50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Väderstad otevřel novou demo farmu v Německu. O úspěchy v roce 2022 nebyla nouze

Zveřejněno: 5. 11. 2022

Na tiskové konferenci v Magdeburku vystoupil nový generální ředitel společnosti Väderstad Henrik Gilstring. Novináře seznámil s obchodními výsledky. Zástupci společnosti také představili novou demo farmu, která se nachází nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku.

Väderstad otevřel v Německu vlastní demo farmu. Nachází se nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku, západně od Magdeburku.

Novým generálním ředitelem společnosti Väderstad se od letošního roku stal Henrik Gilstring, který patří již do třetí generace rodiny majitelů společnosti. Ve společnosti pracuje deset let. Henrik Gilstring během tiskové konference v Magdeburku připomněl, že Väderstad letos oslavil 60. výročí od založení.

V průběhu let Väderstad představil převratné inovace, jako je jednoduchý secí stroj Väderstad Rapid a diskový podmítač Väderstad Carrier. V roce 2012 byl představen secí stroj Väderstad Tempo, který svou bezkonkurenční rychlostí a výkonem posunul přesné setí na zcela novou úroveň. Letošní novinkou je další revoluční stroj – Väderstad Proceed, který dokáže s milimetrovou přesností umístit osivo obilovin.

Väderstad, jako každý jiný výrobce zemědělské techniky, v současnosti čelí několika výzvám. Když pandemii výrobce překonal, přišla ruská invaze na Ukrajinu, zdražování energií a materiálů. Do Ruska a na Ukrajinu Väderstad vyvážel 15 % své produkce. Do Ruska nyní žádné nové stroje nevozí. Na Ukrajině se prodejům strojů značky Väderstad daří a výrobce dělá vše proto, aby mohl dodávkami strojů a náhradních dílů podporovat tamní zemědělce.

Zástupci společnosti na tiskové konferenci také oznámili, že Väderstad letos dosáhl rekordního obratu přesahující 500 milionů EUR, což je nárůst o 25 % ve srovnání s předchozím rokem. Väderstad také zaznamenal růst v Severní Americe a ve východní Evropě. Největším trhem pro společnost je Kanada. Nejaktivnější je nyní Väderstad v Americe, kde otevírá vlastní pobočku. Došlo tam také k akvizici hned tří firem: Wishek, Concord a Wil-Rich. Ve svém domovském Švédsku společnost rozšiřuje továrnu a výzkumné centrum.

Redakce Agroportal24h.cz měla možnost si demo farmu Väderstad prohlédnout při příležitosti představení novinek pro následující rok. Součástí farmy je velká hala o rozloze 800 m2, která slouží pro prezentační účely.
Redakce Agroportal24h.cz měla možnost si demo farmu Väderstad prohlédnout při příležitosti představení novinek pro následující rok. Součástí farmy je velká hala o rozloze 800 m2, která slouží pro prezentační účely.

Vlastní demo farma Väderstad v Německu

Väderstad také otevřel v Německu vlastní demo farmu. Nachází se nedaleko Helmstedtu v Dolním Sasku, západně od Magdeburku. Jde o druhou demonstrační farmu společnosti Väderstad, první se nachází v blízkosti švédského sídla společnosti.

Väderstad si německou farmu pronajal od zemědělce, který odešel do důchodu. Na farmě se budou setkávat prodejci, servisní technici, zákazníci a odborný tisk. Tito lidé se zde budou školit a vzdělávat, a to jak teoreticky, tak prakticky. Redakce Agroportal24h.cz měla možnost si farmu prohlédnout při příležitosti představení novinek pro následující rok.

K demo farmě Väderstad patří 52 hektarů zemědělské plochy, která společnosti poslouží pro testování a předvádění strojů.
K demo farmě Väderstad patří 52 hektarů zemědělské plochy, která společnosti poslouží pro testování a předvádění strojů.

K demo farmě Väderstad patří 52 hektarů zemědělské plochy, která společnosti poslouží pro testování a předvádění strojů. Půdy jsou zde těžké jílovité. Na farmě zatím nebude uplatňován ekologický koncept hospodaření. Väderstad bude na farmě provádět i pokusy s novými plodinami jako je například v Německu velmi oblíbená cizrna. Na polích bude probíhat střídání až osmi plodin. Väderstad uzavřel partnerství s výzkumnými ústavy, univerzitami a společnostmi jako jsou Strube a Syngenta. Kromě testování strojů budou vyhodnocovány i nejrůznější agronomické postupy.

Součástí demo farmy Väderstad je velká hala o rozloze 800 m2, která slouží pro prezentační účely. V hale se také nachází kancelářské prostory a školicí místnost. Interiér haly odkazuje na typický švédský styl.