Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Meziřádkové kypřiče Horsch Transformer VF s nebývale krátkou konstrukcí jsou dostupné s novými pracovními záběry a příslušenstvím

Zveřejněno: 8. 2. 2022

Svůj první meziřádkový kypřič s označením Horsch Transformer VF (VariableFrame) představila firma Horsch v roce 2019. Na loňských tiskových dnech ve Schwandorfu uvedla jeho šestimetrovou variantu a oznámila, že na trh přijdou i modely v dalších pracovních záběrech. Portfolio společnosti obohatí také nové pracovní nástroje.

Výrobce zemědělcům umožňuje si meziřádkový kypřič Horsch Transformer VF nakonfigurovat tak, aby mohl provádět buď celoplošné zpracování půdy, nebo zpracování půdy pouze v řádku.

Model Horsch Transformer VF, který byl prezentován novinářům na ukázku, byl osazen nejrůznějšími pracovními nástroji a příslušenstvím. Výrobce Horsch zemědělcům umožňuje si meziřádkový kypřič Horsch Transformer VF nakonfigurovat tak, aby mohl provádět buď celoplošné zpracování půdy, nebo zpracování půdy pouze v řádku. Zvolením vhodného nástroje lze stroj uplatnit také na pozemcích s velkým množstvím kamenů, slámy nebo na lepivých půdách (za předpokladu montáže čisticích disků a ochranných plechů). Integrované příslušenství lze kdykoliv vyřadit z činnosti.

Kypřič Horsch Transformer VF je v závislosti na šířce řádku mezi rostlinami možné osadit různými druhy radliček, které jsou dostupné i s odolnějším karbidovým povlakem. I v tomto provedení radlička pracuje co nejvíce naplocho, aby docházelo k přesnému zpracování půdního horizontu. Již nyní je možné kypřit s univerzální radličkou o šířce 18 cm, která přesunuje velmi malé množství zeminy. Model Horsch Transformer VF, který jsme měli možnost zhlédnout ve Schwandorfu, byl nově vybaven pruty i prstovými koly, s nimiž se lze dotýkat i rostlin.

Krátká konstrukce kypřiče Horsch Transformer VF přináší výhody

Současné kypřiče Horsch Transformer VF umí jedním agregátem zpracovat dva až tři řádky (při rozteči řádků 25 cm). Cílem firmy Horsch je vyvinout i variantu s agregátem, který zpracuje jeden řádek. Rám s vnitřním svěracím profilem poskytuje maximální prostor k variabilnímu uspořádání nástrojů stroje a optimálnímu pokrytí všech požadovaných roztečí řádků (od 15 cm do 80 cm). Pracovní záběr lze snadno nastavit v několika krocích bez použití nářadí.

Novinkou jsou konstrukce rámů kypřiče Horsch Transformer VF o délce 9 a 18 metrů.
Novinkou jsou konstrukce rámů kypřiče Horsch Transformer VF o délce 9 a 18 metrů.

Horsch Transformer VF je k dispozici s pracovními záběry od 6 do 12 metrů. Novinkou jsou konstrukce rámů o délce 9 a 18 metrů. Válce zajišťující sklápění jsou umístěny v rámu, aby byly chráněny před poškozením.

Zvláštností stroje Horsch Transformer VF je jeho krátká konstrukce. Kypřič je vybaven bočním posuvným rámem (s dráhou 450 mm), kompletně zabudovaným do hlavního rámu stroje.
Zvláštností stroje Horsch Transformer VF je jeho krátká konstrukce. Kypřič je vybaven bočním posuvným rámem (s dráhou 450 mm), kompletně zabudovaným do hlavního rámu stroje.

Výška rámu 660 mm umožňuje také pozdní kypření vzrostlých plodin. Kypřič Horsch Transformer VF se skládá z třířadé paralelogramové konstrukce pro různá rozpětí řádků. Hloubku zpracování půdy lze nastavit bez použití nářadí. Do volitelné výbavy spadá dvojčinný válec pro přítlak na radličku, standardně se přítlak nastavuje manuálně.

Zvláštností stroje Horsch Transformer VF je jeho krátká konstrukce. Kypřič Horsch je vybaven bočním posuvným rámem (s dráhou 450 mm), kompletně zabudovaným do hlavního rámu stroje. Kypřič se tak nalézá blízko traktoru a díky své kompaktní konstrukci je agregovatelný i s menšími traktory. Vedle toho tato koncepce usnadňuje práci na svazích, protože malý prostor mezi zadní nápravou traktoru a kypřičem zaručuje maximální směrovou stabilitu.

Konstrukce kypřiče Horsch Transformer VF dovoluje rovněž přesné navádění stroje kamerou sledující řádky porostu.
Konstrukce kypřiče Horsch Transformer VF dovoluje rovněž přesné navádění stroje kamerou sledující řádky porostu.

Konstrukce kypřiče Horsch Transformer VF dovoluje rovněž přesné navádění stroje kamerou sledující řádky porostu. Kamera (na přání 2 kusy) pracuje v režimu 2D nebo 3D a rozpoznává barvy porostu, přičemž je-li pozemek kompletně zarostlý, podle odstínů zelené barvy rozezná vysazenou plodinu (například řádek kukuřice) a podle toho kypřič navádí. Zákazník může stroj nechat osadit také osvětlovací soupravou pro kameru, která usnadňuje práci v nepříznivých světelných podmínkách.

Kypřič Horsch Transformer VF je v závislosti na šířce řádku mezi rostlinami možné osadit různými druhy radliček, které jsou dostupné i s odolnějším karbidovým povlakem.
Kypřič Horsch Transformer VF je v závislosti na šířce řádku mezi rostlinami možné osadit různými druhy radliček, které jsou dostupné i s odolnějším karbidovým povlakem.

Pro eliminaci překrývání řádků na souvrati či na hranici pole, zajištění konstantní kvality práce po celé ploše pole a zjednodušení ovládání stroje Horsch je k dispozici volitelná funkce SectionControl umožňující automatické zvedání jednotlivých segmentů.

Traktor pracující s meziřádkovým kypřičem Horsch Transformer VF může být osazen čelním zásobníkem Horsch Partner – například pro aplikaci hnojiva do porostu kukuřice. Jakmile Horsch uvede na trh čelní zásobník pro postřikovače, bude při kypření možné současně aplikovat i kapalné hnojivo.