Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Sklízecí mlátičky CLAAS LEXION v nové podobě. Řadu obohatí i nový model

Zveřejněno: 4. 10. 2022

Sortiment evropských hybridních sklízecích mlátiček CLAAS LEXION obohatí od příštího roku modely 8600 a 8600 s pásovým podvozkem TERRA TRAC. U typů 8800 a 8700 navíc došlo k navýšení výkonu motoru. Design kabiny všech sklízecích mlátiček CLAAS LEXION byl převzat ze sklízecích mlátiček CLAAS TRION.

Sklízecí mlátička CLAAS LEXION 7700 je dostupná se zásobníkem o objemu 12 500 litrů nebo 13 500 litrů.

Řadu evropských hybridních sklízecích mlátiček CLAAS LEXION obohatí od příštího roku modely 8600 a 8600 s pásovým podvozkem TERRA TRAC. Druhý uvedený model byl již v roce 2019 úspěšně uveden na severoamerický trh, načež byl loni testován i v evropských podmínkách, kde díky svému širokému mláticímu mechanismu a výkonnému čištění prokázal vysokou výkonnost. Stroj je poháněn šestiválcovým motorem MAN D26 Stage V o objemu 12,4 l a výkonu 549 koní. Systém DYNAMIC POWER přitom umožňuje automatické přizpůsobení výkonu motoru provozním podmínkám, čímž dochází k úspoře paliva.

Kapacita zásobníku na zrno činí u modelu CLAAS LEXION 8600 12 500 litrů a u modelu LEXION 8600 TERRA TRAC 13 500 litrů.

Nová kabina a navýšení výkonu motoru mlátiček CLAAS LEXION

U modelů CLAAS LEXION 8800 a 8700 došlo k navýšení výkonu motoru (v případě sklízecí mlátičky CLAAS LEXION 8700 je to v současnosti 626 koní, zatímco CLAAS LEXION 8800 nabízí 700 koní). Druhý z nich „zdědil“ po největším modelu CLAAS LEXION 8900 šestiválcový motor MAN D42 o objemu 16,2 litrů. Zvýšení výkonu a optimalizované křivky točivého momentu znamenají, že je k dispozici větší výkonová rezerva, která udržuje otáčky motoru konstantní, což přijde vhod zejména v náročných sklizňových podmínkách.

Nové sklízecí mlátičky CLAAS LEXION jsou opatřeny stejnou kabinou, s níž se lze od loňska setkávat i u techniky CLAAS TRION.
Nové sklízecí mlátičky CLAAS LEXION jsou opatřeny stejnou kabinou, s níž se lze od loňska setkávat i u techniky CLAAS TRION.

Nové sklízecí mlátičky CLAAS LEXION jsou opatřeny stejnou kabinou, s níž se lze od loňska setkávat i u techniky CLAAS TRION. Nová kabina nabízí více prostoru nad hlavou a v okolí nohou. Volitelně ji lze vybavit koženým sedadlem (otočným o 30° na obě strany). K dispozici jsou také opěrky nohou. Výhled na adaptér usnadňují úzké sloupky kabiny a bohatě prosklená plocha. Na přání je k dispozici chladnička o objemu 30 litrů a LED paket světel s 360° záběrem, stejně jako multimediální paket se subwooferem a mikrofonem.

CLAAS CEMOS AUTO HEADER – Automatické přizpůsobení nastavení sklízecího adaptéru podmínkám výmlatu

Nově lze sklízecí mlátičky CLAAS LEXION a CLAAS TRION vybavit asistenčním systémem CEMOS AUTO HEADER, který automaticky přizpůsobuje nastavení sklízecího adaptéru podmínkám výmlatu. Řízení změny nastavení výšky přiháněče probíhá na základě na základě údajů průběžně získávaných prostřednictvím zařízení FIELD SCANNER integrovaného do střechy kabiny. Pro řízení délky stolu a horizontální polohy přiháněče jsou používány údaje o vibracích zaznamenaných senzorem výšky posouvaného materiálu.

Ovládání funkcí mlátičky se provádí přes dvanáctipalcový terminál CLAAS CEBIS, který nabízí tři hlavní a individuálně nastavitelné zobrazovací plochy. Jsou v něm integrovány systémy CEMOS DIALOG a CEMOS AUTOMATIC a ovládá se dotykem i ovladačem. Vedle toho jsou všechna nastavení mlácení a čištění rychle přístupná pomocí tlačítek pro rychlou volbu na pravé straně ovládací opěrky. Terminál CEBIS a loketní opěrku lze nezávisle na sobě individuálně přizpůsobit obsluze stroje. Díky multifunkční páce CMOTION má obsluha vždy pod kontrolou nejdůležitější funkce a může si uložit až sedm individuálních nastavení různých funkcí stroje. Pokud je mlátička vybavena systémem automatického řízení GPS PILOT, je terminál CEMIS 1200, který vedle automatického řízení umožňuje i on-line správu objednávek a dokumentaci dat, umístěn na pravé straně kabiny.

Pro nadcházející rok firma CLAAS optimalizovala asistenční systém CEMOS. Mimo jiné je tak aktuálně umožněna například přesnější kalibrace snímačů ztrát. Systém CEMOS DIALOG vede obsluhu krok za krokem celým procesem kalibrace. K dispozici je také funkce CEMOS CONNECT, která dovoluje přenášet data o nastavení systému CEMOS buď z jedné sklízecí mlátičky do jiných strojů, nebo prostřednictvím aplikace TELEMATICS do chytrého telefonu. Dalším komfortním prvkem je systém dynamického řízení DYNAMIC STEERING, který snižuje počet otáček volantu o 40 % a je k dispozici i v traktorech CLAAS ARION a CLAAS AXION (jako volitelná výbava).

Modely CLAAS LEXION a CLAAS TRION se svahovým vyrovnáváním MONTANA nově doplní model CLAAS LEXION 5500 a 7700.
Modely CLAAS LEXION a CLAAS TRION se svahovým vyrovnáváním MONTANA nově doplní model CLAAS LEXION 5500 a 7700.

Segmentový podávací buben u modelových řad CLAAS LEXION 7000 a 8000

Za účelem další optimalizace toku materiálu od mláticí jednotky k rotorům ROTO PLUS byly stroje modelových řad CLAAS LEXION 7000 a 8000 opatřeny segmentovým podávacím bubnem. Tok plodiny je tedy ještě lépe rozdělen a přiváděn ke dvěma rotorům. Jednotlivé modely využívají mláticí a separační ústrojí APS SYNFLOW HYBRID. Nově lze u mlátiček přenášet obilí k mláticímu mechanismu pomalu a rovnoměrně i během couvání.

V případě některých modelů došlo také ke zvětšení zásobníku na zrno. Model CLAAS LEXION 6600 je nyní volitelně k dispozici se zásobníkem o objemu 11 000 litrů, zatímco zásobník modelu CLAAS LEXION 6700 nabízí objem 12 500 litrů. U modelu CLAAS LEXION 7600 je to až 13 500 litrů. CLAAS LEXION 8800 může být volitelně vybaven zásobníkem o objemu 18 000 litrů – ten byl doposud k dispozici výhradně u vlajkové lodi CLAAS LEXION 8900. Model CLAAS LEXION 8700 má zásobník o objemu 15 000 litrů. Dříve dostupné varianty 12 500 litrů a 13 500 litrů nyní najdeme u modelu CLAAS LEXION 7700.

Pro snazší plnění návěsů je možné výložníky se šnekem o průměru 330 i 420 mm vybavit výkyvnou koncovkou (výkyv v rozsahu 60 cm).
Pro snazší plnění návěsů je možné výložníky se šnekem o průměru 330 i 420 mm vybavit výkyvnou koncovkou (výkyv v rozsahu 60 cm).

Pro snazší plnění návěsů je možné výložníky se šnekem o průměru 330 i 420 mm vybavit výkyvnou koncovkou (výkyv v rozsahu 60 cm). Ovládá se prostřednictvím multifunkční páky CMOTION a je vybavena integrovaným uzávěrem, který zabraňuje vypadávání zrn během sklápění výložníku.

Dva nové svahové modely CLAAS LEXION A CLAAS TRION MONTANA

Modely CLAAS LEXION a CLAAS TRION se svahovým vyrovnáváním MONTANA nově doplní model CLAAS LEXION 5500 a 7700 (taktéž ve verzi MONTANA). CLAAS tak od roku 2023 nabídne zemědělcům až osm sklízecích mlátiček uplatnitelných ve svažitém terénu. Všechny využívají hydraulicky nastavitelný podvozek, který vyrovnává boční sklon až 18° a podélný sklon až . Stroje využívají pohon všech kol a AUTO SLOPE – přídavnou funkci ventilátoru při jízdě z kopce a do kopce. Úprava otáček ventilátoru se provádí podle náklonu tak, aby byl zajištěn stejnoměrný proud vzduchu.