Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Prutové brány Horsch Cura 18 ST – nově k dostání se záběrem 18 metrů a s aktivním zaklopením prutů

Zveřejněno: 1. 2. 2024

Prutové brány Horsch Cura ST byly doposud k dostání s pracovním záběrem pokrývající rozsah 6, 9, 12, 13, 15 a 24 metrů. Mezi posledně dva jmenované záběry nově přibyl ještě tažený model Horsch Cura 18 ST se záběrem 18 metrů. Jako první v celé řadě prutových bran přichází tento model s funkcí aktivního zaklopení prutů.

Prutové brány Horsch Cura 18 ST jsou nově k dostání se záběrem 18 metrů.

Prutové brány Horsch Cura 18 ST jsou navzdory svému pracovnímu záběru kompaktní. Brány jsou rozděleny do sedmi sekcí. Pro práci nevyžadují ani výkonný traktor, stačí 150 koní.

Prutové brány Horsch Cura 18 ST vynikají vysokým hektarovým výkonem, výraznou stabilitou a pevnou konstrukcí odolnou proti zkroucení. To je dáno především uzavřenou rámovou konstrukcí z jeklů. Maximální výška rámu 450 mm umožňuje práci i ve vysokých porostech.

Každá ze sedmi částí stroje kopíruje terén. Během otáčení stroje na souvrati se nachází všechny části v souvraťové poloze pro komfortní otáčení. Otáčení bran se provádí prostřednictvím zadní nápravy. Při práci se tyto boční části nachází v plovoucí poloze, čímž se přizpůsobují terénu. Pro ještě lepší kopírování povrchu je možné použít opěrná kola, přičemž jejich umístění se dá upravit podle vzdálenosti řádků mezi plodinami. Přítlak na prsty je nastavitelný v rozmezí od 300 do 5 000 kg na každý prst. To umožňuje různé způsoby využití od tzv. vláčení na slepo až po rozbíjení krusty nebo udržování polí "na černo". Úhel prutů lze nastavit pomocí hydraulicky výškově nastavitelných opěrných koleček a rozteč prutů činí 28 mm při tloušťce prutu 8 mm. V závislosti na půdních podmínkách je možné pro tvrdé a těžké půdy použít osvědčené pruty s úhlem 100° nebo pruty s úhlem 125° pro lehčí a písčité půdy. Volitelně lze model Horsch Cura 18 ST vybavit pruty za opěrnými koly pro kypření přitlačených plevelů.

Proces skládání prutových bran Horsch Cura 18 ST do přepravní polohy.
Proces skládání prutových bran Horsch Cura 18 ST do přepravní polohy.

Jako první přichází model Horsch Cura 18 ST s novou funkcí aktivního zaklopení prutů. Hydraulický píst svým pohybem zatlačí na pružinu a všechny radličky vylezou směrem nahoru. Horsch k tomuto řešení přistoupil ze dvou důvodů. Jakmile dojde ke zdvihnutí radliček, dojde k jejich vyčištění od uchyceného plevelu. Druhým důvodem jsou kompaktní přepravní rozměry. I když má stroj sedm sekcí, v přepravní poloze nepřesáhne šířku 3 metry. Radličky se díky zaklopení schovají do rámu.

Jednotlivé mechanicky zavěšené pruty se vyznačují vysokou boční stabilitou. Pružinový systém zajišťuje regulaci tlaku na špičce prutu, aby bylo možné zpracovávat půdu do hloubky pouze pár centimetrů. Na špičky prutů lze přenést celou váhu stroje. Výhodou tohoto řešení je možnost brány uplatnit i v tvrdých až těžkých půdách. Navíc ať už se prut nachází v jakékoli poloze, je na něj vyvíjena stále stejná síla. To se hodí například při používání na poli s hrůbky (bramborářské oblasti).

Sériová výroba modelu Horsch Cura 18 ST se rozběhne v roce 2024.