Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Nová generace kypřičů Väderstad TopDown a Väderstad Opus s E-Services se umí automaticky nastavit podle předpisové mapy pole

Zveřejněno: 21. 11. 2023

Väderstad na Tiskových dnech v Rakousku představil novou generaci kypřičů Väderstad TopDown a Väderstad Opus. Kypřiče mimo jiné obdrží řídicí systém Väderstad E-Control a schopnost zpracovávat půdu na základě dat z předpisových mapových podkladů prostřednictvím systému ISOBUS Task Control. Nový kypřič Väderstad TopDown byl novinářům efektně představen ve spojení s autonomním traktorem Case IH Magnum AFS Connect.

Nová generace kypřičů Väderstad TopDown a Väderstad Opus s E-Services se umí automaticky nastavit podle předpisové mapy pole.

Těžký kombinovaný kypřič Väderstad TopDown 400 – 700 zvládá jak mělkou, tak hlubokou kultivaci během jednoho přejezdu. Je kombinací diskového kultivátoru s robustním třířadým radličkovým kypřičem. Jeho kotouče s roztečí 12,5 cm na samostatně odpružených ramenech vytvářejí jemnou zeminu krájením a mícháním svrchní vrstvy půdy. Radličky s roztečí 27 cm pak zeminu nakypří a zamíchají se zbytky rostlin do pracovní hloubky až 30 cm. Urovnávač a pěch ve dvou koncových pracovních zónách pak zpracování dokončí a zajistí urovnaný a plně utužený povrch. Je-li Väderstad TopDown vybaven přihnojovací soupravou, může během zpracování půdy také aplikovat hnojivo. Souprava obsahuje rozdělovací hlavu, která distribuuje hnojivo dávkované z předního zásobníku. Hnojivo je umisťováno za každou radličku v určené hloubce a zlepšuje tak podmínky pro příští plodinu. Kypřič je také možné vybavit výsevním zařízením Väderstad BioDrill 360, které umožňuje rychlý výsev drobnosemenných rostlin, například řepky olejné, krycích plodin nebo meziplodin.

Radličkový kypřič Väderstad Opus 400 – 700 je určen pro intenzivní míchání a kypření půdy do pracovní hloubky až 30 cm. I tento kypřič je možné vybavit přihnojovací soupravou a výsevním zařízením.

Automatické ovládání funkcí kypřiče na základě předpisových map pole

Oba modely kypřičů Väderstad TopDown a Väderstad Opus modelového roku 2024 lze nově vybavit jednotkou Gateway, senzory a vylepšenou elektronikou. Tím se otevírá možnost získat plnou kontrolu nad strojem prostřednictvím řídicího systému Väderstad E-Control na bázi iPadu a také ovládat stroj prostřednictvím terminálu ISOBUS v traktoru. K dispozici tedy bude systém E-Services umožňující automaticky ovládat funkce stroje na základě předpisových map pole. To znamená, že farmář může před výjezdem na pole naprogramovat, jak se mají jednotlivé pracovní prvky – (disky, radličky, urovnávače a pěch) chovat na konkrétních místech pole, například na základě typu půdy nebo vlastností pole. Stačí předpisovou mapu pole vložit do ISOBUS terminálu traktoru, který se pak připojí k systému Väderstad E-Control a převezme kontrolu nad strojem. Systém stroj nastavuje prostřednictvím sítě senzorů a inovované hydrauliky a elektroniky, přičemž vyžaduje určitou pravidelnou kalibraci pro přesné ovládání hloubky, jak se kov opotřebovává. Proces kalibrace zahrnuje ruční nastavení stroje v místě, kde se radličky dotýkají země, a zaznamenání hodnot do ovládacího terminálu.

Automatické nastavení stroje Väderstad podle podmínek na poli přináší zvýšení pracovní rychlosti, snížení opotřebení dílů, úsporu nafty a zlepšení stavu půdy.
Automatické nastavení stroje Väderstad podle podmínek na poli přináší zvýšení pracovní rychlosti, snížení opotřebení dílů, úsporu nafty a zlepšení stavu půdy.

Automatické nastavení stroje Väderstad podle podmínek na poli přináší zvýšení pracovní rychlosti, snížení opotřebení dílů, úsporu nafty a zlepšení stavu půdy. Kypřiče s tímto systémem jsou v budoucnu vhodné také pro agregaci s autonomními traktory.

Pokud obsluha nechce, aby systém stroj ovládal, může snadno přepnout do manuálního ovládání. Stisknutím tlačítka obsluha za jízdy nastavuje individuální pracovní hloubku nebo intenzitu práce disků, urovnávacích prstů nebo pěchů. Pro usnadnění práce na poli lze využít čtyři přednastavená tlačítka pro uložení různých konfigurací stroje Väderstad. Pomocí přednastavených tlačítek si může obsluha uložit vlastní nejčastější konfigurace stroje. Například použití předvolby 1 pro standardní polní práce, předvolby 2 pro kolejové řádky, předvolby 3 pro náročné oblasti atd. Při změně jedné pracovní zóny se ostatní automaticky vyrovnají, aby byla zachována jejich individuálně zvolená hloubka.

Modely Väderstad TopDown 400 – 700 a Väderstad Opus 400 – 700 lze od října 2023 objednávat s volitelnou výbavou E-Services. Stroje měly premiéru na mezinárodním veletrhu Agritechnica 2023 v listopadu 2023 a sériová výroba bude zahájena počátkem roku 2024.