Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Rekordní dodávka: ZOD Žichlínek převzal 12 traktorů značky Claas

Zveřejněno: 20. 4. 2023

V pátek 17. března 2023 se na středisku společnosti KLAS Nekoř a.s. uskutečnilo slavnostní předání dvanácti traktorů značky Claas Zemědělsko-obchodnímu družstvu Žichlínek. Předání zbrusu nových traktorů se zúčastnili zaměstnanci i vedení družstva, kteří z rukou zástupců firmy převzali klíče k traktorům.

V pátek 17. března 2023 se na středisku společnosti KLAS Nekoř a.s. uskutečnilo slavnostní předání dvanácti traktorů značky Claas Zemědělsko-obchodnímu družstvu Žichlínek.

ZOD Žichlínek provozuje zemědělskou techniku značky Claas již od devadesátých let minulého století. Byl pravděpodobně jedním z prvních uživatelů sklízecí mlátičky Claas Lexion 480 v České republice, ta v družstvu pracovala od roku 1997. V současnosti provozuje sklízecí mlátičky Claas Lexion, dvě řezačky Claas Jaguar a lis na hranolovité balíky Claas Quadrant.

ZOD Žichlínek v posledních letech masivně investovalo do modernizace živočišné výroby, a tak obnova techniky byla upozaděna. Minulý rok se vedení rozhodlo pro velkou a výhodnější jednorázovou investici do dvanácti traktorů značky Claas. Kromě toho došlo i k obnově závěsné techniky, aby měly moderní traktory adekvátní techniku. Pořízen byl například tažený secí stroj Väderstad Tempo pro výsev kukuřice. „I když jsme provozovali velký počet traktorů, přesto jsme dosahovali nízké efektivity. Některé traktory na polích odpracovaly už 26 000 motohodin, jiné zase jen 400 motohodin ročně. Nové traktory budeme maximálně možně vytěžovat. Bude také docházet k jejich pravidelné obnově,“ uvedl předseda ZOD Žichlínek MVDr. Josef Vinduška. Pořízené traktory Claas budou po pěti letech obměněny novými modely. Družstvo také v nejbližších letech plánuje nahradit traktory o výkonu od 200 do 250 koní.

Vedení společnosti KLAS Nekoř a.s., ZOD Žichlínek a obsluhy nových traktorů Claas.
Vedení společnosti KLAS Nekoř a.s., ZOD Žichlínek a obsluhy nových traktorů Claas.

Vedení družstva ZOD Žichlínek před rokem uspořádalo výběrové řízení na dodávku traktorů. V družstvu se sešly nabídky na všechny významné traktorové značky dostupné na českém trhu. Družstvo mělo možnost si traktory před pořízením vyzkoušet i ve vlastních podmínkách. Jednotlivé traktory byly například spřaženy s návěsem a obsluhy mohly ohodnotit, jaký z nich mají subjektivní pocit. Traktory Claas se umístily na přední příčce. Pro obsluhy však nebyly neznámé, již v minulých letech si je mohly díky společnosti KLAS Nekoř a.s. vyzkoušet při různých pracovních činnostech. Na základě pozitivních reakcí od budoucích obsluh nových traktorů a zajímavé nabídky ze strany firmy KLAS Nekoř a.s. se vedení družstva rozhodlo pořídit dvanáct traktorů značky Claas.

Z leva: Ředitel společnoti Klas Nekoř a.s. Ing. Leoš Říha, předseda ZOD Žichlínek MVDr. Josef Vinduška, obchodní zástupce Klas Nekoř a.s. Ing. Martin Hajzler, prodejní podpora společnosti Agrall Ing. Michal Svoboda.
Z leva: Ředitel společnoti Klas Nekoř a.s. Ing. Leoš Říha, předseda ZOD Žichlínek MVDr. Josef Vinduška, obchodní zástupce Klas Nekoř a.s. Ing. Martin Hajzler, prodejní podpora společnosti Agrall Ing. Michal Svoboda.

Tři nejvýkonnější traktory Claas, 2x Claas Axion 960 a 1x Claas Axion 940 se zapojí do tahově náročných prací při přípravě půdy a setí. Využívány budou mimo jiné i v orbě. Družstvo zatím nechce jít cestou polopásových nebo pásových traktorů, proto byla zvolena koncepce kolového traktoru. Na šest traktorů Claas Axion 920 naopak čekají smíšené práce – využití naleznou při práci s žací kombinací, neseným rozmetadlem a přepravě komodit po silnici. Tři traktory Claas Arion 460 se uplatní v živočišné výrobě při práci s krmným vozem.

Špičková výbava traktorů Claas pro maximální komfort a ochranu půdy

Traktory Claas disponují maximální možnou výbavou. Nechybí tedy kožený volant či velmi pohodlná sedačka. Tři nejvýkonnější traktory jsou vybaveny systémem CTIS 2800 (nabízí průtok vzduchu až 2 800 l/min) pro automatickou regulaci tlaku v pneumatikách. Systém je integrován do systému CEMOS, a tak automaticky nastavuje traktor a nářadí pro co nejefektivnější práci.

Každý řidič slavnostně obdržel klíček a dárek z rukou zástupců společnosti KLAS Nekoř.
Každý řidič slavnostně obdržel klíček a dárek z rukou zástupců společnosti KLAS Nekoř.

Na základě zvoleného nářadí a zamýšleného použití traktorů Claas na poli navrhuje CEMOS obsluze už na farmě nutná přídavná závaží a optimální tlak v pneumatikách. Dynamicky se učící systém sbírá další naměřené hodnoty během práce a přizpůsobuje své návrhy dalšímu použití. Integrovaná databáze znalostí systému CEMOS vysvětluje základní nastavení nářadí krok za krokem s ilustrovanými pokyny. CEMOS funguje i během pracovní činnosti – kontroluje všechna základní nastavení a předkládá návrhy cílů „výkonu“ a „účinnosti“, které může obsluha přijmout nebo odmítnout. Po každé změně nastavení a po zkušební jízdě CEMOS signalizuje, zda a jak se zlepšil plošný výkon a spotřeba paliva.

Největší traktory Claas Axion 960 jsou osazené šestiválcovým motorem FPT Industrial s maximálním výkonem 445 koní a plynulou převodovkou CMATIC.
Největší traktory Claas Axion 960 jsou osazené šestiválcovým motorem FPT Industrial s maximálním výkonem 445 koní a plynulou převodovkou CMATIC.

Propojením obou systémů je dosaženo inteligentního dynamického nastavení tlaku v pneumatikách na základě interakce s údaji zaznamenanými senzory traktoru. Díky tomu se sníží prokluz kol, škodlivé účinky na půdu, sníží se i spotřeba paliva a zároveň se zvýší výkonnost. Součástí systému je i nástroj pro ochranu půdy umožňující ještě více se zaměřit na ochranu půdy během správného nastavování traktoru. Vypočítává a vizualizuje riziko škodlivého utužení půdy. V systému Claas CEMOS jsou algoritmy kombinovány s aktuálními dostupnými parametry, jako je typ a stav půdy, pracovní hloubka během zpracování půdy, stav pole (neobdělávané, mělké nebo hluboké zpracování půdy), typ připojené závěsné techniky, pneumatik, závaží apod. Na základě informací získaných systémem CEMOS (např. statické a dynamické zatížení nápravy traktoru) je vypočítáno riziko zhutnění zvlášť pro tři vrstvy půdy. Na základě tohoto vyhodnocení může systém CEMOS poskytnout obsluze další doporučení pro optimalizaci hmotnosti traktoru a optimalizaci tlaku v pneumatikách tak, aby zbytečně nedocházelo při jízdě po poli k poškozování půdy.

V kabině traktoru Claas se čtyřbodovým odpružením nechybí pohodlná sedačka, dotykový terminál CEBIS, systém řízení GPS PILOT CEMIS 1200 a multifunkční páka C-MOTION.
V kabině traktoru Claas se čtyřbodovým odpružením nechybí pohodlná sedačka, dotykový terminál CEBIS, systém řízení GPS PILOT CEMIS 1200 a multifunkční páka C-MOTION.

Traktory Claas vybavené systémem pro regulaci tlaku v pneumatikách jsou obuty do nejširších pneumatik Michelin Axiobib 2 (vzadu VF 900/60 R42 a vpředu VF 710/60 R34), které dovolují provoz při velmi nízkém tlaku, a tudíž jsou vhodné pro práci na poli. Podle pracovníků družstva se takto široké pneumatiky bez problémů uplatní i při orbě v brázdě. Ostatní traktory určené pro kombinovaný provoz na poli i silnici jsou obuty do pneumatik Trelleborg.

Traktory jsou nakonfigurované tak, aby zvládly práci s moderní závěsnou technikou.
Traktory jsou nakonfigurované tak, aby zvládly práci s moderní závěsnou technikou.

V dodaných traktorech Claas nechybí dva monitory. Zatímco jeden informuje o provozních parametrech traktoru a připojeného stroje, druhý CEMIS 1200 o satelitní navigaci. Pracovní oblasti terminálu lze individuálně konfigurovat – zejména ty, v nichž se zobrazují údaje o automatickém řízení stroje.

K dispozici dodaných traktorů Claas jsou také funkce jako sekční kontrola pro přepínání dílčích sekcí s kompatibilními přídavnými zařízeními ISOBUS. Za zmínku stojí i funkce pro řízení aplikačního množství na základě GPS při setí, hnojení nebo ochraně plodin. Družstvo má zmapované živiny na všech svých pozemcích a využívá výnosové mapy. S přesným rozmetadlem tedy bude provádět variabilní hnojení. Všechny traktory jsou prostřednictvím systémů Claas Telematics a Connect pod permanentním dohledem mechanizátora družstva, který může spravovat strojový park v reálném čase. Systém budou využívat i technici firmy KLAS Nekoř a.s. pro vzdálenou servisní kontrolu.

Tři traktory Claas Arion 460 zamíří do živočišné výroby.
Tři traktory Claas Arion 460 zamíří do živočišné výroby.

U třech traktorů Claas Arion 460 stojí za zmínku fakt, že jsou vybaveny převodovkou Hexashift. S převodovkou Hexashift je možné jezdit na silnici při snížených otáčkách motoru díky čtyřem automatickým rozsahům a šestistupňovému řazení PowerShift. Všech 24 převodových stupňů lze snadno řadit pomocí multifunkční páky, aniž by bylo nutné používat spojkový pedál.

Okénko do historie výroby traktorů Claas

Zlom ve výrobě standardních traktorů Claas nastal 23. února 2003, kdy podepsal Helmut Claas smlouvu o převzetí většinového podílu ve společnosti Renault Agriculture, traktorové divize skupiny Renault. Po získání většinového podílu a následném úplném převzetí v roce 2008 se Claas stal výrobcem uceleného sortimentu strojů, včetně standardní kolových traktorů a výkonných nosičů Claas Xerion.

V roce 2006 byl představen první traktor Claas Axion 800 z vlastního vývoje. V roce 2007 následovala řada traktorů Claas Arion. V roce 2011 přišla na trh revoluční řada traktorů Claas Axion 900. Jako první na světě traktory této kategorie nabízely nízkootáčkový motor spojený výhradně s plynulou převodovkou. Traktory Claas Axion mají dodnes hmotnost rozdělenou v poměru 50:50 a jeden z nejdelších rozvorů na trhu. Motor je součástí rámu, takže má traktor nízké těžiště a tím lepší stabilitu. V roce 2013 patřil Claas Axion 950 se jmenovitým výkonem 416 koní mezi nejvýkonnější standardní traktory na světě. Zkušební centrum DLG u něj naměřilo nový rekord v tažné síle 242 kW. A v DLG PowerMixu traktor s pouhými 249 g/kWh překonal testovací pole o neuvěřitelných 15,6 %.

V roce 2012 z výrobní linky začala sjíždět nová generace traktorů řady Claas Arion 500/600. O rok později také s plynulou převodovkou vlastní výroby a posléze i s unikátní panoramatickou střechou.

V roce 2017 získal Claas medaili veletrhu Agritechnica za jediný plně odpružený polopásový traktor Claas Axion Terra Trac na světě. Medaili získal i za asistenční systém CEMOS pro traktory.

Standardní traktory Claas se vyrábí v Le Mans, převodovky a jiné komponenty pak v Paderbornu. Od roku 2003 byly v závodu Le Mans realizovány modernizační projekty v celkovém objemu více než 80 milionů eur. Největším a nejdůležitějším jednotlivým projektem byl Claas Forth, který pozvedl výrobu na novou úroveň. Od té doby je závod považován za jeden z nejmodernějších na světě. Poté, co na jaře 2019 opustil továrnu 150 000. traktor, se očekává, že v roce 20. výročí bude prolomena hranice 200 000 traktorů. V současné době vyrábí Claas v Le Mans více než 60 různých modelů o výkonu od 75 do 445 koní.

Claas je globální společností provozující výrobní závody v Německu, Francii, USA a Indii. Jde celkově o čtvrtou největší firmu a největší rodinnou firmu vyrábějící zemědělské stroje. V roce 1921 Claas vynalezl uzlovač lisu na balíky. Během celé stoleté historie společnost si nechala zaregistrovat přes pět tisíc patentů. Hlavním nosným produktem jsou sklízecí stroje. V roce 1936 byla představena první evropská sklízecí mlátička, v roce 1953 první samojízdná sklízecí mlátička a v roce 1973 spatřila světlo světa první samojízdná řezačka Claas Jaguar. Mimochodem, každá druhá vyrobená řezačka na světě nese značku Claas.

ZOD Žichlínek hospodaří na 6 000 hektarech zemědělské plochy, z toho 4 000 hektarů zaujímá orná půda a zbytek travní porosty. Provozuje dvě střediska a zaměstnává 200 lidí. V rostlinné výrobě se zabývá pěstováním pšenice, sladovnického ječmene, tritikále, cukrové řepy a kukuřice na zrno i siláž. Družstvo je největším producentem řepky na Orlickoústecku a pravidelně sbírá ocenění za výnosy. Družstvo také provozuje dvě bioplynové stanice. Živočišná výroba zahrnuje 1 800 krav (Český strakatý skot a Holštýnský skot) s denní dodávkou 150 000 litrů mléka. Chov krav probíhá ve třech stájích. Chováno je i 1 300 prasnic.