Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Nový Horsch Sprinter je vhodný pro zemědělce, kteří zakládají porosty do strniště

Zveřejněno: 1. 1. 2024

Firma Horsch na Tiskových dnech představila nový secí stroj Horsch Sprinter 12.25 SC ve dvanáctimetrovém provedení a Horsch Sprinter 6.25 SL v šestimetrovém provedení. Výrobce se rozhodl vstoupit do segmentu velkoplošných radličkových secích strojů z důvodu velké poptávky ze strany zemědělců, kteří chtějí zakládat porosty meziplodin nebo hlavních plodin přímo do strniště.

Horsch Sprinter 12.25 SC ve dvanáctimetrovém provedení je vhodný pro zemědělce, kteří zakládají porosty do strniště

V případě setí do strniště je podle firmy Horsch nutné vyčistit řádek, kam bude osivo ukládáno, od nečistot, jako jsou posklizňové zbytky a jiná organická hmota. U diskového secího stroje disk vtahuje tuto organickou hmotu do řádku, kde bude prováděn výsev. V tom případě hrozí, že rostlina nedostane dostatek vody. To u radličkového secího stroje nehrozí. Výhodou radličkové botky je totiž čisticí efekt – odhrne organickou hmotu pryč. V praxi také platí, že radličkové secí botky půdu kypří a promíchávají lépe než secí botky kotoučové. Radličkové secí botky potřebují menší sílu pro zahloubení, proto mohou být stroje lehčí konstrukce než secí stroje s kotoučovými secími botkami.

U nových secích strojů Horsch Spriner lze vybírat ze tří varant radliček. Na Tiskových dnech v Landau byla prezentována nová jen 12 mm široká radlička Ultra ThinEdge. Druhou variantou je radlička široká 22 mm a třetí variantou radlička široká 11 mm pro výsev do pásků. Horsch vyvinul úzké radličky kvůli úspoře vody a aby se při setí co nejméně hýbalo s půdou. Půda je zpracována jen v malém pásku, po výsevu se řádek půdou opět uzavře za pomocí přítlačného kola.

Každá radlička na secím stroji Horsch Spriner má vlastní pístnici s uvolňovací silou 180 kg. Pístnice zajišťují stále konstantní tlak, který obsluha může měnit. Konstantní hloubka setí pro každou radličku je také udržována díky vodicím a opěrným kolům. Rozestup řádků je 25 cm. Hydraulické předpnutí radliček zajistí zatáhnutí radliček během přepravy po silnici, čímž je zachována přepravní šířka menší než 3 metry.

Horsch Sprinter 6.25 SL v šestimetrovém provedení v kombinaci s čelním zásobníkem.
Horsch Sprinter 6.25 SL v šestimetrovém provedení v kombinaci s čelním zásobníkem.

Secí stroj Horsch Spriner je vybaven dvoukomorovým zásobníkem o objemu 6 300 litrů a je rozdělen v poměru 60:40. Brzy bude v nabídce i tříkomorový zásobník a zařízení MiniDrill.

Nesená verze Horsch Sprinter 6.25 SL

Na Tiskových dnech byl také prezentován Horsch Spriner 6.25 SL v šestimetrovém provedení s rozestupem radliček 25 cm. Jde o nesenou verzi, kterou lze provozovat v kombinaci s čelním zásobníkem. Radličky i uvolňovací síla je shodná jako u většího modelu.

Nastavení hloubky setí pro každou radličku zvlášť se provádí za pomocí speciálního klíče.
Nastavení hloubky setí pro každou radličku zvlášť se provádí za pomocí speciálního klíče.

Za zmínku stojí možnost nastavovat hloubku setí pro každou radličku zvlášť. Toto nastavení se provádí speciálním klíčem. Díky tomu je možné docílit selektivního zapojení hadic – k dispozici jsou dvě rozdělovací věže. Některé radličkové botky tak mohou provádět výsev hlouběji než jiné.

Sériová výroba obou verzí secího stroje Horsch Spriner se rozběhne v roce 2024.