Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Jeantil PR rozdružuje nejen balíky, ale kvalitně též zakládá krmivo do žlabu

Zveřejněno: 23. 10. 2023

V nabídce francouzské společnosti Jeantil nalezneme mimo jiné rozdružovače válcových i hranatých balíků a volné slámy Jeantil PR 2000, Jeantil PR 4000 a Jeantil PR 6000. Všechny tři modely na český trh dodává společnost AgroKonzulta Žamberk. Tyto stroje nejen rozdružují balíky, ale kvalitně též zakládají krmivo do žlabu.

Rozdružovače Jeantil PR rozdružuje nejen balíky, ale kvalitně též zakládá krmivo do žlabu.

Kapacita ložné plochy rozdružovačů Jeantil představuje objem od 2 do 6 m³. Plocha je uzpůsobena pro zpracování i vícero balíků. Dokáží zpracovávat balíky v kulaté i hranaté formě. Náprava je buď pevná, nebo opční hydraulická – (pro modely Jeantil PR 4000 nebo Jeantil PR 6000). Maximální vzdálenost nastýlání se pohybuje v rozmezí od 18 do 20 metrů, v závislosti na vlhkosti používaného materiálu.

Nakládání válcových nebo hranatých balíků probíhá tak, že se sklopí zadní čelo korby rozdružovače Jeantil PR, čímž dojde k vytvoření rampy vedoucí do prostoru stroje. Další nedílnou součástí stroje je pracovní prostor opatřený hydraulicky poháněným podlahovým dopravníkem (složeným ze dvou řetězů o průměru 12 mm se šroubovanými příčkami), který zajišťuje přisunování balíku k rozdružovacímu válci/válcům. Ložná plocha tvořená širokou a hladkou parabolickou korbou, která je uzpůsobena pro optimální průchod materiálu a zajištění robustnosti stroje, pojme vícero kulatých balíků. Do standardní výbavy spadá rovněž potenciometr průtoku, jenž usměrňuje rychlost posouvání dopravníku – řízen je přímo z kabiny traktoru. Rozdružování balíku (Jeantil PR 2000, Jeantil PR 4000) obstarává jeden, mechanicky poháněný pracovní válec, který je po obvodu osazen 56 pracovními noži vyrobenými z pevné Hardox ocele. Rozdružování balíků u modelu Jeantil PR 6000 obstarávají 2 hydromotorem poháněné pracovní válce osazené 112 pracovními noži rovněž vyrobené z pevné Hardox ocele.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Rozdružovací válec/válce rozdružovačů Jeantil PR podává zpracovaný materiál do pracovního prostoru turbíny, která v součinnosti s metacím komínem zajišťuje zastýlání. Turbína je opatřena osmi odmontovatelnými šroubovanými lopatkami (výfukovými a čisticími). Dvě písmena GM v označení obou modelů rozdružovačů značí, že jsou vybaveny multifunkčním elektricky ovládaným komínem umožňujícím zakládání hmoty vlevo i vpravo ve směru jízdy a plošné rozhazování. K volbě zastýlání nebo zakládání materiálu, slouží dvourychlostní převodovka (270 nebo 540 ot./min). Součástí komínu je také elektricky ovládaná koncová klapka komínu.

Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.
Rozdružovací válec rozdružovače Jeantil PR podává materiál do pracovního prostoru turbíny.

Ovládání rozdružovače Jeantil se provádí elektricky prostřednictvím systému Basic pohodlně z kabiny traktoru. Se zadní rampou a dopravníkem rozdružovače lze případně na přání manipulovat externě z korby.