud je plevel přímo pod tryskou, zapne se pouze jedna tryska) nebo více trysek (pokud se plevel nachází mezi dvěma tryskami, zapnou se obě). Technologie také může ovládat pouze jednu trysku pro malý plevel nebo dvě a více pro větší rostliny. V dalším režimu lze volit překryv trysek (při detekci plevele se zapnou nejméně 3 a maximálně 6 sousedních trysek). Ve všech režimech může uživatel zadat vzdálenost před a za detekovaným plevelem. Tato funkce je užitečná při rychlejší jízdě, kdy poskytuje dodatečnou jistotu, že cíl bude postřikem pokryt.

Provozní údaje během zkoušky technologie See & Spray Select.
Provozní údaje během zkoušky technologie See & Spray Select.

Při používání technologie See & Spray Select mohou být ramena postřikovače od země vzdáleny 50 až 120 cm. Maximální aplikační rychlostí při použití technologie See & Spray je 18 km/h.

Technologii See & Spray Select jsme si mohli prakticky vyzkoušet na již zmíněném americkém postřikovači. Aplikace probíhala rychlostí 18 km/h na silně zapleveleném pozemku po sklizni zrnové kukuřice. Displej v kabině informoval obsluhu v reálném čase o tom, která tryska provádí aplikaci. Na displeji si bylo možné všimnout, že trysky za koly neprováděly cílený postřik (měly oranžovou barvu), protože se kamery nacházely v prašném prostředí (prach vířený od kol stroje). Tryska v tomto případě provádí aplikaci postřiku naplno nebo ji obsluha může zcela deaktivovat. Vyzkoušeli jsme také možnost nastavení citlivosti aplikace postřiku (stupnice od 1 do 5) v závislosti na tom, jak moc je pozemek zaplevelený a na velikosti plevele. Na displeji si obsluha může prohlížet obraz ze všech kamer umístěných na ramenou. Během práce je rovnou tvořena mapa, z níž obsluha může vyčíst použitou dávku, kapkové spektrum, typ postřiku a ošetřenou oblast.

See & Spray Select bude v dalších letech volitelně dostupný v evropských samojízdných postřikovačích John Deere.