Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Jaké výhody přináší technologie Strip Till?

Zveřejněno: 16. 8. 2023

Účinné zpracování půdy je nezbytné pro zdravý růst plodin. Jaké možnosti však nabízejí technické přístupy? Proces Strip Till je založen na pásovém zpracování půdy. Na čem však závisí optimální výnos a jaké jsou výhody pro uživatele v praxi?

Pásové zpracování půdy – tzv. Strip Till.

Proces Strip Till kombinuje výhody bezorebného zpracování půdy s výhodami konvenčního zpracování půdy. Kultivaci, přípravu seťového lůžka a zapravení kejdy je možné provést v jednom přejezdu. To šetří čas i náklady. Za tímto účelem se zpracování půdy provádí v pásech. Kejda se dostává ke kořenům rostlin pod povrch půdy. Tento postup se nazývá pásové zpracování půdy, po kterém následuje zapravení kejdy.

Strip Till se nejvíce uplatňuje u řádkových plodin. Výraznými příklady jsou kukuřice, cukrová řepa nebo řepka.

Strip Till má v praxi tyto výhody

Menší obdělávaná plocha znamená také nižší náklady na palivo a čas. Ziskovost podniku se tak může efektivně zvýšit. Kromě toho lze cílenou aplikací ušetřit minerální hnojiva. Minimalizace ztrát má tedy výrazně pozitivní vliv na ziskovost.

Pro protierozní ochranu je v procesu Strip Till rozhodující zejména infiltrace vody, která se díky nezpracovaným plochám ve srovnání s konvenčně zpracovanou půdou výrazně zvyšuje. Kromě toho jsou plochy kolem úzkého pásu obdělávané půdy stále strukturně velmi stabilní a zejména únosné, což je výhodné pro přejíždění těžkou technikou.

Při procesu Strip Till se kejda dostává přímo ke kořenům. Tam se mohou pozitivní účinky projevit přímo a v koncentrované formě. Vzhledem k tomu, že se při Strip Tillu zpracovává pouze část povrchu půdy, zůstává zbytek půdy nedotčen a neporušený systém pórů zůstává zachován. To umožňuje nerušený růst jemných a postranních kořenů, které jsou zodpovědné za příjem vody a živin. Protože tyto kořeny zůstávají z velké části nepoškozené, je při pásovém zpracování půdy zaručen obzvláště dobrý příjem živin.

Optimální podmínky klíčení se skládají z různých faktorů. Snížení obdělávání půdy může vést k lepší tvorbě jemných kořenů, což následně vede k účinnějšímu příjmu živin. Kromě toho se osivo dostává do nakypřené půdy, která může být dostatečně zásobena vodou z nezpracovaných ploch. Vzhledem k tomu, že velká část povrchu půdy není obdělávána, zůstává půda pokryta organickým materiálem.