Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Polní den Horsch v Dymokurech si nenechali ujít zemědělci ze širokého okolí

Zveřejněno: 29. 6. 2022

Společnost PEKASS začátkem června uspořádala Polní den Horsch v Dymokurech. Akce se uskutečnila na pozemcích společnosti Czernin Dymokury, uživatele strojů Horsch. I když počasí neumožnilo předvést techniku pro zpracování půdy a setí aktivně na poli, polní den si nenechalo ujít velké množství zemědělců a příznivců značky Horsch ze širokého okolí.

Horsch Pronto 6 DC – jeden z nejprodávanějších secích strojů Horsch.

Návštěvníky na Polním dni Horsch v Dymokurech přivítal Radek Mašek, generální ředitel společnosti PEKASS: „Naše společnost v loňském roce oslavila své 30. výročí. V současnosti působíme hlavně v Čechách – prostřednictvím deseti poboček se 150 zaměstnanci, které tvoří převážně obchodní zástupci, servisní technici a pracovníci obstarávající náhradní díly. Před pěti lety jsme rozjeli půjčovnu strojů a nedávno i e-shop s náhradními díly Formech.“ Následně před návštěvníky vystoupil i obchodní ředitel Vojtěch Pivnička, který uvedl, že PEKASS se v současnosti zaměřuje pouze na vybrané zemědělské značky, jako jsou kupříkladu Horsch a JCB. Současně posluchače informoval o tom, že společnost nedávno získala výhradní zastoupení pro techniku Horsch v Královéhradeckém kraji.

Po úvodním představení společnosti PEKASS přišlo na řadu komentované defilé jednotlivých souprav, přednáška Michaela Horsche a na závěr praktické předvedení postřikovačů Horsch Leeb.

Čtveřice secích strojů Horsch

Prezentace techniky pro zpracování půdy a setí se ujal produktový manažer Lukáš Kašpar. V první řadě šlo o secí stroj Horsch Pronto 6 DC, jenž se řadí k nejprodávanějším tohoto výrobce a který vyjel do letošní sezóny obohacen o řadu novinek. Tento univerzální secí stroj je schopen precizního uložení osiva a hnojiva do půdy, navíc se vyznačuje vysokou efektivitou spojenou s vysokou pracovní rychlostí (až 20 km/h).

Úvodního slova a přivítání návštěvníků se ujali zástupci firmy PEKASS. Návštěvníky přivítal i Tomáš Czernin, na jehož pozemku se polní den uskutečnil (třetí zleva).
Úvodního slova a přivítání návštěvníků se ujali zástupci firmy PEKASS. Návštěvníky přivítal i Tomáš Czernin, na jehož pozemku se polní den uskutečnil (třetí zleva).

Zásobník secího stroje je k dispozici ve dvou provedeních: jednokomorový (objem 4 000 litrů) a dvoukomorový (objem 5 000 litrů). Ventilátor je nově umístěn v jeho přední části, aby zde eliminoval nasávání nečistot. Na zadní straně zásobníku se nachází nové osvětlení, nad něž lze umístit anténu pro telematický systém Horsch Connect (jako tomu bylo u prezentovaného modelu). Telematika umožňuje vzdálené připojení k secímu stroji z portálu Horsch, na kterém je možné se snadno informovat například o poloze stroje a procesu výsevu. Stroj v Dymoukurech byl dále vybaven přídavným zásobníkem MiniDrill o objemu 400 litrů, pomocí kterého lze vysévat další druhy plodin nebo aplikovat hnojivo.

Osvědčená konstrukce secímu stroji zůstala – skládá se z rovného rámu, který nevyžaduje vysokou tahovou sílu. Secí stroj lze vybavit lištou Crossbar pro urovnávání hrud nebo čelním pěchem, za nějž se umisťuje disková sekce určená k přípravě půdy. Za ní se nachází pneumatikový pěch, který umožňuje instalaci bubnových brzd, a tím pádem i zisk homologace pro provoz po pozemních komunikacích rychlostí 40 km/h. Za pěchem jsou instalovány diskové botky TurboDisc nové generace – do půdy pronikají s přítlakem až 120 kg. Přítlak a hloubka setí se nastavují nezávisle na sobě. Stroj je možné osadit i rozdělovací hlavou se systémem RowControl pro individuální ovládání jednotlivých botek.

Prezentovaný Horsch Maestro 8 CX byl nastaven na  rozteč řádků 75 cm pro setí kukuřice.
Prezentovaný Horsch Maestro 8 CX byl nastaven na rozteč řádků 75 cm pro setí kukuřice.

Druhým představeným secím strojem byl Horsch Maestro 8 CX primárně určený pro přesné setí širokořádkových plodin. Lze jej vybavit dvěma druhy dávkovačů: Horsch AirVac (podtlakový) a Horsch AirSpeed (přetlakový). Dávkovač pracující s přetlakem dosahuje díky vysoké pracovní rychlosti (až 15 km/h) vysoké efektivity setí. Zrno je ve vysoké rychlosti nastřelováno do řádku a následně pomocí zamačkávacího kolečka zapravováno do půdy. Naproti tomu u podtlakového dávkovače zrno padá svojí vlastní vahou spádovou trubicí do půdy, což usnadňuje výsev za vlhčích podmínek a umožňuje větší variabilitu při jednocení zrn.

Secí stroj Horsch Focus se vyrábí v pracovních záběrech od 3 do 6 metrů.
Secí stroj Horsch Focus se vyrábí v pracovních záběrech od 3 do 6 metrů.

Lukáš Kašpar představil také léty osvědčený secí stroj Horsch Focus 6 TD vyvinutý speciálně pro technologii strip-till – řádky kypří pouze tam, kde má následně proběhnout například výsev řepky. Na základě měření provedených společností PEKASS lze touto technologií setí řepky dosahovat až o půl tuny vyšších výnosů ve srovnání s jinými technologiemi setí. Prezentovaný model měl dvoukomorový přetlakový zásobník o objemu 5000 litrů, který pojme osivo i hnojivo. Horsch Focus 6 TD má robustní konstrukci a radličky schopné vniknout do 30 cm hloubky. Radličky disponují pružinovým jištěním TerraGrip, které eliminuje přenos velkých sil na rám stroje a napomáhá k překonávání překážek (kamenů). Za radličkami, jež kypří a ukládají hnojivo do hloubky, kterou lze libovolně měnit podle potřeby, jsou uloženy disky pro urovnávání povrchu půdy. Místo těchto disků lze objednat Crosskill válec pro ještě jemnější drobení půdy. Pneumatikový pěch, rozdělovací hlavy a secí botky TurboDisc jsou převzaty z koncepce secího stroje Horsch Pronto.

Secí stroj Horsch Avatar 8.16 SD – z číselného označení vyplývá 8metrový záběr a 16cm rozteč výsevních řádků.
Secí stroj Horsch Avatar 8.16 SD – z číselného označení vyplývá 8metrový záběr a 16cm rozteč výsevních řádků.

Posledním secím strojem, jež se na polním dni objevil, byla novinka – Horsch Avatar 8.16 SD – určená k setí technologií no-till. Má robustní konstrukci a dokáže uložit osivo i do nezpracované půdy. Využívá dvoukomorový zásobník o objemu 5 000 litrů, avšak menší modely lze objednat též s pevným tříkomorovým zásobníkem. Vedle vodicích kol stroj využívá také jednokotoučové botky SingleDisc, které se svým přítlakem až 350 kg ideálně proříznou půdu a uloží osivo.

Mechanická likvidace plevele

Používání chemických látek je omezováno, a tak narůstá poptávka po strojích, jež obstarávají mechanickou likvidaci plevelů. Horsch na to reagoval vývojem nového stroje Horsch Transformer VF. Před diváky přijel traktor JCB Fastrac s meziřádkovým kypřičem Horsch Transformer 6 VF a čelním zásobníkem na hnojivo Horsch Partner 1600 FT. Takto složená souprava dokáže při meziřádkovém kypření současně přihnojovat. Horsch Transformer VF se vyznačuje robustní konstrukcí s krátkým rámem o výšce 600 mm, jenž dovoluje vykonávat práce i ve vyšších porostech. Hydraulické pístnice stroje umožňují podélný posun kypřiče o 440 mm. Prezentovaný model byl navíc vybaven kamerovým systémem pro navádění do řádků a systémem Section Control, díky kterým lze jednotlivé sekce ovládat pomocí GPS navigace traktoru. Radličky o šířce 18 cm podřezávají půdu celoplošně a dokážou zpracovat až tři řádky najednou.

Před diváky přijel traktor JCB s meziřádkovým kypřičem Horsch Transformer 6 VF a čelním zásobníkem na hnojivo Horsch Partner 1600 FT.
Před diváky přijel traktor JCB s meziřádkovým kypřičem Horsch Transformer 6 VF a čelním zásobníkem na hnojivo Horsch Partner 1600 FT.

Další ekologická varianta likvidace plevelu spočívá v použití prutových bran Horsch Cura 12 ST. Jejich pruty pracují v hloubce 2 až 3 cm, provzdušňují a otevírají půdní škraloup. Na akci přítomný nesený model měl pracovní záběr 12 metrů, a tak byl rozdělen do segmentů, které se při otáčení na souvrati zvedají. Pro kopírovaní terénu mají brány ve výbavě vodicí kola. Jednotlivé pruty jsou uloženy samostatně na dvojitých pružinách a nad rámem, takže se lze pohybovat ve vyšším porostu, aniž by došlo k jeho poškození. Na rámu stroje se nachází hydraulický píst pro nastavení přítlaku od 1,5 do 5 kg.

Pruty prutových bran Horsch Cura 12 ST pracují v hloubce 2 až 3 cm, provzdušňují a otevírají půdní škraloup.
Pruty prutových bran Horsch Cura 12 ST pracují v hloubce 2 až 3 cm, provzdušňují a otevírají půdní škraloup.

Technika Horsch pro zpracování půdy

Na akci nechyběl ani diskový podmítač Horsch Joker 6 RT a nožové válce Horsch Cultro 6 TC. Nožové válce jsou opatřeny čtyřmi rotory, z nichž každý má šest nožů. Uložení nožů je protiběžné, a tak nemají tendenci při práci v porostu uhýbat. Rotory mají malý průměr, aby měly co nejvyšší počet otáček a mohly účinně rozmělňovat porost meziplodin nebo strniště. Nožové válce lze používat samostatně nebo kombinovat s diskovým či radličkovým podmítačem.

Novinkou jsou nožové válce Horsch Cultro 6 TC v nesené variantě.
Novinkou jsou nožové válce Horsch Cultro 6 TC v nesené variantě.

Další traktor přijel před diváky s diskovým podmítačem Horsch Joker 8 RT, u kterého uživatelé oceňují zejména jeho vysokou pracovní rychlost a bezúdržbovou robustní konstrukci. Diskový podmítač měl ve výbavě dvojitá opěrná kola pro lepší kopírování terénu a nožový válec. Jednou z posledních inovací tohoto stroje je optimalizace obou úhlů (podélného i vertikálního) uložení disku, díky čemuž je možné dosahovat celoplošného zpracování půdy po celém pracovním záběru stroje. Stroj Horsch Joker 8 RT byl osazen zadním dvojitým válcem RollPack o průměru 55 cm, který má flexibilní využití a patří k nejžádanějším variantám válců.

Diskový podmítač Horsch Joker je možné objednat i ve verzi HD. Tato verze je robustnější a její disky mají o 10 cm větší průměr.
Diskový podmítač Horsch Joker je možné objednat i ve verzi HD. Tato verze je robustnější a její disky mají o 10 cm větší průměr.

Jako poslední stroj z této kategorie byl představen kypřič Horsch Terrano 6.4 GX, který si získal přízeň zemědělců svou univerzálností a schopností provádět jak mělké kypření, tak kypření do hloubky 25 cm. Prezentovaný model měl největší pracovní záběr šest metrů a šestiřadou konstrukci radliček. Pro kopírování terénu využíval dvojitá kopírovací kola, za nimiž byly umístěny radličky s jištěním TerraGrip. Za radličkovou sekcí se nacházel přepravní podvozek, následovaly urovnávací disky a pěch RollPack.

Horsch Terrano GX je k dispozici v mnoha variantách.
Horsch Terrano GX je k dispozici v mnoha variantách.

Postřikovače Horsch pro všechny typy zemědělců

Prezentace postřikovačů Horsch Leeb se ujal produktový manažer Vít Polák. Nejdříve návštěvníkům představil nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS, který nalezne uplatnění zejména u pěstitelů zeleniny. I když se jedná o nejmenší postřikovač z produkce firmy Horsch, využívá moderní výbavu převzatou z větších modelů – například pneumatické spínání trysek či systém vedení ramen BoomControl. Pravou a levou stranu ramene postřikovače lze naklápět nezávisle na sobě anebo pracovat jen s polovičním záběrem. Držák trysek je různě stavitelný podle potřeb majitele. Platí, že čím větší držák je, tím širší je variabilita pracovní rychlosti a dávek. Ovládání veškerých funkcí postřikovače se provádí přes terminál na boku jeho pracovní zóny nebo přes terminál v kabině traktoru.

Nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS je k dostání s objemem nádrže od 1400 do 2200 litrů. Příští rok přijde na trh i čelní nádrž.
Nesený postřikovač Horsch Leeb 2.2 CS je k dostání s objemem nádrže od 1400 do 2200 litrů. Příští rok přijde na trh i čelní nádrž.

Kategorii tažených postřikovačů reprezentoval Horsch Leeb 4 AX s pracovním záběrem ramen 28 metrů, jež mimo to využívá i systém vedení ramen BoomControl se čtyřmi ultrazvukovými senzory. Postřikovač měl mechanicky stavitelný rozchod kol od 1,50 do 2,25 metru. Zajímavostí je, že byl vybaven vlastní hydraulickou soustavou (může být proto agregován se slabším traktorem). Neprodávanější kategorii tažených postřikovačů představuje model Horsch Leeb 6 LT s pracovním záběrem ramen 30 metrů. Postřikovač disponuje širokou škálou výbavy. V případě prezentovaného modelu šlo o kombinaci dvou čerpadel – hlavního odstředivého o výkonu 600 litrů a přídavného pístomembránového čerpadla pro mycí programy. Horsch garantuje, že mycí program vyčistí celý postřikovač na 99,9 % pouze za použití vody.

Postřikovač Horsch Leeb 6 LT disponuje širokou škálou výbavy.
Postřikovač Horsch Leeb 6 LT disponuje širokou škálou výbavy.

Ze samojízdných postřikovačů se představily dva modely – Horsch Leeb 6.300 PT a Horsch Leeb 6300 VN. Oba lze osadit plastovou (6000 litrů) nebo nerezovou nádrží (8 000 litrů) a pohání je motor FPT o výkonu 310 koní, který může servisovat i společnost PEKASS. Postřikovač lze vybavit tzv. pulzním systémem, který přináší přesnější aplikaci postřiku během objíždění překážek nebo při jízdě v zatáčce. Model Leeb 6300 VN má hydraulicky stavitelný rozchod kol od 2,25 do 3,20 metru, s možností stavitelné světlé výšky do 2 metrů – díky tomu je vhodný pro jízdu ve slunečnici nebo kukuřici.