Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nový velkoplošný přesný secí stroj Amazone Precea 12000-TCC

Zveřejněno: 27. 12. 2023

Amazone rozšiřuje svou řadu přesných secích strojů o nové tažené modely Amazone Precea 9000-TCC a 12000-TCC s pracovním záběrem 9 a 12 metrů. Tato varianta, která byla vyvinuta speciálně pro velké zemědělské podniky a poskytovatele služeb, vyniká vysoce výkonným přetlakovým systémem, velkou kapacitou zásobníku a inovativním systémem centrálního zásobování osivem. Vysoce přesné ukládání osiva je umožněno i při zvýšené pojezdové rychlosti až 15 km/h. Secí stroj byl prezentován na Tiskových dnech v Německu.

Amazone rozšiřuje svou řadu přesných secích strojů o nové tažené modely Amazone Precea 9000-TCC a 12000-TCC s pracovním záběrem 9 a 12 metrů.

Pro obzvláště vysoký plošný výkon a časově úsporné plnění má nový Amazone Precea-TCC centrální zásobník na osivo, který pojme až 2 big bagy o objemu 2 000 litrů. Nový systém centrálního zásobování osiva dopravuje osivo z hlavního zásobníku do separačních jednotek proudem vzduchu. Tam je osivo pro každý řádek dočasně uloženo v malé přijímací jednotce. Jakmile tato přijímací jednotka dosáhne maximální úrovně naplnění, proud vzduchu se automaticky přeruší uloženým osivem a uzavře další přívod. Když se hladina opět sníží, proud vzduchu se automaticky znovu spustí a dopraví nové osivo z hlavního zásobníku do jednotlivých vozíků/jednotek. Díky inteligentnímu systému proudění vzduchu centrálního zásobování osivem je každá oddělovací jednotka zásobována osivem nezávisle, bez potřeby složitých senzorových systémů nebo elektronického ovládání.

Při separaci osiva sází Amazone na své vysoce přesné dávkovací ústrojí, uložené v jednotce Amazone PreTeC, jež pracuje na principu přetlaku. Osivo je stlačeným vzduchem přitlačováno k jednotlivému kotouči. Těsnění se otáčí společně s kotoučem, což znamená, že spotřeba elektrického jednořadého pohonu je výrazně nižší. Automaticky nastavitelné dálkové nastavení stěrky SmartControl, propojeno s optickými senzory, účinně zabraňuje vynechávání a zdvojení zrn. Elektricky poháněný oddělovací kotouč se otáčí v závislosti na rychlosti jízdy a požadované dávce a dopravuje osivo k nastřelovacímu kanálu. V tomto okamžiku je kontaktní tlak přerušen a zrno přesně vystřeleno do vytvořené drážky, zachyceno zamačkávacím kotoučem a tím bezpečně uloženo.

Formovače drážky předurčují přesné uložení osiva. Dvě opěrná kola pro výškové vedení a vysoký, hydraulicky nastavitelný přítlak botky, zajišťují rovnoměrné držení hloubky. Pro ještě větší pohodlí nabízí Amazone automatickou regulaci přítlaku botek SmartForce. Tím je zajištěno, že nastavený přítlak zůstává konstantní pro konzistentně rovnoměrné ukládání osiva, zejména v proměnlivých půdních podmínkách.

Automaticky přestavitelné dálkové nastavení stěrky SmartControl, které je spojeno s optickými senzory, účinně zabraňuje poruchám a zdvojení zrn.
Automaticky přestavitelné dálkové nastavení stěrky SmartControl, které je spojeno s optickými senzory, účinně zabraňuje poruchám a zdvojení zrn.

Elektrický pohon dávkování ElectricDrive umožňuje pohodlné nastavení požadovaného množství osiva prostřednictvím terminálu ISOBUS a slouží jako základ pro přesné, dílčí a lokální řízení dávkování pomocí GPS a map zón pole. Kromě toho, zvláště při velkých pracovních záběrech, GPS SectionControl aktivně šetří osivo v klínech polí a na souvratích v jednotlivých řádcích a nabízí ideální podmínky například pro mechanické hubení plevele pomocí plečky.

Elektrický pohon dávkování pro pro každý jednotlivý vozík/řádek/výsevní jednotku umožňuje udržovat rovnoměrné vzdálenosti ukládání po celé pracovní šířce i v zatáčkách. Pomocí snímače rychlosti se zjišťuje rozdíl mezi rychlostí uvnitř a vně zatáčky. Inovativní CurveControl na tomto základě přizpůsobuje otáčky jednotlivých (výsevních) kotoučů tak, aby vzdálenost osiva zůstala stejná i v zatáčkách. Rovnoměrné rozestupy umožňují rostlinám dostatečné zásobení živinami. Výsledkem jsou homogenní plodiny a rovnoměrné dozrávání.

Díky inteligentnímu systému proudění vzduchu centrálního zásobování osivem je každá oddělovací jednotka zásobována osivem nezávisle, bez potřeby složitých senzorových systémů nebo elektronického ovládání.
Díky inteligentnímu systému proudění vzduchu centrálního zásobování osivem je každá oddělovací jednotka zásobována osivem nezávisle, bez potřeby složitých senzorových systémů nebo elektronického ovládání.

Pro současnou aplikaci hnojiva je Amazone Precea-TCC vybavena snadno přístupným dvoukomorovým zásobníkem s celkovým plnicím objemem 6 000 litrů. Každá násypka má vlastní elektrickou dávkovací jednotku připojenou k rozdělovací hlavě, což znamená, že je poloviční vypínání záběru k dispozici již ve standardu. Hnojivo se umísťuje přes botku FerTeC Twin HD. Vztah mezi hloubkou uložení hnojiva a hloubkou setí se nastavuje pouze jednou. Pokud se poté změní hloubka setí, přihnojovací botka automaticky upraví hloubku ve stejném poměru k hloubce setí.

Amazone Precea-TCC je k dispozici s 12 nebo 16 řadami pro šířku řádků 70, 75 a 80 cm. Pro podvozek secího stroje Amazone Precea-TCC je k dispozici teleskopická náprava. V provozu na poli lze velké pneumatiky posouvat tak, aby kola jezdila mezi řádky a zabránilo se tak zhutnění přímo pod řádky osiva. S teleskopickými koly lze Amazone Precea-TCC o celkové šířce 3 metry pohodlně přepravovat po silnici. Ve střednědobém horizontu bude program doplněn o nové modely pro plodiny seté v užším řádku, jako je řepa, řepka nebo sója (45 a 50 cm pro 18 nebo 24 řádků) a završí tak celou produktovou řadu.

FertiSpot nově umožňuje ukládání hnojiva mezi osivo.
FertiSpot nově umožňuje ukládání hnojiva mezi osivo.

Ukládání hnojiva mezi osivo

Přesné secí stroje Amazone Precea-TCC lze pořídit se systémem FertiSpot zajišťujícím cílené umístění hnojiva pod nebo mezi osivo. Na veletrhu Agritechnica 2023 předváděla firma Amazone systém FertiSpot s další možností synchronizovaného ukládání hnojiva mezi osivo.

V roce 2019 představila firma Amazone systém FertiSpot umožňující umístit hnojivo pod rostlinu. To se hodí zejména při setí kukuřice. V důsledku nárůstu využívání přesného setí u dalších plodin Amazone systém FertiSpot dále rozvíjí. Novinka poskytuje synchronizované umístění dávek hnojiva mezi osivo. To se využije například u cukrové řepy. Aplikace mezi osivo je výhodná pro všechny plodiny, zejména ve velmi suchých půdních podmínkách. Pokud je hnojivo umístěno příliš blízko semen, připravuje rostliny o potřebnou vláhu, což znamená, že semena mohou zaschnout nebo mít nedostatečný přísun vody.

Přesný secí stroj Amazone Precea-TCC se systémem FertiSpot pro ukládání granulovaných hnojiv má zásobník pro hnojivo stejně jako tradiční přesný secí stroj. Dávkovací systém reguluje požadovanou dávku hnojiva na hektar. Tu lze měnit pomocí aplikačních map. Ve spojení s vypínáním jednotlivých řádků je možné aplikaci hnojiva přerušit v každém řádku na klínovitých polích a zužujících se souvratích pomocí funkce Section Control. FertiSpot nabízí i pásové hnojení. Speciální konstrukce umožňuje aplikovat dávky až 250 kg hnojiva na 1 hektar v závislosti na specifikaci stroje a bez ohledu na typ hnojiva.