Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Zemědělství v Indii: mechanizace a nejznámější zemědělec

Zveřejněno: 7. 4. 2023

Na tiskové konferenci společnosti Balkrishna Industries Limited (BKT) v Bombaji vystoupil ředitel Ústředního ústavu zemědělské techniky C R Mehta, který novináře z celého světa seznámil s indickým zemědělstvím. Měli jsme také možnost navštívit dva pěstitele ovoce a okrasných rostlin nedaleko města Surat.

Na farmě, kterou jsme navštívili, využívají pouze tento traktor. Téměř vše se provádí ručně.

Plocha zemědělské půdy v Indii je sice rozsáhlá, ale značná část z ní není přirozeně úrodná. Osevní plocha zemědělských plodin činí 140 milionů ha (42,6 %). Od roku 1947, kdy Indie získala nezávislost, se mnoho podniklo k posílení zemědělské produkce: především byly postaveny různé zavlažovací systémy, jejichž úkolem je přivádět vodu do suchých oblastí.

Zemědělská hospodářství jsou však rodinná, a tedy příliš malá na to, aby mohla obhospodařovat větší území a využívat moderní stroje a technologie. Průměrná rozloha zemědělské půdy činí pouze 1,08 ha (číslo každý rok klesá). Navíc se mnoho těchto farem ještě zmenšuje, neboť hindské zákony stanovují, že půda se po smrti rodičů rozděluje rovným dílem mezi děti. Někteří Indové chtějí změnu, aby statky mohly být větší a produktivnější.

Mezi nejvýznamnější pěstované plodiny patří rýže, bavlna, juta, moruše, obilniny (hlavně pšenice a proso), subtropické a tropické ovoce (banány, citrusy, mango). Dále se pěstují fazole, ořechy, čajovník, sezamová semínka a betelové ořechy. Roční produkce (2021 – 22) u obilovin činí 315 milionů tun, u luštěnin 27,7 milionů tun. V Indii se nachází až 15 agroklimatických zón a 46 půdních typů vhodných pro celoroční pěstování plodin.

V zemědělství pracuje 230 milionů obyvatel Indie. Zemědělství zaměstnává asi 45 % pracovní síly. Poskytuje obživu asi 55 % populace. Indická vláda se snaží o rozvoj zaostalých oblastí země tak, že přenáší továrny do méně obydlených oblastí Indie s úmyslem podpořit tam podnikatelskou infrastrukturu a zvýšit počet pracovních míst. Jako příklad může posloužit výrobní závod na pneumatiky BKT u města Bhuj. Měli jsme možnost ho navštívit. Stále více dochází ke snižování počtu zaměstnanců v zemědělství. Mladší venkovská pracovní síla inklinuje k nezemědělským sektorům – jsou výnosnější, pohodlnější a také nabízejí atraktivní městský život. Věk pracovníků v zemědělství se stále zvyšuje.

Nejznámější indický zemědělec

Členové redakce Agroportal24h.cz navštívili dva pěstitele ovoce, zeleniny a okrasných rostlin nedaleko města Surat. Nejrůznější druhy ovoce a zeleniny byly pěstovány v jednom zavlažovaném řádku.

Pěstování ovoce a zeleniny v jednom zavlažovaném řádku.
Pěstování ovoce a zeleniny v jednom zavlažovaném řádku.

Pěstitelé ovoce a zeleniny nám dali do rukou několik zajímavých publikací, které napsal tamní uznávaný zemědělec Subhash Palekar. Napsal mnoho knih o tzv. Subhash Palekar Natural Farming (SPNF) – metoda pěstování rostlin bez používání pesticidů. Vedl mnoho seminářů po celé Indii. V roce 2016 mu bylo uděleno čtvrté nejvyšší indické civilní ocenění Padma Shri.

V roce 1972 nastoupil na rodinnou farmu ke svému otci. Poté, co se na vysoké škole seznámil s pesticidy a umělými hnojivy, začal je Palekar na své farmě používat. Během práce v letech 1972 – 1990 experimentoval s novými zemědělskými technikami. V letech 1972 – 1985, kdy hospodařil s využitím chemických přípravků, se jeho zemědělská produkce zvýšila. Po tomto datu však výnosy začaly klesat. Po třech letech pátrání po příčinách dospěl k závěru, že zemědělská věda je horší než přirozené zemědělské metody.

Během studia na vysoké škole studoval životní styl a sociální strukturu kmenových národů a lesní ekosystémy. Uvědomil si, že les ke své existenci a růstu nepotřebuje lidskou pomoc. V lesích rostou plodonosné stromy živící obyvatele lesa. Proto se pustil do výzkumu přirozeného růstu stromů. Dvacet let studoval lesní vegetaci a v letech 1989 až 1995 aplikoval lesnické principy na své farmě v rámci 154 výzkumných projektů. Ty se staly základem pro SPNF, jeho jedinečný přístup k hospodaření zahrnující hnojiva a agroekologii. Studijní materiály nabízel farmářům po celé Indii prostřednictvím průběžných workshopů, seminářů a knih.

Ve fotogalerii se můžete podívat na fotografie, které jsme pořídili na farmách v Indii.

Subhash Palekar.
Subhash Palekar.

Trendy v zemědělské mechanizaci

Podíl zemědělských dělníků a tažných zvířat klesl z 69 % v letech 1971 – 1972 na 5 % v letech 2021 – 2022. Malé, roztříštěné pozemky a terén omezují používání těžkých a výkonných traktorů. Stále více farmářů využívá traktory a jednoduchou závěsnou techniku. Největší poptávka je po traktorech o výkonu 31 až 37 kW.

Indie je významným výrobcem zemědělské techniky. Nejvíc strojů vyváží do USA, Bangladéše, Nepálu, Turecka a na Srí Lanku. Celosvětový vývoz traktorů a zemědělských strojů v roce 2019 měl hodnotu 64 miliard dolarů. Největším importérem zemědělských strojů do Indie je Čína.

Snahou indických obchodně-servisních firem je rozšiřovat svou síť středisek i do odlehlejších oblastí Indie, aby měli i tamní farmáři přístup k moderní technice a profesionálnímu servisu. Vznikají i půjčovny zemědělské techniky. Vývoj budoucí techniky je podobný jako v Evropě – indičtí výrobci stále více začínají uplatňovat senzory, navigační systémy, umělou inteligenci, drony a automatizaci. Vývoj se ubírá i směrem k malým autonomním robotům, jenž jsou schopni se pohybovat po malých políčkách. Pří vývoji nové techniky je již kladen důraz i na ergonomii, protože je snahou přilákat do zemědělství i ženy.

Ve fotogalerii se můžete podívat na to, jakou mechanizaci využívají indičtí farmáři.

Prodeje traktorů v Indii za první fiskální rok 2023.
Prodeje traktorů v Indii za první fiskální rok 2023.