TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Technologie bodové aplikace John Deere See & Spray přichází do Evropy

Zveřejněno: 15. 2. 2023

Na loňském veletrhu SIMA společnost John Deere poprvé představila systém See & Spray na evropských postřikovačích vyráběných ve městě Horst (Nizozemsko). Po uvedení technologie See & Spray Select a Ultimate v USA dělá John Deere další důležitý krok směrem k precizní ochraně plodin. V rámci úvodní tiskové konference k veletrhu SIMA 2022, která se konala 6. listopadu v Paříži, obdržela společnost John Deere zlatou cenu „SIMA Innovation Award“ za „technologii bodové aplikace se See & Spray od John Deere“.

Technologie bodové aplikace John Deere See & Spray přichází do Evropy.

Systém See & Spray od značky John Deere pro Evropu vychází z technologie See & Spray Select, která už byla uvedena v USA. Využívá kamerovou technologii k detekci barevných rozdílů na poli. Kamery a další hardwarové komponenty jsou integrované přímo do ramen nebo podvozku stroje. Na každý jeden metr pracovní šířky je namontována jedna kamera, která zachycuje zelené rostliny bleskovou rychlostí. Procesory zpracovávají snímky a trysky se spouštějí individuálně pro bodové ošetření. Detekce zeleně na půdě umožňuje cílenou aplikaci preemergentních herbicidů. Kamery detekují veškerý plevel, který je viditelný i pouhým okem.

Systém John Deere See & Spray je vhodný nejen pro preemergentní ošetření, ale lze ho použít i v řádkových plodinách po vzejití. Postřikovač dokáže řádky plodin oddělit a tak zacílit na plevel mezi řádky a ošetřit ho. Tato aplikace je možná ve všech fázích a u všech řádkových kultur před uzavřením porostu, takže zákazník může provést dodatečné ošetření technologií See & Spray v porostu.

Technologie John Deere See & Spray byla testována na přibližně 120 000 ha po celém světě. Úspěšnost aplikace je srovnatelná s plošným postřikem při úspoře až dvou třetin spotřeby. První testy v Evropě ukázaly stejné výsledky. Navíc bylo možné systém See & Spray optimalizovat a přizpůsobit evropským podmínkám.

Systém John Deere See & Spray dokáže dokumentovat aplikaci herbicidů na displeji 4. generace v kabině. Displej vytvoří mapu pokrytí s informacemi o tom, kde byl herbicid aplikován. Tuto dokumentaci lze prostřednictvím JDLinkTM přenést do John Deere Operations Center. To umožňuje mimo jiné identifikovat dílčí oblasti se zvýšeným výskytem plevele a optimalizovat budoucí opatření.

Systém John Deere See & Spray Select se už prodává jako součást samojízdných postřikovačů v USA. Letos budou tyto stroje poprvé na trhu ve střední Evropě. Od jara 2023 bude systém See & Spray omezeně dostupný u evropských tažených postřikovačů řady John Deere R900i s 36 a 39metrovými rameny a v budoucnu bude nabízen jako volitelná výbava různých postřikovačů John Deere vyrobených v Horstu.