Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Kuhn AXENT 90.1 rozšiřuje řadu odstředivých rozmetadel hnojiv

Zveřejněno: 28. 8. 2023

Tažené rozmetadlo hnojiv Kuhn AXENT 90.1 má objem zásobníku 9 400 litrů. Nejenže dokáže precizně rozmetat až 400 kg/ha na 36 metrů záběru rychlostí více než 20 km/h, ale může pracovat i v záběru až 50 metrů. Je vybaveno aplikační jednotkou Kuhn AXIS Power Pack s mechanickým pohonem. Rozmetadlo je vhodné pro traktory o výkonu od 180 koní.

Kuhn AXENT 90.1 rozšiřuje řadu odstředivých tažených rozmetadel hnojiv.

Rozmetadlo hnojiv Kuhn AXENT 90.1 se může pochlubit mnoha špičkovými technologiemi: EMC, CDA, VARISPREAD 8 nebo PRO a plně automatický pásový dopravník. Vítězná kombinace, která zajistí, že plodiny dostanou správnou dávku hnojiva a náklady budou pod kontrolou.

Jedinečnou schopností rozmetadla Kuhn AXENT 90.1 je systém EMC, který kontroluje přesné dodržení aplikační dávky. Tato kontrola funguje na levém a pravém kotouči nezávisle na sobě a každou vteřinu provede 100 měření.

Jak zajistit rovnoměrný rozhoz hnojiv při změně pracovního záběru nebo množství dávky? Pracovní záběr nebo pojezdová rychlost je pro Kuhn důležitou veličinou. Systém CDA vytváří podmínky k zajištění optimálního bočního rozptylu při zachování všech těchto podmínek. Dvě základní veličiny vytváří z CDA (koaxiální nastavení rozhozu) jedinečný systém. Základem je otočné dno zásobníku, které umožňuje rychlou adaptaci na různá hnojiva a pracovní záběry upravením úhlu dopadu hnojiva na lopatky. Dávkovací otvory umožňují vícenásobné proudění hnojiva na lopatky díky speciálnímu tvaru umístěnému v blízkosti středu disku a zajišťují tak konstantní tok hnojiva.

Zařízení VARISPREAD umožňuje nastavení pracovního záběru přímo z terminálu ISOBUS traktoru. S VARISPREAD 8 lze dávku hnojiva postupně snižovat na 8 sekcích, 4 na každé straně. Sekční řízení VARISPREAD PRO se skládá ze dvou elektromotorů SpeedServos. SpeedServo je řídicí systém složený ze dvou elektromotorů, které jsou 2,5 až 5 x rychlejší než tradiční válec. Jedině velká rychlost totiž může v praxi docílit i vysoké přesnosti. Mění body výpadu a přizpůsobuje se tak tvaru klínu na pozemku dokonaleji. Získáte přesnější aplikaci a správnou aplikační dávku na správném místě, a to i při vysoké rychlosti. Pro elektromotory SpeedServo je samozřejmostí jejich vysoká spolehlivost, včetně prachotěsnosti, vodotěsnosti a odolnosti vůči korozi.

Rozmetadlo hnojiv Kuhn AXENT 90.1 se může pochlubit také řadou komfortních funkcí, které zlepšují uživatelský komfort. Jde například o vážicí systém. Umožňuje průběžně sledovat množství hnojiva v zásobníku přímo na terminálu ISOBUS nebo pomocí aplikace Spreadset v chytrém telefonu.

Z hlediska elektroniky se stroj ovládá pomocí terminálů ISOBUS CCI 800 nebo CCI 1200 nebo jakéhokoli jiného terminálu ISOBUS, který je na farmě k dispozici. Je také možné použít joystick AUX-N, jako je CCI A3 s barevným dotykovým displejem. V neposlední řadě řešení KUHN Connect a portál MyKUHN optimalizují uživatelský komfort tím, že umožňují přenášet data ze stroje například do kanceláře.

První tažené rozmetadla hnojiv Kuhn AXENT 90.1 budou k dispozici pro sezónu hnojení 2024.