50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Traktory Kubota na Farmě Kačiny mají úsporný provoz a řadu dalších výhod

Zveřejněno: 11. 7. 2022

Po letech provozu různých traktorů se Jan Bezděk rozhodl investovat do strojů prémiové značky Kubota. Na Farmě Kačiny nyní pracují dva traktory značky Kubota, konkrétně Kubota M4-073 a Kubota M6-142. A brzy dorazí třetí kus.

Traktor Kubota M4-073 s lisem na malé hranaté balíky.

Jan Bezděk vlastní pražskou IT společnost SiteOne se šedesáti zaměstnanci a stomilionovým ročním obratem. Zabývá se digitální transformací. Před lety si uvědomil, že jako protiklad k práci za počítačem potřebuje ve volném času také něco „dělat rukama“. Možností, jak se v tomto směru realizovat, existuje nespočet. Jan Bezděk založil nedaleko Olbramovic relaxační Farmu Kačiny s deseti hektary trvalých travních porostů. Aby farma vykazovala kladné hospodářské výsledky, rozhodl se majitel farmu zvětšit na středně velký podnik hospodařící na necelých tři sta hektarech zemědělské půdy. „Hlavním produktem Farmy Kačiny je prémiové krmivo a stelivo pro chovatele koní v malých hranatých balících, které podnik zaváží až k zákazníkům. A to do druhého pracovního dne od objednání,“ uvedl majitel farmy.

Jan Bezděk v minulosti prostřednictvím firmy Gregor a syn pořídil tři traktory a techniku pro sklizeň pícnin. Jelikož je s technikou dodanou touto firmou spokojen, rozhodl traktory tuzemské výroby doplnit dvěma traktory Kubota M4-073 a Kubota M6-142. „Pro značku Kubota jsme se rozhodli díky kombinaci spolehlivosti, nízkých provozních nákladů a také malého poloměru otáčení. Systém Bi-speed, který má Kubota patentovaný, nám vyhovuje jak při sklizni pícnin, tak při manipulaci s čelním nakladačem v menších prostorách – stodola, stáje apod.,“ zdůvodnil nákup traktorů majitel. Výběr vhodného traktoru na farmu usnadnila i bezkonkurenční pětiletá záruka.

Majitel se pro traktory Kubota rozhodl také proto, že chtěl zkusit prémiovou značku. První traktor Kubota na farmu zamířila před necelými dvěma lety. Jako první si mohl vyzkoušet při sklizni sena traktor Kubota M4-073. Ta se mu zalíbila natolik, že na farmě zůstala. Loni na farmu zavítala druhá Kubota – větší model Kubota M6-142. V současnosti má Kubota M4-073 odpracováno okolo 1000 motohodin a Kubota M6-142 kolem 400 motohodin.

Hlavním produktem Farmy Kačiny je prémiové krmivo a stelivo pro chovatele koní v malých hranatých balících, které podnik zaváží až k zákazníkům.
Hlavním produktem Farmy Kačiny je prémiové krmivo a stelivo pro chovatele koní v malých hranatých balících, které podnik zaváží až k zákazníkům.

Kubota M4-073 jako hlavní traktor na farmě

Kubotu M4-073 o výkonu 74 koní na farmě používají jako hlavní traktor pro zajištění každodenních prací. „Kubotu M4-073 používáme jako hlavní traktor proto, že je neskutečně obratný a má velmi malou spotřebu. Potěšila nás i taková drobnost, že v zimě odmrazí a odmlží okna po 1 – 2 minutách. Vím, že to u jiných značek zdaleka není standard,“ pochvaloval si majitel. Traktor pořídil s převodovkou s šesti rychlostními stupni, které je možné řadit ve třech jízdních rozsazích. Celkem je k dispozici tedy osmnáct stupňů pro jízdu vpřed a osmnáct stupňů pro jízdu vzad. Pojezdové rychlosti 40 km/h je dosaženo při úsporných 1945 ot/min. U traktoru majitel oceňuje jak jednohadicový, tak dvouhadicový vzduchový okruh, výkonnou klimatizaci a LED osvětlení. Osvětlení je podle majitele o mnoho lepší než u konkurenčních značek. Motor traktoru plní emisní normu Stage V, a to pouze za pomocí filtru pevných částic (DPF) integrovaného pod kapotou motoru, nezavazí tak ve výhledu vpřed a do boků. Podle majitele je tak z traktoru perfektní výhled ven.

Kubotu M4-073 o výkonu 74 koní na farmě používají jako hlavní traktor pro zajištění každodenních prací.
Kubotu M4-073 o výkonu 74 koní na farmě používají jako hlavní traktor pro zajištění každodenních prací.

Traktor Kubotu M4-073 byl zkonstruován tak, aby mohla obsluha naplno čerpat výhody z čelního nakladače. I Jan Bezděk používá traktor ve spojení s čelním nakladačem značky TracLift. Traktor je využíván i při shrnování pícnin do řádku a lisování malých hranatých balíků.

Kubota M6-142 je nejpohodlnějším traktorem na farmě

Kubota M6-142 o výkonu 140 koní s možností navýšení o dalších 20 koní je na farmě využívána hlavně v dopravě, přípravě půdy, setí a sklizni pícnin. „Je to neskutečně pohodlný a obratný traktor. Spotřeba je cca o 25 % nižší než u stejně výkonného konkurenčního traktoru, který má o dva válce v motoru navíc,“ pochlubil se majitel. Traktor je osazen čtyřválcovým motorem Kubota o objemu 6,1 litrů vyhovující emisní normě Stage V, proto nechybí filtr pevných částic a systém SCR s využitím močoviny. Motor spolupracuje s robustní Powershift převodovkou s osmi stupni řazenými pod zátěží ve třech skupinách. Při volbě těchto skupin netřeba zastavovat traktor, neboť převodovka je robotizovaná. Všechny její stupně umí pracovat v automatickém režimu řazení.

Traktor Kubota M6-142 je obratný až tak, že s ním lze sekat zahradu.
Traktor Kubota M6-142 je obratný až tak, že s ním lze sekat zahradu.

Traktor Kubota M6-142 byl pořízen v maximální výbavě, takže v kabině nechybí ani velký dotykový monitor a multifunkční joystick. Na monitoru je možné zvolit rychlost řazení převodových stupňů. Na loketní opěrce je také možné volit reakci reverzace. Traktor byl také pořízen s čelním vývodovým hřídelem, který podle majitele funguje výborně i při maximální zátěži. Vývodovou hřídel a čelní závěs traktoru majitel využívá k zavěšení čelního žacího stroje (s pracovním záběrem 3,2 metru) s kondicionérem. Oceňuje též velkoryse řešené čerpadlo oleje. Hydraulický pohon s Load Sensing regulací (115 l/min) umožňuje připojení moderních zemědělských strojů.

Traktor Kubota M6-142 je na farmě využíván ve spojení s čelním nakladačem, avšak značky Kubota (od výrobce MX).
Traktor Kubota M6-142 je na farmě využíván ve spojení s čelním nakladačem, avšak značky Kubota (od výrobce MX).

Traktor je taktéž na farmě využíván ve spojení s čelním nakladačem, avšak značky Kubota (od výrobce MX). „Oceňuji práci s joystickem, která jde opravdu lehce a přesně. Mám operované pravé rameno a ani po celém dni mě nebolí. Nakladač má o něco vyšší zdvih než TracLift 340, který máme na traktoru konkurenční značky,“ konstatoval majitel a pokračoval: „Kubota M6-142 je u nás nejpohodlnějším traktorem na farmě. Z kabiny je skvělý výhled. Světla jsou perfektní. Odpružená náprava funguje na jedničku. Je radost s ním pracovat.“

Traktory Kubota na Farmě Kačiny mají úsporný provoz a řadu dalších výhod.
Traktory Kubota na Farmě Kačiny mají úsporný provoz a řadu dalších výhod.

Kubota M6-142 využívá robustní hydraulicky odpruženou přední nápravu Kubota s nastavitelnou tuhostí odpružení ve třech stupních. Obsahuje i systém Bi-speed snižující poloměr otáčení traktoru třeba na souvrati pole. Funguje tak, že při aktivaci pohonu přední nápravy systém při maximálním úhlu natočení kol zrychlí pohon kol přední nápravy 1,6x a aktivuje přední uzávěrku. Díky tomu jede traktor stále přesně v dráze, a je tak zajištěn malý poloměr otáčení. Na loketní opěrce lze aktivovat další zajímavou funkci – Xpress restart. Ta ovládá hlavní spojku přímo aktivací brzdového pedálu. Obsluha může zastavit traktor bez použití spojkového pedálu. Majitel si pochvaluje i jednoduchý souvraťový management a paměť otáček motoru. Souvraťový management při zvednutí ramen závěsu na souvrati sníží otáčky motoru na takovou hodnotu, kterou si zvolí obsluha, a automaticky vypne/zapne pohon zadního vývodového hřídele v závislosti na poloze zadního závěsu.

Profesionální servis zajišťuje Gregor a syn

Jan Bezděk je se servisem firmy Gregor a syn velmi spokojený. Chválí jejich přístup k zákazníkovi a bohaté znalosti o traktorech Kubota. „Na traktorech Kubota jsme doposud neměli žádné vážné závady. Šlo spíše jen o škody vzniklé při provozu a práci na poli. Traktory jsme si nechali dovybavit ovládací jednotkou k lisům, automatickým řízením a telematikou,“ uvedl majitel. Traktory jsou podle něj spolehlivé a nebýt způsobených škod za provozu, ani by nevyžadovaly servis navíc.

Do strojního vybavení farmy Jan Bezděk hodně investoval v předchozích letech. Pořídil dva nové lisy na malé hranaté balíky, velký obraceč, shrnovač a kypřič. Letos byl pořízen Arcusin Forstack, který urychlí svoz balíků. Brzy na farmu přijede třetí traktor řady Kubota M4003 a dlátový pluh.