Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Martin Luža: Kvůli větrným dnům jsme zvolili postřikovač Horsch Leeb 6 LT, jehož aktivní systém řízení ramen je na světové špičce

Zveřejněno: 15. 12. 2023

Aplikaci přípravků na veškeré výměře krmných a tržních plodin má ve společnosti DOUBRAVA, spol. s r.o. na starosti od roku 2022 tažený postřikovač Horsch Leeb 6 LT.

Postřikovač Horsch Leeb 6 LT pracuje v agregaci s traktorem John Deere 6155R. Výkon 150 až 160 koní je dostačující.

Rodina Ing. Josefa Luži se věnuje zemědělské činnosti od roku 1993, čímž navázala na dlouholetou rodinnou tradici sahající až do roku 1650. Jeho společnost DOUBRAVA se zabývá chovem prasat (400 kusů prasnic a 3 000 selat a prasat na výkrm), dojného černostrakatého holštýnského skotu (400 kusů dojnic a 450 kusů jalovic), rostlinnou výrobou a výrobou obnovitelné energie (BPS o výkonu 888 kW). Sídlo společnosti se nachází v Zahnašovicích, kde je také soustředěn chov prasat a bioplynová stanice. Hovězí dobytek je chován na sousední farmě v Ludslavicích. Společnost má 50 zaměstnanců.

DOUBRAVA hospodaří na výměře 1 200 hektarů převážně na půdách černozemních, degradovaných částečně nivních a okrajově na hnědozemích. Pozemky se nachází v sedmi přilehlých katastrech Zlínského kraje. Osevní postup je podřízen živočišné výrobě a provozu bioplynové stanice. Najdeme v něm ozimou pšenici (400 ha, průměrný výnos 8 t/ha), ječmen jarní (150 ha, průměrný výnos 7,5 t/ha), ozimé žito (100 ha), vojtěšku (100 ha) a kukuřici na zrno a siláž (450 ha, průměrný výnos 12 t/ha, respektive 45 t/ha). Rostlinná výroba se podílí na tržbách asi 10 %, živočišná výroba 70 % a zbytek připadá na tržby z energetiky a služeb.

V Zahnašovicích se také nachází středisko mechanizace. Významným dodavatelem zemědělské techniky je firma LUKROM, se kterou DOUBRAVA spolupracuje od roku 1993. LUKROM do podniku dodává například stroje značky Horsch. V provozu je například kypřič Horsch Terrano 5 FX, diskový podmítač Joker a secí stroj Horsch Pronto. Minulý rok strojový park obohatil nový tažený postřikovač Horsch Leeb 6 LT a letos diskový podmítač Horsch Joker 5 HD.

Zleva: Obsluha stroje František Mlčák, Vladimír Chytil a agronom a jednatel společnosti DOUBRAVA Ing. Martin Luža.
Zleva: Obsluha stroje František Mlčák, Vladimír Chytil a agronom a jednatel společnosti DOUBRAVA Ing. Martin Luža.

„V roce 2000 jsme pořídili tažený postřikovač s kapacitou nádrže 2 200 litrů a 18metrovými rameny. Postupem času jsem chtěl navýšit výkonnost postřikovače, takže jsme v roce 2008 pořídili nový tažený postřikovač s kapacitou nádrže 5 000 litrů, což byl obrovský krok vpřed. Postřikovač s takovou kapacitou nádrže tady málokdo provozoval. I ramena měla lepší vedení nad porostem. Stroj už měl i natáčecí nápravu. Postřikovač od té doby ošetřil porost na výměře 90 000 ha. Naposledy vyjel loni, protože jsem se rozhodl aplikaci zase posunout dál,“ uvedl agronom a jednatel Ing. Martin Luža, co předcházelo nákupu postřikovače Horsch Leeb 6 LT, a dodal: „Pozemky se nachází v tzv. Moravské bráně, kde je mnoho větrných dní, což komplikuje aplikaci přípravků. Chtěl jsem, aby pesticid zůstal tam, kde má být a jeho úlet eliminovat. Proto padla volba na postřikovač Horsch Leeb 6 LT, jehož aktivní systém řízení ramen je na světové špičce. Ramena udržují výšku 30 cm nad porostem za všech okolností, jejich kopírování je výborné. Líbí se mi také možnost proplachu postřikovače. V neposlední řadě se opět zvýšila plošná výkonnost, protože ramena mají pracovní záběr 30 metrů.“ Postřikovač je také vybaven vlastní meteostanicí. Obsluha tak má přehled o aktuálních povětrnostních podmínkách na daném pozemku a podle toho se může rozhodovat, zda v aplikaci přípravků pokračovat či nikoliv.

Všechny funkce postřikovače Horsch Leeb 6 LT lze ovládat na monitoru v pracovní části (na fotce nahoře). Celá tato oblast je osvětlena LED světlem.
Všechny funkce postřikovače Horsch Leeb 6 LT lze ovládat na monitoru v pracovní části (na fotce nahoře). Celá tato oblast je osvětlena LED světlem.

Propracovaný systém zavěšení a vedení ramen

Nejvíce impulzů na rozpohybování ramen pochází od podvozku. Rázy se přenáší přes závěs a mechanickou vazbu. To se výrobci snaží eliminovat implementací různých druhů tlumicích systémů. Horsch se vydal jinou cestou a u svých strojů zrušil celou mechanickou vazbu. Postřikovače mají jen jeden středový závěs (bod), gyroskop a vzduchové válce pro zajištění stability ramen.

Postřikovač Horsch Leeb 6 LT v DOUBRAVA je osazen aktivním systémem řízení ramen BoomControl Pro. Systém umí přizpůsobovat ramena v jedné úrovni po celém pracovním záběru. Na každé straně ramene se nachází hydraulická pístnice. Ramena je možné i přizvednout a vychýlit do negativních úhlů. Systém ke své činnosti využívá čtyři senzory a gyroskop sledující polohu postřikovače. Zjištěné informace přebírá výpočetní technika skrývající se ve středu ramen. Pístnice pak pohybuje s ramenem. Ramena jsou sedmidílná. Postřik lze provádět i s redukovaným pracovním záběrem. Ramena jsou osazená LED osvětlením, protože stroj zejména v květnu a letních měsících pracuje v noci, kdy panují ideální podmínky pro aplikaci přípravků.

Postřikovač má jen jeden středový závěs (bod), gyroskop a vzduchové válce pro zajištění stability ramen. Výpočetní technika systému BoomControl Pro se skrývá ve středu ramen.
Postřikovač má jen jeden středový závěs (bod), gyroskop a vzduchové válce pro zajištění stability ramen. Výpočetní technika systému BoomControl Pro se skrývá ve středu ramen.

Ramena jsou osazena držáky s pneumaticky spínanými tryskami v konfiguraci 2+2. Rameno je rozděleno do sekcí. Nechybí ani systém automatického řízení trysek AutoSelect. Tento systém automaticky přepíná trysky v souladu s provozní rychlostí a aplikační dávkou. Automaticky přizpůsobuje pracovní výšku ramen. Mezi funkce tohoto systému patří rychlé a automatické přepnutí mezi tryskami dvou velikostí. To se uplatní v případě, kdy jsou vyžadovány velké změny pracovní rychlosti. Při zvýšení pracovní rychlosti je provedeno přepnutí na trysku s vyšším průtokem, čímž je zabráněno nárůstu tlaku a omezení průtoku na trysce s nižším průtokem. To poskytuje vyšší kvalitu postřiku a kvalitnější aplikaci. Další funkcí je jednoduchá možnost změny dávky během postřiku. Pokud je požadována změna dávky v průběhu práce, lze to provést volbou vhodnější velikosti trysky „za jízdy“ bez kompromisu snížení kvality aplikace.

Postřikovač Horsch Leeb 6 LT disponuje nádrží na jíchu o objemu 6 000 litrů. Plastové provedení nádrže v podniku zvolili z důvodu vyšší odolnosti. Stěny nádrže jsou hladké, takže nedochází k žádnému zachytávání látek. Nádrž na čistou vodu má objem 500 litrů a naplavovací šachta z nerezové oceli 52 litrů. V naplavovací šachtě se nachází přídavné rázové trysky pro snadné čištění a intenzivní nasazení práškových preparátů. Pracovní prostor postřikovače je osvětlen.

Ramena jsou osazena držáky s pneumaticky spínanými tryskami v konfiguraci 2+2. Nechybí třeba sada trysek Lechler IDKN 120-03 POM.
Ramena jsou osazena držáky s pneumaticky spínanými tryskami v konfiguraci 2+2. Nechybí třeba sada trysek Lechler IDKN 120-03 POM.

Postřikovač Horsch Leeb 6 LT je vybaven kontinuálním čištěním CCS Pro, které umožňuje volit mezi různými čisticími programy. Hlavní postřikové hydraulicky poháněného odstředivé čerpadlo z nerezové oceli má výkon 600 l/min a písto-membránové čerpadlo pro nepřetržité vnitřní čištění má výkon 400 l/min. Čerpáním čisté vody se vytlačí veškerá jícha a nikdy nedojde k cirkulaci jíchy systémem během čištění. Celý proces čištění je automatický, jeden cyklus trvá cca 10 minut. Během proplachu lze zbytkové množství aplikovat na pole, což u staršího stroje nebylo možné.

Za zmínku také stojí podvozek postřikovače Horsch Leeb 6 LT. Obsluha stroje si pochvaluje komfortní jízdu po poli. Náprava je totiž pneumaticky odpružená a řízená. Stroj je obut do pneumatik Alliance 354+ VF 520/85 R46. S těmito pneumatikami jezdí po celý rok v každém porostu. Větší rozměr pneumatik byl zvolen záměrně, aby nedocházelo k utužování půdy.