Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Zemřel Helmut Claas. Pod jeho vedením vznikl Lexion, Jaguar a Xerion

Zveřejněno: 6. 1. 2021

Ve městečku Carlholz (dnes ve Westfálsku) založil v roce 1913 August Claas výrobnu zemědělských strojů. V roce 1968 vedení firmy předal svému synovi Helmutovi. Helmut Claas, dlouholetý generální ředitel, předseda dozorčí rady a předseda výboru akcionářů skupiny Claas, zemřel 5. ledna ve věku 94 let.

Helmut Claas

Helmut Claas se narodil v roce 1926 v Harsewinkelu. Do rodinné firmy svých rodičů nastoupil v Harsewinkelu v roce 1958. Jeho zvláštní pozornost byla vždy zaměřena na vývoj průkopnických řešení a jejich zavádění do sériové výroby. Během jeho éry, po úspěchu kombajnu Dominator, přišla zcela nová konstrukce kombajnu Lexion. Také sklízecí řezačka Jaguar a velký traktor Xerion vznikl pod vedením Helmuta Claase.

V roce 2003 se mu podařilo učinit důležitý krok směrem k budoucnosti společnosti – Claas převzal výrobu traktorů od společnosti Renault Agriculture ve Francii.

Helmut Claas u historické mlátičky
Helmut Claas u historické mlátičky

V listopadu 2013 byl Helmut Claas nakonec uveden do Síně slávy amerických výrobců zařízení (AEM). Během života získal řadu čestných doktorátů a dokonce obdržel Řád čestné legie.

Helmut Claas byl především farmář. Provozoval farmu ve východní Anglii ve Velké Británii a často tam pobýval se svou ženou Erikou. Bavilo ho udržovat kontakt s farmáři v sousedství a zajímal se o záležitosti týkající se zemědělských firem. Byl také vášnivým lovcem.

Dnes řídí skupina Claas jeho dcera Cathrina Claas-Mühlhäuser.

Smrt Helmuta Claase zanechává ve světě zemědělské techniky prostor, který nelze zaplnit. Jeho rodina, všichni akcionáři, výkonná rada skupiny a zaměstnanci truchlí nad odchodem velké osobnosti.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.