AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

První vyčesávací adaptér OZON v Česku řeší hlavní problémy při sklizni obilnin a speciálních plodin

Zveřejněno: 27. 12. 2022

Způsob sklizně vyčesáváním zrn nebo klasů se v evropských podmínkách i přes řadu výhod zatím významně nerozšířil. Čeští zemědělci, kteří pěstují a sklízí náročné plodiny, však mají nyní možnost vyzkoušet vyčesávací adaptér OZON.

Letos do Česka dorazil první vyčesávací adaptér OZON ruského výrobce PJSC "Penzmash“. Jde o společný projekt dvou poskytovatelů sklizňových služeb – Lukáše Krále a Josefa Šrejbera.

Sklízecí mlátičky jsou nejčastěji využívány ve spojení se sklízecím adaptérem s přiháněčem. Alternativou je vyčesávací adaptér (tzv. stripper), jehož první verzi vyvinul britský výzkumný ústav zemědělské techniky SILSOE a CEMAGREF ve Francii.

V evropských zemích jsou vyčesávací adaptéry využívané jen málo. Uplatňovány jsou především v Austrálii a USA. V Evropě se tento typ adaptérů v minulosti nerozšířil proto, že obilná sláma zde byla nezbytnou součástí živočišné produkce a pro její oddělenou sklizeň chybělo v zemědělských podnicích patřičné strojní vybavení. Nejvíce evropských uživatelů tohoto druhu adaptéru se nachází v Anglii, víme také o uživatelích v Německu, Polsku, Bulharsku či na Ukrajině. Do České republiky dorazil první vyčesávací adaptér před více než deseti lety – redakce však nemá zprávu o tom, že by někde pracoval.

Letos do Česka dorazil první vyčesávací adaptér OZON ruského výrobce PJSC "Penzmash". Jde o společný projekt dvou poskytovatelů sklizňových služeb – Lukáše Krále a Josefa Šrejbera, jehož cílem je nabídnout technologii vyčesávání zrn či klasů českým zemědělcům.

Jednání s ruským výrobcem trvalo rok. Adaptér se měl původně do sklizně zapojit již loni, ale kvůli zpožděné dodávce začal sklízet až během srpna letošního roku. Vyčesávací adaptér OZON s pracovním záběrem 8 metrů byl zvolen hlavně kvůli pořizovací ceně, termínu dodání a jednoduché konstrukci.

Průběh vyčesávání klasů a zrn z rostlin

Vyčesávací adaptér OZON se od klasických adaptérů odlišuje tím, že vyčesává z rostlin pouze klasy, které jsou následně vymláceny ve sklízecí mlátičce. Stébla rostlin zůstávají po přejezdu mlátičky stát na poli. Výrobce deklaruje bezproblémové fungování adaptéru při sklizni lnu, stroj však zvládne bez problémů sklízet i obiloviny a speciální plodiny.

Vyčesávací adaptér OZON se od klasických adaptérů odlišuje tím, že vyčesává z rostlin pouze klasy, které jsou následně vymláceny ve sklízecí mlátičce. Stébla rostlin zůstávají po přejezdu mlátičky stát na poli.
Vyčesávací adaptér OZON se od klasických adaptérů odlišuje tím, že vyčesává z rostlin pouze klasy, které jsou následně vymláceny ve sklízecí mlátičce. Stébla rostlin zůstávají po přejezdu mlátičky stát na poli.

Hlavní část vyčesávací adaptéru OZON tvoří vyčesávací rotor s hřebeny, které vyčesávají zrna či ulamují celé klasy. Stéblo rostliny je mezi hřebeny zachyceno a protaženo, čímž se zbaví zrna nebo celého klasu. Rotor se otáčí proti směru jízdy. Aby proces vyčesávání probíhal správně, obsluha mlátičky nastavuje deflektorem míru naklonění porostu a reguluje pracovní výšku adaptéru. Zrna či klasy kloužou po deflektoru k průběžnému šneku, který materiál dopravuje do šikmého dopravníku sklízecí mlátičky. Adaptér si podle Josefa Šrejbera poradí i s polehlým porostem, nesmí být však úplně při zemi – minimálně ve výšce 15 cm od povrchu půdy, jen tak lze zajistit vyčesávací efekt. Pozemek by měl být ideálně bez větších nerovností a kamenů, v opačném případě hrozí poškození adaptéru. Josef Šrejber oceňuje, že výrobce spolu s adaptérem dodal i podrobný návod, jak se strojem pracovat, aby bylo dosaženo co nejlepšího vyčesávacího efektu v konkrétních sklizňových podmínkách.

Na pozemku zůstávají takřka celé rostliny

Po sklizni zůstává na pozemku vysoké strniště, takřka s celými rostlinami. Je třeba poznamenat, že již existují druhy obilnin, které mají krátká stébla, a po sklizni na pozemku proto nezůstává vysoké strniště. Nabízí se hned několik postupů, jak s pozemkem s vysokými stébly dále pracovat.

Porost lnu po sklizni (vlevo) a před sklizní (vpravo).
Porost lnu po sklizni (vlevo) a před sklizní (vpravo).

První možností je nechat stébla do dalšího roku zetlít a následně je zapracovat do půdy. Stébla lze po sklizni do půdy vpravovat také podmítačem nebo kypřičem vybaveným nožovým/řezacím válcem (nářadí bez válce by bylo náchylné k ucpávání a tvořilo na pozemku nežádoucí hromady rostlinných zbytků). Třetí variantou je strniště zpracovat mulčovačem.

Na pozemku je možné uplatnit i technologii strip-till nebo no-till s přímým výsevem (obě tyto technologie oba poskytovatelé služeb poskytují svým zákazníkům, pozn. redakce). Stín ponechaných stébel vytváří vhodné prostředí pro následný výsev meziplodin. Stébla udržují vlhkost v půdě a chrání půdu před přímým slunečním zářením, větrem, extrémními teplotami a dalšími nepříznivými povětrnostními podmínkami. Ponechaná stébla také rozšiřují nabídku potravinových zdrojů pro zvěř, nabízí jim úkryt a umožňují přežívání (např. bažantů) v zimním období. Rovněž chrání půdu proti erozi.

Výhody vyčesávacího adaptéru OZON

Plodiny jsou často sklízeny v nevhodné růstové fázi a v nedostatečné kvalitě. Dochází tak k vyšším ztrátám zrna, vyššímu opotřebení mlátičky a také k nárůstu spotřeby pohonných hmot (až 40 l/ha). Řešením může být použití zmíněného vyčesávacího adaptéru, s nímž má mlátička spotřebu jen cca 10 – 15 l/ha. Pozemek se stébly je pak možné zpracovat mulčovačem při spotřebě cca 10 l/ha. Další možností je využití no-till setí se spotřebou 4 – 6 l/ha. V součtu tak adaptér přináší významné úspory na spotřebě nafty, napomáhá minimalizovat opotřebení mlátičky a zvyšuje kvalitu sklizně plodin (ve srovnání s konvenčním způsobem).

Porost lnu sklízela axiální sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow 8250.
Porost lnu sklízela axiální sklízecí mlátička Case IH Axial-Flow 8250.

Jedna z výhod vyčesávání spočívá v nižším zatížení sklízecí mlátičky, do které postupuje minimální množství slámy. Dalšími jejími přednostmi jsou vyšší pojezdová rychlost nebo dřívější vstup do porostu. Během testování mlátička jezdila vyšší pracovní rychlostí, čímž narostla její výkonnost. Probíhala dokonalejší separace při nízké spotřebě paliva. K mláticímu a separačnímu ústrojí putovala pouze zrna nebo klasy, takže nebylo třeba zpracovat tolik hmoty, čímž docházelo k úspoře energie a jen minimálnímu opotřebení mlátičky.

Při sklizni s vyčesávacím adaptérem je nutné zmenšit mezeru mezi košem a rotorem, zvýšit otáčky rotoru nebo bubnu a síta otevřít více než je obvyklé. Na fotografii je nastavení axiální sklízecí mlátičky Case IH Axial-Flow 8250 při sklizni lnu.
Při sklizni s vyčesávacím adaptérem je nutné zmenšit mezeru mezi košem a rotorem, zvýšit otáčky rotoru nebo bubnu a síta otevřít více než je obvyklé. Na fotografii je nastavení axiální sklízecí mlátičky Case IH Axial-Flow 8250 při sklizni lnu.

Letos byl vyčesávací adaptér OZON vyzkoušen při sklizni pšenice a lnu. Pracovní rychlost mlátičky při sklizni obilovin činila cca 10 km/h. Podle Josefa Šrejbera nemá adaptér problém sklízet obilniny s běžným výnosem. S vyčesávacím adaptérem lze pšenici sklízet dříve a při vyšší vlhkosti, protože do mlátičky neputuje vlhká sláma. To může být výhodné při sklizni obilovin v nevhodné růstové fázi.

Členové naší redakce měli možnost vidět vyčesávací adaptér OZON při sklizni lnu. Ta obvykle probíhá buď napřímo prostřednictvím sklízecí mlátičky s klasickým adaptérem nebo dvoufázově za pomoci traktoru s žacím strojem – posečený porost pak sklidí mlátička. V podniku, kde se sklizeň lnu uskutečnila, dělaly problém oba postupy. Pěstují zde totiž odrůdu lnu, která se často namotává na hřídel dopravníku u adaptéru a ucpává jej. Po dvoufázové sklizni byl problém se stébly. Nabízelo se proto použití vyčesávacího adaptéru. Ten byl použit ve spojení s axiální sklízecí mlátičkou Case IH Axial-Flow 8250, což vyžadovalo speciální nastavení mlátičky. Ta byla při sklizni zatížena na 60 %, v pšenici kolem 40 %. Při sklizni je nutné zmenšit mezeru mezi košem a rotorem, zvýšit otáčky rotoru nebo bubnu a síta otevřít více než je obvyklé.

Robustní a jednoduchá konstrukce vyčesávacího adaptéru OZON

Vyčesávací adaptér OZON je kompatibilní se všemi sklízecími mlátičkami běžně dostupnými na trhu. Josef Šrejber pouze zadal typ mlátičky a výrobce vyrobil přesný rám k uchycení adaptéru. Rám je umístěn nezávisle na adaptéru, čímž je dosaženo velmi dobrého kopírování pozemku – mechanického, které zajišťují kola s měchy. Problémy by podle majitelů neměly nastávat ani s dodávkami náhradních dílů. Součástí kontingentu adaptéru byla i bedna s opotřebitelnými díly včetně vyčesávacích hřebenů. I kdyby nějaký technický problém nastal, adaptér využívá jednoduché komponenty (např. převodovky), s jejichž opravami si zručný člověk poradí svépomocí.

Výrobce vyrobil přesný rám k uchycení adaptéru. Rám je umístěn nezávisle na adaptéru, čímž je dosaženo velmi dobrého kopírování pozemku – mechanického, které zajišťují kola s měchy.
Výrobce vyrobil přesný rám k uchycení adaptéru. Rám je umístěn nezávisle na adaptéru, čímž je dosaženo velmi dobrého kopírování pozemku – mechanického, které zajišťují kola s měchy.

Vyčesávací adaptér OZON není technicky složitý. Má vlastní převodovku pro pohon rotoru a řetěz pro pohon šneku. Ke šneku je snadný přístup ze shora přes odnímatelná síta. Nároční není ani denní údržba, stačí pravidelně čistit síta. Adaptér disponuje deseti mazničkami.

Vyčesávací adaptér OZON se vyrábí v pracovních záběrech 5, 6, 7, 8, 9 a 10 metrů. Model s osmimetrovým pracovním záběrem přišel na trh v roce 2020. Vyrábí jej ruská společnost PJSC "Penzmash", která byla založena v roce 1941. Specializuje se na výrobu zařízení pro sklizeň a zpracování zemědělských produktů, zařízení pro potravinářský průmysl a široké škály spotřebního zboží. Vývoj prvního vyčesávacího adaptéru začal v roce 2003. V roce 2020 společnost dodala zákazníkům 155 kusů adaptérů, v roce 2021 už to mělo být 200 kusů. Firma je aktuálně držitelem šesti patentů v oblasti konstrukce vyčesávacího adaptéru.