Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Přes dva tisíce návštěvníků se přišlo podívat na Polní den AGRALL a moderní techniku v akci

Zveřejněno: 21. 7. 2023

Dne 22. června 2023 se na pozemcích společnosti ZD Jiřice u Miroslavi konal ve spolupráci firem AGRALL zemědělská technika a Rhea Holding již 12. ročník Polního dne AGRALL s podtitulem „mezi planetami a hvězdami“, který odkazoval na letní slunovrat, a tedy začátek nejdůležitějšího období všech zemědělců.

Přes dva tisíce návštěvníků se přišlo podívat na Polní den AGRALL a moderní techniku v akci, foto AGRALL zemědělská technika.

Návštěvníky přivítal obchodní ředitel firmy AGRALL zemědělská technika Ing. Martin Hladůvka. Akcí provázel moderátor Ondřej Blaho. Návštěvníky přišel pozdravit i český závodník Tomáš Enge, s nímž se mohli zájemci vyfotit a svést se v traktoru.

Jednotlivé stroje představili produktoví manažeři. Předvedli je jak při práci přímo na poli, tak formou statických ukázek. Na akci dorazilo přes 2 500 návštěvníků. Show se fyzicky uskutečnila po čtyřech letech a svým rozsahem byla v rámci střední Evropy unikátní.

Sklízecí technika Claas

První na řadu přišlo představení aplikace Claas Connect, která je k dispozici pro mobilní zařízení iOS a Android. Obsahuje všechny funkce a informace ohledně strojů Claas a systémy pro správu telemetrických dat.

Sklizeň obilí zahájila největší sklízecí mlátička Claas Lexion 8900.
Sklizeň obilí zahájila největší sklízecí mlátička Claas Lexion 8900.

Sklizeň obilí zahájila největší sklízecí mlátička Claas Lexion 8900 se sklízecím adaptérem s pracovním záběrem 13,80 metru. U tohoto stroje byl vyzdvihnut asistenční systém Cemos Automatic. Na základě parametrů zemědělské ekonomiky jako kvalita zrna, kvalita výmlatu, čistota, kvalita slámy a průchodnost tento systém optimalizuje sklízecí mlátičku. Hned za mlátičkou jel menší model Claas Lexion 6800 se sklízecím adaptérem s pracovním záběrem 9 metrů. Prezentovaná mlátička nastavovala výšku přiháněče na základě údajů průběžně získávaných prostřednictvím zařízení Field Scanner integrovaného do střechy kabiny. Třetí představenou mlátičkou byl Claas Trion 660. Řada sklízecích mlátiček Claas Trion zahrnuje pěti a šesti-vytřásadlové modely, hybridní modely s jedním nebo dvěma rotory. Kromě toho jsou modely k dispozici ve verzi Montana (svahové vyrovnávání) a Terra Trac (polopásový podvozek). Řádky slámy sklidila řezačka Claas Jaguar 950. Jako odvozní prostředek posloužil traktor Claas Axion 870 Cemos s návěsem Brantner Power-Push plus.

Část porostu posekala žací trojkombinace složená z čelního žacího stroje Claas Disco 3200F a zadní žací kombinace Claas Disco 8200.
Část porostu posekala žací trojkombinace složená z čelního žacího stroje Claas Disco 3200F a zadní žací kombinace Claas Disco 8200.

Část porostu posekala žací trojkombinace složená z čelního žacího stroje Claas Disco 3200F a zadní žací kombinace Claas Disco 8200. Žací stroje Claas Disco Move mají integrovaný hydropneumatický systém odlehčení Active Float, jenž přenáší hmotnost žacího stroje na traktor. Systém také dovoluje žacímu stroji výkyv 40 cm dolů a 60 cm nahoru. Díky možnosti pohybovat se vertikálně se může žací stroj rychle přizpůsobit nerovnému terénu i při vysoké pracovní rychlosti. Toto řešení přispívá ke kvalitnější sklizni a menšímu opotřebovávání stroje. Ať už má žací stroj jakýkoli pracovní záběr, v každém případě využívá žací lištu Claas Max Cut.

Hmotu do řádků shrnul dvourotorový shrnovač Claas Liner 1700 se stranovým ukládáním řádku.
Hmotu do řádků shrnul dvourotorový shrnovač Claas Liner 1700 se stranovým ukládáním řádku.

Posečenou hmotu obrátil obraceč Claas Volto 65 a do řádků ji shrnul dvourotorový shrnovač Claas Liner 1700 se stranovým ukládáním řádku. Rotory shrnovače jsou uloženy ve stabilní kulové hlavici, která dovoluje nezávislé podélné a příčné naklápění rotorů od hlavního rámu. Kola podvozku u každého rotoru jsou umístěna co nejblíže k prstům. V případě kolize se nosič prstů ohne v určeném místě. Převodová skříň shrnovače se nachází v robustní litinové skříni, trvale namazané a hermeticky uzavřené.

Řádky slámy slisoval do hranatých balíků lis Claas Quadrant Evolution 5300.
Řádky slámy slisoval do hranatých balíků lis Claas Quadrant Evolution 5300.

Řádky slámy slisoval do hranatých balíků lis Claas Quadrant Evolution 5300, který je vybaven hydraulickým pohonem průběžného válce, jehož rychlost lze nastavit v rozmezí 200 až 250 ot/min v závislosti na provozních podmínkách. Rychlost sběrače je konstantní – 135 ot/min. U sběrače i válce je umožněn reverzní chod. Za zmínku stojí hydraulicky sklopná kopírovací kola sběrače. Ta se automaticky vyklopí, když je sběrač spuštěn, a plně automaticky se sklopí, když je sběrač zvednut. Pro snížení namáhání lisu při lisování nepravidelných řádků a pro ochranu hnacího ústrojí lisu a traktoru je hmotnost setrvačníku vyšší. S lisem přijel největší traktor Claas Xerion 5000 ve speciálním barevném provedení, které odkazuje na 25. výročí výroby traktorů Claas Xerion.

Slámu slisoval do kulatých balíků lis Claas Variant 560 se spirálovým rotorem Roto Feed.
Slámu slisoval do kulatých balíků lis Claas Variant 560 se spirálovým rotorem Roto Feed.

Slámu slisoval do kulatých balíků lis Claas Variant 560 se spirálovým rotorem Roto Feed. Lis může produkovat balíky o průměru 0,90 až 1,60 metru. Ve výbavě má hydraulicky spustitelné dno pro případy ucpání lisu. Ucpání stroje lze pohodlně řešit přes ovládací terminál, aniž by bylo třeba opustit kabinu traktoru. Díky regulaci tlaku při lisování lze dosáhnout ještě přesnějšího nastavení měkkého jádra balíku, například při lisování sena. Rozměry a lisovací tlak měkkého jádra lze nastavit nezávisle na sobě (za všech provozních podmínek).

Do kulatých balíků slisoval slámu také lis Claas Rollant 520 s pevnou komorou.
Do kulatých balíků slisoval slámu také lis Claas Rollant 520 s pevnou komorou.

Do kulatých balíků slisoval slámu také lis Claas Rollant 520 s pevnou komorou. Ten může produkovat balíky o průměru 1,25 metru a šířky 1,20 metru. Balicí komora se skládá z celkem 16 válců, 8 z nich je vyrobeno z ocelového plechu o tloušťce 3 mm a dalších 8 z ocelového plechu o tloušťce 4 mm. Žebrování válců zajišťuje přesnou rotaci balíku, a to i ve vlhkých podmínkách. Předvedený lis měl řezací ústrojí. Řezací jednotka nabízí maximálně 14 nožů a dosahuje teoretické řezné délky 70 mm. Řízený sběrač je široký 2,10 metru. Dva boční šneky zajišťují, aby byl rostlinný materiál veden účinně a spolehlivě k rotoru.

Balíky z pole odvážel teleskopický manipulátor Claas Scorpion 960 Varipower.

Aplikační technika Kaweco

Z aplikační techniky Kaweco se představila cisterna Kaweco Profi II 20. Cisterna má modulární konstrukci, to znamená, že může být zkonstruována podle požadavků zákazníka. Všechny cisterny Kaweco (kromě vakuových) mají mechanicky poháněné čerpadlo zabudované ve středu dna cisterny. K připojení rozmanitých aplikátorů slouží tříbodový závěs s dvojčinnými zvedacími válci.

Kaweco Double Twin Shift. S objemem nádrže 21 m3 jde o jednu z největších jednonápravových cisteren na trhu.
Kaweco Double Twin Shift. S objemem nádrže 21 m3 jde o jednu z největších jednonápravových cisteren na trhu.

Druhou představenou cisternou byl model Kaweco Double Twin Shift. S objemem nádrže 21 m3 jde o jednu z největších jednonápravových cisteren na trhu. Díky podvozku (se čtyřmi velkými hydraulicky odpruženými koly v jedné řadě) se lze i přes velký objem nádrže spolehnout na to, že bude na půdu vyvíjen nízký tlak. Kola na vnější straně stroje lze při pohybu po poli hydraulicky vysunout o 50 cm směrem ven. Cisterna tak nabízí manévrovací schopnosti, které jsou typické spíše pro jednonápravové cisterny, a zároveň nosnost, jíž většinou disponují dvounápravové cisterny. Výhodou tohoto řešení je, že kola cisterny nejezdí ve stopě traktoru. Hmotnost cisterny je rozložena, takže nedochází k tvorbě hlubokých kolejí a je s ní tudíž možné vyrazit na pole už brzy na jaře. Čerpadlo cisterny je poháněno pomocí hydrauliky traktoru. Cisternu lze plnit různými způsoby, přičemž na akci se konkrétně objevila cisterna s teleskopickým plnicím ramenem umístěným na nádrži.

Technika pro zpracování půdy a setí Väderstad

Poslední část programu byla věnována představení techniky pro zpracování půdy a setí firmy Väderstad. Staticky se představil koncept secího stroje Väderstad Proceed, kterému jsme již dříve jako první věnovali samostatný podrobný článek. Zde si můžete článek o přesném secím stroji Väderstad Proceed přečíst.

Prakticky se jako první představila souprava pro zakládání porostů metodou strip-till – Claas Xerion 5000 s kultivátorem technologie strip-till od firmy SLY a připojeným přesným secím strojem Väderstad Tempo doplněný ještě zásobníkem pro přihnojení.

Souprava pro zakládání porostů metodou strip-till – Claas Xerion 5000 s kultivátorem technologie strip-till od firmy SLY a připojeným přesným secím strojem Väderstad Tempo doplněný ještě zásobníkem pro přihnojení.
Souprava pro zakládání porostů metodou strip-till – Claas Xerion 5000 s kultivátorem technologie strip-till od firmy SLY a připojeným přesným secím strojem Väderstad Tempo doplněný ještě zásobníkem pro přihnojení.

Podmítku strniště provedl Väderstad Carrier XT 625. Díky snadnému nastavení stroje nebo otočnému nosníku ramen disků je tento podmítač konstruován tak, aby optimalizoval výsledek zpracování půdy v závislosti na pracovní hloubce. Hlavním rysem modelu stroje jsou hydraulicky otáčející se nosníky s rameny disků. Väderstad Carrier XT je tak schopen optimalizovat výkon v malé hloubce a zároveň dodržet pracovní hloubku při zpracování půdy ve větších hloubkách. Zvětšením úhlu natočení disku směrem k půdě se zvýší jeho schopnost pronikání do půdy. Změnou úhlu sklonu disku se posouvá řezná plocha. Díky tomu má stroj schopnost optimalizovat úhly disku na základě jeho pracovní hloubky.

Podmítku strniště provedl Väderstad Carrier XT 625.
Podmítku strniště provedl Väderstad Carrier XT 625.

Dále následoval podmítač Väderstad Carrier XL 725. Stroj lze vybavit nejrůznějším příslušenstvím včetně výsevní jednotky. Aby měla obsluha dokonalý přehled o nastavení stroje, disponuje podmítač stupnicemi pro pracovní hloubku a přepravní výšku. Podmítač může být vybaven transportní nápravou a koly o rozměru 560/45 R22,5, schválenými pro silniční dopravu s rychlostí 40 km/h.

Podmítač Väderstad Carrier XL 725.
Podmítač Väderstad Carrier XL 725.

Předveden byl i radličkový kypřič Väderstad Swift 560. Jeho výhodou je prostorná konstrukce, která se dokáže vypořádat i s velkým množstvím zbytků plodin. Radličky účinně míchají do pracovní hloubky až 20 cm. Díky vibracím vytvářejí velmi jemnou zeminu. Na každé ose jsou dvě radličky, jedna před osou a druhá za ní. Tato konstrukce umožňuje rozteč radliček pouhých 19,3 cm, což zajišťuje intenzivní míchání v celém pracovním záběru.

Před diváky přijela také souprava složená z traktoru a těžkého kombinovaného kypřiče Väderstad TopDown s čelním zásobníkem pro hnojivo.

Dalším prezentovaným strojem byl kypřič Väderstad Cultus 300 sloužící pro intenzivní prokypření půdy do hloubky srovnatelné s orbou, ovšem bez obracení zpracované vrstvy půdy. Umožňuje intenzivně prokypřit půdu do hloubky až 30 cm, promísit rostlinné zbytky v celé kypřené vrstvě, srovnat povrch půdy a účinným pěchem přiměřeně utužit povrchovou vrstvu půdy za účelem přípravy lůžka pro osivo. Kypřič je také využitelný pro kvalitní hlubší zpracování půdy, zejména pro kukuřici a řepku. Po zpracování půdy tímto kypřičem zůstává na povrchu poměrně málo rostlinných zbytků.

Kultivátor Väderstad NZ Aggressive 1000 pro vysokou plošnou výkonnost.
Kultivátor Väderstad NZ Aggressive 1000 pro vysokou plošnou výkonnost.

Nechyběl ani kultivátor Väderstad NZ Aggressive 1000 pro vysokou plošnou výkonnost. Tento kultivátor je schopen pracovat až do hloubky 10 cm. Väderstad NZ Aggressive se skládá ze šesti řad intenzivně vibrujících radliček AgrillaCobra s roztečí 7,5 cm. Väderstad NZ Aggressive disponuje systémem ControlFunction umožňujícím nastavovat pracovní hloubku podle půdních podmínek jednoduše z kabiny traktoru. I u těchto pracovních záběrů je k dispozici přední smyk CrossBoard. Při použití smyku se zvyšuje všestrannost a snižuje počet přejezdů požadovaných na vytvoření seťového lůžka. Řada radliček CrossBoard intenzivně vibruje a zlepšuje tím rozmělňování hrud. V zadní části Väderstad NZ Aggressive jsou umístěny hřebenové brány pro zpětné urovnání půdy.

Ze secích strojů byl prezentován Väderstad Rapid A 600S, Väderstad Rapid A 800 C a Väderstad Spirit 800 S.

Z velkoplošných secích strojů byl představen Väderstad Inspiro.
Z velkoplošných secích strojů byl představen Väderstad Inspiro.

Z velkoplošných secích strojů byl představen Väderstad Inspiro. Na rozdíl od zmíněných secích strojů se liší tím, že nemá žádné sekce pro předseťovou přípravu. Pro drcení hrud a urovnávání půdy slouží pouze smyková lišta Crossboard s nastavitelnou mírou agresivity. Secí stroj využívá citlivý systém dvoukotoučových secích botek s roztečí 12,5 cm. Cílem je rychlý výsev při pracovní rychlosti až 15 km/h. Secí botky se dokáží přizpůsobit jakýmkoli nerovnostem na poli. Tím je udržena konstantní hloubka setí. Secí lišta je rozdělena do individuálně řízených osmi sekcí. Každá sekce má vlastní dávkovací jednotku Väderstad Fenix III, která zajišťuje rovnoměrné a konstantní dávkování osiva a hnojiva. Dávkovače pracují při nižších otáčkách a s širokým rozmezím výsevku.

Nakonec se ukázal také léty úspěšný přesný secí strojVäderstad Tempo F8 v osmiřádkovém provedení a Väderstad Tempo L v taženém provedení.