Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Řezačka Fendt Katana dostala více výkonu – na trhu už je 10 let

Zveřejněno: 16. 12. 2022

Fendt vstupuje s modelem Fendt Katana 850 na trh se samojízdnými sklízecími řezačkami s výkonem nad 800 koní.

Fendt vstupuje s modelem Fendt Katana 850 na trh se samojízdnými sklízecími řezačkami s výkonem nad 800 koní.

Samojízdná sklízecí řezačka Fendt Katana 850 je osazena řadovým šestiválcovým motorem Liebherr. Se zdvihovým objemem 18 litrů má výkon 847 koní / 623 kW (podle normy ECE R120). Motor splňuje evropskou emisní normu Stage V se selektivní katalytickou redukcí (SCR) bez filtru pevných částic a recirkulace výfukových plynů. Tato technologie mimo jiné chrání motor, snižuje potřebný chladicí výkon a spotřebu paliva.

Výkonný řadový šestiválcový motor je přesně přizpůsoben požadavkům sklízecí řezačky Fendt Katana 850 z hlediska charakteristiky točivého momentu. Vyznačuje se obzvláště nízkými náklady na údržbu. Pokud není potřeba plný výkon, lze řezačku provozovat v úsporném režimu ECO. V tomto režimu se při snížených otáčkách motoru udržuje obvyklá rychlost chodu řezacího bubnu. Díky své konstrukci má motor nízkou spotřebu paliva, a to jak při plném, tak i při částečném zatížení.

Samojízdná sklízecí řezačka Fendt Katana 850 je osazena řadovým šestiválcovým motorem Liebherr.
Samojízdná sklízecí řezačka Fendt Katana 850 je osazena řadovým šestiválcovým motorem Liebherr.

Na přání je možné řezačku Fendt Katana 850 vybavit reverzním ventilátorem s nastavitelným sklonem lopatek. Automatická reverzní funkce čistí ventilátor od nečistot a jemného prachu. Nastavitelný sklon lopatek zase zvyšuje chladicí výkon.

Optimalizovaný tok hmoty řezačkou Fendt Katana 850

Konstruktéři se snažili optimalizovat tok hmoty řezačkou, protože proudění hmoty má významným vliv na výkonnost stroje a kvalitu sklizně. Řezačka Fendt Katana 850 může využívat dvanáctiřádkový adaptér Kemper 490plus pro sklizeň kukuřice. S tímto adaptérem je plně využit výkon řezačky. Adaptér je zavěšen na výkyvném rámu řezačky a umožňuje výkyvy až o 14°. Adaptér se vyznačuje šesti stejně velkými bubny, které vkládají sklízenou plodinu do řezačky. Adaptér je možné použít i v extrémních podmínkách sklizně kukuřice s výškou nad 4 metry a různou roztečí řádků, např. 96 cm, tenkostébelnatých a extrémně polehlých plodin. Sklízet s ním lze nejen kukuřici, ale i čirok či slunečnici.

Řezačka Fendt Katana 850 může využívat dvanáctiřádkový adaptér Kemper 490plus pro sklizeň kukuřice.
Řezačka Fendt Katana 850 může využívat dvanáctiřádkový adaptér Kemper 490plus pro sklizeň kukuřice.

Fendt Katana disponuje největším řezacím bubnem na trhu – má průměr 720 mm. Nože uspořádané do tvaru V s až 23 000 řezy/min (40nožový buben) poskytují zvlášť vysokou frekvenci řezání. Na přání jsou pro řezačku k dispozici řezací bubny s 20, 28 nebo 40 noži. Ty pokrývají délku řezanky od 2,6 do 41,4 mm. U řezaček Fendt Katana je k dispozici automatické nastavení protiostří s kontrolou opotřebení nožů a systém jejich ostření.

Vylepšení se dočkala i výmetná roura, která přesně směřuje tok plodiny do návěsu.
Vylepšení se dočkala i výmetná roura, která přesně směřuje tok plodiny do návěsu.

Vylepšení se dočkala i výmetná roura, která přesně směřuje tok plodiny do návěsu. S výškou až 6,2 metru je schopna naplnit i vysoké návěsy. Plnicí asistent Fendt Fill Control je pro řezačku Fendt Katana 850 k dispozici jako volitelná výbava. Pokud dochází k otáčení roury, automaticky dochází též k nastavování její koncovky tak, aby byl návěs plněn rovnoměrně. Blízko koncovky je umístěna kamera, takže obsluha vidí do ložné plochy návěsu.

Pro koncentrované konzervační látky je k dispozici 215litrová nádrž plně integrovaná do stroje. V případě zájmu může být řezačka Fendt Katana osazena přípravou pro instalaci NIR systému pro měření například sušiny v porostu.

Stejně jako u modelu Fendt Katana 650 je i u modelu Fendt Katana 850 na přání k dispozici inteligentní systém pohonu všech kol Fendt BalancedGrip.

První nové řezačky Fendt Katana budou k dispozici od roku 2023.