Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Diskový podmítač Horsch Joker 12RT se záběrem 12,5 metru nabídne nožový válec i smykovou lištu

Zveřejněno: 21. 12. 2023

Firma Horsch na Tiskových dnech v Landau poprvé představila nový diskový podmítač Horsch Joker 12RT se záběrem 12,5 metru a se skládáním směrem dopředu.

Diskový podmítač Horsch Joker 12RT se záběrem 12,5 metru uspokojí nároky na vysokou plošnou výkonnost.

Tradiční zpracování půdy začíná podmítkou, kdy dochází k mělkému zpracování půdy. Účinek spočívá především ve vytvoření kypré povrchové izolační vrstvy s důsledkem omezení vzlínavosti vody a omezení výparu. Jedná se o mělké zpracování půdy po sklizni plodiny zanechávající strniště. Taková úprava půdy přeruší kapilaritu a umožní vzejití výdrolu plevelů. Podmítka napomáhá lepšímu hospodaření s půdní vodou, odpleveluje půdu, usměrňuje škůdce a původce chorob, podporuje biologickou činnost půdy a zlepšuje zpracovatelnost půdy. Kvalita podmítky závisí především na včasném termínu provedení, správné volbě hloubky a následném ošetření podmítnutého pole.

Pro podmítku se nejčastěji používají diskové podmítače. Diskové podmítače pod označením Joker má ve svém produktovém portfoliu také německá firma Horsch. Řada podmítačů Horsch Joker se nyní rozšířila o model s pracovním záběrem 12,5 metru.

Varianta diskového podmítače Horsch Joker 12RT je určena pro zemědělce, kteří potřebují vpředu podmítače nožový válec nebo smykovou lištu (crossbar) a dvouřadý válec Roll Pack vzadu. Nožový válec zajišťuje řez napříč směrem jízdy. Nože opřené o hřídel snižují riziko zlomení na minimum. Crossbar před disky je ideální pro dodatečné urovnání při přípravě seťového lůžka. V závislosti na provozních podmínkách lze crossbar pomocí hydraulických pístnic flexibilně vysouvat nebo zasouvat a lze také nastavit jeho agresivitu.

Varianta diskového podmítače Horsch Joker 12RT je určena pro zemědělce, kteří potřebují vpředu podmítače nožový válec nebo smykovou lištu a dvouřadý válec vzadu.
Varianta diskového podmítače Horsch Joker 12RT je určena pro zemědělce, kteří potřebují vpředu podmítače nožový válec nebo smykovou lištu a dvouřadý válec vzadu.

Tandemový podvozek diskového podmítače Horsch Joker 12RT a otočné uložení pěchu s podvozkem zaručují bezpečnou a pohodlnou silniční přepravu s přepravní šířkou 3 metry a výškou 4 metry. Do přepravní polohy se diskové sekce sklápí směrem dozadu. Hmotnost stroje činí 16,5 tuny. Tato hmotnost přichází vhod v případě zpracování strniště ihned po sklizni plodiny, kdy většinou panuje velké sucho. Díky značné hmotnosti se disky lépe dostanou do půdy.

Část stroje Horsch Joker 12RT s disky je rozdělena do segmentů, přičemž prostřední segment vede tandemový podvozek a ostatní segmenty opěrná kola umístěná po stranách. Jakmile stroj přijede na souvrať, velké prostřední pístnice se roztáhnou, podvozek se zvedne a stroj se otočí po zadním válci. Díky své délce nemusí jezdit ob jízdu.

Jakmile stroj přijede na souvrať, velké prostřední pístnice se roztáhnou, podvozek se zvedne a stroj se otočí po zadním válci.
Jakmile stroj přijede na souvrať, velké prostřední pístnice se roztáhnou, podvozek se zvedne a stroj se otočí po zadním válci.

Horsch Joker 12RT může být vybaven buď ozubenými disky, nebo disky CoverCrush. Zubaté disky o průměru 52 cm nebo 58 cm je možné použít flexibilně. Velké množství slámy tak lze optimálně zapracovat do půdy. Díky ozubenému profilu je prakticky nemožné, aby se disk zasekl, a to i na velmi lehkých půdách. Při pracovní hloubce až 15 cm spolehlivě proniká do půdy s hmotností až 1,3 tuny na metr pracovního záběru. Naproti tomu CoverCrush Disc o průměru 52 cm je vhodný pro mělčí zpracování do 8 cm. Díky velké styčné ploše se rozdrtí velké množství materiálu a jen málo se ho zamíchá.

Pro Horsch Joker 12RT jsou k dispozici různé verze jednoduchých a dvojitých pěchů. Na základě toho lze stroj přizpůsobit různým provozním podmínkám.

Horsch také vyvíjí variantu diskového podmítače Horsch Joker 12RT s ještě větším pracovním záběrem.