Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

V Evropě se poprvé představil autonomní traktor Case IH Magnum 340 AFS Connect při práci. Zahájení prodeje brání jedna překážka

Zveřejněno: 27. 10. 2023

Na Tiskových dnech firmy Case IH v Rakousku se novinářům poprvé představil autonomní traktor Case IH 340 CVXDrive AFS Connect s technologií Raven Autonomy při práci na evropském poli. Během ukázek v traktoru neseděla žádná obsluha a kypřič sám upravoval pracovní hloubku na základě předpisové mapy pole.

Všimněte si, že v kabině autonomního traktoru Case IH Magnum 340 AFS Connect nikdo nesedí. Interiér kabiny se nesměl fotit.

Traktor Case IH Magnum 340 CVXDrive AFS Connect s technologií Raven Autonomy se poprvé představil v roce 2021 na americkém trhu, kde je již díky benevolentnějším předpisům farmářům k dispozici. Technologii dokonce získaly i americké samojízdné aplikátory hnojiva.

Traktor Case IH Magnum 340 CVXDrive AFS Connect se systémem Raven Autonomy je výsledkem spolupráce společností Case IH, značky CNH Industrial a Raven Industries, průkopníka v oblasti zemědělských technologií. Díky spojení společnosti Raven a CNH Industrial v listopadu 2021 mohou zemědělci v budoucnu očekávat další přínosy v technologickém vývoji autonomních řízení. Autonomní systém umožňuje zemědělci sledovat, synchronizovat a ovládat traktor bez řidiče pomocí tabletu přímo z kabiny sklízecí mlátičky. Vedle úspory pracovních sil ukázalo testování mnohem menší chybovost a s tím související snížení ztrát.

Letos jsme traktor Case IH Magnum 340 CVXDrive AFS Connect s technologií Raven Autonomy a OMNiDRIVE mohli poprvé vidět v agregaci s kombinovaným kypřičem Väderstad TopDown 500 o záběru 5 metrů při zpracování půdy. Technologie pro pracovní operace na otevřeném poli umožňuje zemědělci sledovat, synchronizovat a ovládat traktor bez řidiče při práci. Systém integrovaný v traktoru umožňuje nastavit mapu pole, polohy, upravovat rychlost traktoru a řídit všechny činnosti související s nářadím, samozřejmě včetně otáčení na souvratích. Obsluha může traktor ovládat na dálku z kanceláře. Automatizovaná synchronizace traktoru a kypřiče maximalizuje všechny činnosti na poli a teoreticky umožňuje nepřetržitou a nepřerušovanou práci. Na konci operace se traktor vrátí do předem určeného prostoru, kde počká na další pokyny. Systém pomáhá zemědělci efektivně řídit vozový park sledováním a analýzou výkonu traktoru v reálném čase. Všechna data jsou zálohována a ukládána na cloudové platformě.

Traktor Case IH Magnum 340 CVXDrive AFS Connect je osazen 5 kamerami, radary, terminálem AFS Pro 1200, navigačním systémem Case IH AFS s přesností RTK+, telemetrií AFS Connect a přijímač družicového signálu Vector Pro.
Traktor Case IH Magnum 340 CVXDrive AFS Connect je osazen 5 kamerami, radary, terminálem AFS Pro 1200, navigačním systémem Case IH AFS s přesností RTK+, telemetrií AFS Connect a přijímač družicového signálu Vector Pro.

Traktor Case IH Magnum 340 CVXDrive AFS Connect je konkrétně osazen 5 kamerami, radary, terminálem AFS Pro 1200, navigačním systémem Case IH AFS s přesností RTK+, telemetrií AFS Connect a přijímač družicového signálu Vector Pro. Když se před strojem objeví překážka, zastaví. Sada je přenositelná i na jiné traktory. Autonomní sada je schopna pracovat s předpisovými mapami a ISOBUS kompatibilním nářadím.

Agregovaný kypřič Väderstad TopDown 500 byl vybaven jednotkou Gateway, senzory a vylepšenou elektronikou. Systém E-Services umožňoval automaticky ovládat funkce stroje na základě předpisových map pole. To znamená, že farmář může před výjezdem na pole naprogramovat, jak se mají jednotlivé pracovní prvky – disky, radličky a pěch chovat na konkrétních místech pole například na základě typu půdy nebo vlastností pole. Stačí předpisovou mapu pole vložit do ISOBUS terminálu traktoru, který se pak připojí k systému Väderstad E-Control a převezme kontrolu nad strojem. Systém stroj nastavuje prostřednictvím sítě senzorů a inovované hydrauliky a elektroniky.

Pro evropské zemědělce autonomní sada Raven zatím k dispozici nebude. Legislativa to zatím neumožňuje. Evropská legislativa uvolnila potřebné normy a požadavky jen pro menší polní roboty.