Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

SaMASZ představil novou vizuální identitu a novinky v oblasti strojů pro sklizeň pícnin

Zveřejněno: 4. 12. 2023

Polský výrobce zemědělské a komunální techniky SaMASZ si k letošnímu 40. výročí od založení nadělil novou identitu a novinky. Stroje s novým designem a technickými vylepšeními prezentoval na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Redakci Agroportal24h.cz je představil Aleš Nezbeda ze společnosti N&N KOŠÁTKY s.r.o., která stroje dodává na český trh.

SaMASZ představil novou vizuální identitu a novinky v oblasti strojů pro sklizeň pícnin.

Hlavní novinkou na výstavní ploše firmy SaMASZ byla zadní žací kombinace SaMASZ KDD 911 STH s certifikací AEF ISOBUS. To znamená, že provoz stroje lze ovládat a řídit z displeje jakéhokoli traktoru kompatibilního s ISOBUS. Žací souprava je tedy připravena pro provoz s traktorem vybaveným hydraulikou LoadSensing. Signální kabel od strojů umožňuje traktoru snímat jejich požadavky na olej a dodávat tolik oleje, kolik je v daném okamžiku potřeba. Hydraulika LoadSensing šetří palivo a zjednodušuje konstrukci žacího stroje. Pokud traktor není vybaven tímto systémem, stačí otočit ventilem na hydraulickém bloku, který umožní hydraulickému čerpadlu traktoru pracovat s konstantním průtokem. Žací stroj může být vybaven centrálním poloautomatickým mazáním, které se aktivuje při složení stroje do transportní polohy. Do volitelné výbavy spadá osvětlení pro práci v noci, hydraulický posuv žacích jednotek či centrální nastavení intenzity práce kondicionérů. Rovněž došlo k úpravě krytů stroje, aby posečený materiál lépe padal na pásový dopravník. Boční kryty stroje lze již sklápět hydraulicky.

Inovace nesou i čelní žací stroje SaMASZ XDF 341SH a XDF 341WH, které se díky svému závěsu chovají jako tažené stroje. Již ve standardní výbavě jsou vybaveny hydropneumatickým odpružením. Tlak v hydropneumatickém systému je plynule nastavitelný, což umožňuje jeho nastavení na správnou hodnotu pro jakékoli terénní podmínky. Rozsah kopírování terénu činí 860 mm – stroj se dá snížit o 340 mm nebo zvednout o 520 mm. Když k tomu připočteme možnost naklápění do stran až o 22°, lze stroje využívat i na extrémně nerovném terénu. Stroje také využívají převodovku, od níž se pohon přenáší na žací lištu a kondicionér. Za zmínku rovněž stojí systém pro nastavení optimální výšky závěsu. Snímač zabudovaný ve stroji vysílá signál do ovládacího panelu v kabině traktoru. Jakmile je dosaženo optimální výšky závěsu ve vztahu k zemi, je o tom obsluha stroje informována LED kontrolkou v kabině. Pohon kondicionéru má nově dva převodové stupně, které je možné volit v rozmezí 700 až 1 000 ot/min. Chytrou vychytávkou je praktický držák kardanu, kamerový systém a centrální mazání.

Vystavena byla i modernizovaná řada zadních žacích strojů s vylepšenou parkovací polohou a novým krytem klínových řemenů. Stroje jsou uzpůsobeny pro provoz v horském terénu, díky řadě inovací dokážou lépe rozprostřít posečený materiál. Boční kolové hradítko lze nově ručně nastavovat. Žací stroje je možné dodat s mačkacím válcem pro sečení a úpravu jetelotrávy a vojtěšky. Další modely žacích strojů určených pro horský terén jsou nově kompatibilní i s horskými nosiči nářadí nejrůznějších typů a značek. Pro horské oblasti má SaMASZ v nabídce inovovaný shrnovač schopný tvarovat řádky pícnin a obracet řádky mokré slámy.

Hlavní novinkou na výstavní ploše firmy SaMASZ byla zadní žací kombinace SaMASZ KDD 911 STH s certifikací AEF ISOBUS.
Hlavní novinkou na výstavní ploše firmy SaMASZ byla zadní žací kombinace SaMASZ KDD 911 STH s certifikací AEF ISOBUS.

Největším strojem na stánku výrobce byl dvanáctirotorový tažený obraceč SaMASZ P12-1330T s pracovním záběrem 13,4 metru. Po sklopení do přepravní polohy je obraceč široký necelé 3 metry a vysoký 2,7 metru. Každý rotor (všechny mají 6 ramen s pružnými prsty) má vlastní převodovku přichycenou zespod k rámu stroje. Převodovka se nachází v olejové lázni a je tedy trvale mazána, bezúdržbová a tichá. Za povšimnutí stojí přední zábrana umístěná po celém pracovním záběru stroje. Jejím úkolem je zpevnit konstrukci stroje a stabilizovat obraceč při práci na nerovném terénu. Obraceč disponuje centrálním nastavením pracovního úhlu za pomocí mechanické páky. Největší výhodou tohoto modelu je rychlé rozložení z transportní do přepravní polohy a opačně. Obraceč je uzpůsoben i pro práci na souvrati – přizvedne se a otočí. Pro práci u okrajů pozemků slouží boční kryty.

Novou generaci dvourotorových shrnovačů se středovým ukládáním řádku zastupoval model SaMASZ Z2-960 s pracovním záběrem 9,6 metru. Brzy se na trhu objeví i menší modely. Hlavním pracovním orgánem tohoto shrnovače je 15ramenná převodovka pracující v olejové lázni. Patentově řešená je zde transportní poloha, kdy se tři ramena sklopí, aniž by je musela obsluha ručně demontovat. Shrnovač stojí na modulární platformě. Tu budou využívat i ostatní budoucí shrnovače. Budou moci mezi sebou sdílet díly a jejich výroba se zjednoduší. Standardně je shrnovač vybaven hydropneumatickým odlehčením a hydraulickou regulací pracovního záběru. Jde také o první stroj z produkce SaMASZ, který je osazen převodovkou ve tvaru písmene Y – jedním pohonem je poháněn levý i pravý rotor. Hydraulický rozvaděč vlastní výroby umožňuje hydraulické skládání do transportní polohy, změnu pracovního záběru a nastavení odlehčení – nemusí být přítomen žádný dodatečný ovládací panel, stačí dva hydraulické okruhy.

Inovace nesou i čelní žací stroje SaMASZ XDF 341SH a XDF 341WH, které se díky svému závěsu chovají jako tažené stroje.
Inovace nesou i čelní žací stroje SaMASZ XDF 341SH a XDF 341WH, které se díky svému závěsu chovají jako tažené stroje.

SaMASZ má v sortimentu také hřebenové shrnovače do předního i zadního závěsu traktoru. Tuto kategorii na veletrhu zastupovala novinka SaMASZ TWIST 700 (záběr 7 metrů) umožňující mechanické nastavení pracovního záběru. Shrnovač je připraven pro práci s pěti nebo šesti hrabicemi. Pro lepší kopírování pozemku má nově uspořádaná podpěrná kolečka – jedno je vpředu a druhé vzadu.

Jedním z největších vývojových projektů posledních let je pásový shrnovač SaMASZ MRG 2-900. Jeho testování probíhá v České republice a jeho finální podoba byla prezentována na veletrhu. Shrnovač s pracovním záběrem devět metrů je složený ze dvou jednotek a dvou pásových dopravníků. Tato koncepce dovoluje volbu odkládání řádku hmoty vpravo, vlevo, uprostřed a pracovat s dvojřádky. Všechny funkce stroje jsou ovládány z ovládacího panelu uvnitř kabiny traktoru. Olejová nádrž stroje se nachází v jeho rámu. Stroj je poháněn pomocí vývodové hřídele traktoru. Každé ze tří olejových čerpadel pohání určitý prvek stroje. Již ve standardní výbavě je stroj vybaven hydropneumatickým odlehčením.

SaMASZ prezentoval i komunální techniku, jako jsou radlice a sypače. V oranžových barvách vyrábí i nový velkoplošný mulčovač SaMASZ MAMUT 860 TWIN. V kombinaci s čelním mulčovačem dosahuje vysokých denních výkonů. Je konstrukčně jednoduchý, nevyužívá ani elektronickou řídicí jednotku. Z kabiny traktoru však lze hydraulicky nastavit pracovní záběr stroje.

Největším strojem na stánku výrobce byl dvanáctirotorový tažený obraceč SaMASZ P12-1330T s pracovním záběrem 13,4 metru.
Největším strojem na stánku výrobce byl dvanáctirotorový tažený obraceč SaMASZ P12-1330T s pracovním záběrem 13,4 metru.