Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

TOBROCO-GIANT dokáže vyhovět zvláštním požadavkům zákazníků. Nakladače dodává i nizozemské armádě

Zveřejněno: 1. 6. 2022

Nizozemské ministerstvo obrany zakoupilo dva kolové nakladače GIANT spolu s několika přídavnými zařízeními. Stroje budou využívány nejen za účelem provádění nejrůznějších úkolů ve výcvikových centrech, ale také ke vzdělávání a taktickému výcviku vojáků.

Nakladač TOBROCO-GIANT se uplatňuje například při vytahování plavidel z vody.

Po zkušenostech s květnovou dodávkou nakladače značky TOBROCO-GIANT se speciální síly nizozemské armády nedávno rozhodly pro opětovné pořízení kolových nakladačů této značky: GIANT G3500 X-TRA a GIANT G2700 X-TRA HD+.

Všestrannost a přizpůsobení se požadavkům zákazníka

Korps Commandotroepen (KCT) je speciální jednotka Královské nizozemské armády, která je zodpovědná za přípravu a provádění speciálních operací v rámci spojenecké obrany a úkolů krizového řízení. KCT je připravena k operačnímu nasazení 365 dní v roce, 24 hodin denně, kdekoli na světě.

Jednotka KCT původně hledala speciální tahač pro vytahování plavidel z vody. Poté, co se jednotka setkala s různými technickými omezeními, obrátila se na společnost TOBROCO-GIANT.

Během předvádění nakladačů TOBROCO-GIANT ve školicím středisku si odpovědní pracovníci jednotky uvědomili, jak by stroj mohli využít pro své potřeby. Společnost TOBROCO-GIANT pro ně proto vyvinula speciální, na míru šitý adaptér na tažné zařízení pro spouštění a vytahování různých plavidel z vody. Je kompatibilní se závěsy typu K50 i NATO a má hydraulicky ovládané bezpečnostní zařízení. Nakonec byl jednotce dodán nakladač GIANT G3500 X-TRA s různými nástavci, které umožňují provádět velké množství pracovních činností. Kromě adaptéru na tažné zařízení šlo také o třídicí lžíci, paletové vidle a zametací zařízení. Stejně tak lze GIANT G3500 X-TRA využít i k údržbě pozemků v okolí školicího střediska.

Nakladač Giant využívá různé druhy adaptérů.
Nakladač Giant využívá různé druhy adaptérů.

V případě modelu GIANT G3500 X-TRA se jednotka KCT rozhodla pro stroj s vysokou kapacitou výklopu (4 100 kg) a hmotností 3 700 kg. Hydrostatický pohon všech kol s automobilovým řízením a 14tunovými nápravami zabraňuje ztrátě trakce a vždy poskytuje dostatečnou sílu pro plynulý pohyb stroje. Stroj má bohatou standardní výbavu, například sedačku se vzduchovým odpružením. Aby však bylo možné kolový nakladač optimálně využívat po celý rok, objednavatel jej nechal opatřit prostornou kabinou s plnou výbavou, LED dopravním osvětlením, přídavnými LED pracovními světly a nizozemskou silniční specifikací. Pro přepravu přívěsů je GIANT G3500 X-TRA vybaven kombinovaným tažným zařízením a 13kolíkovou zástrčkou.

GIANT G2700 X-TRA HD+ poslouží pro studium elektroniky

Jiná nizozemská jednotka obrany – Vzdělávací a výcvikové středisko pro logistiku, zase sháněla kolový nakladač s co největším počtem připojení na sběrnici CAN, aby se hodil pro nový druh výcviku. Má jít o školení personálu v oblasti sběrnice CAN a hydraulických systémů. K tomu účelu si jednotka vybrala model GIANT G2700 X-TRA HD+, díky němuž budou její členové moci nabýt znalosti v oblasti elektroniky.

Společnost TOBROCO-GIANT vyrábí nakladače, které jsou v popředí zájmu zadavatelů armádních zakázek.
Společnost TOBROCO-GIANT vyrábí nakladače, které jsou v popředí zájmu zadavatelů armádních zakázek.

Při poptávce investor stanovil několik požadavků, a to nejen ohledně stroje. Volba na nakladač GIANT G2700 X-TRA HD+ přitom padla nejen proto, že jde o kompaktní a nejvýkonnější stroj této řady. Při školení jednotky je také důležité, aby byla v pořádku technická dokumentace stroje. Požadavkem jednotky byl i snadno čitelný software stroje a podrobné příručky se seznamem dílů. Společnost TOBROCO-GIANT rovněž poskytla technická, elektrická a hydraulická schémata stroje. Všechny tyto informace jsou jejím zákazníkům k dispozici online.

Společnost TOBROCO-GIANT je díky svému nizozemskému původu a produkci vysoce kvalitních výrobků aktuálně v popředí zájmu zadavatelů armádních zakázek. Její stroje jsou vybaveny špičkovými komponenty, jako je motor Kubota a díly Bosch. TOBROCO-GIANT navíc nabízí celostátní servisní síť.