Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Seznam vítězů Agritechnica Innovation Awards 2023

Zveřejněno: 28. 9. 2023

Německá zemědělská společnost (DLG), organizátor veletrhu Agritechnica, vyhlásila vítěze zlatých a stříbrných medailí soutěže Agritechnica Innovation Awards 2023. Do tohoto předního systému udělování cen za inovace v oboru zemědělských strojů bylo přihlášeno 251 výrobků, z nichž 218 bylo schváleno do seznamu výstavních inovací. Porota DLG Innovation Jury ocenila jednu inovaci zlatou a 17 inovací stříbrnou medailí.

Sklízecí mlátička s dvojitým axiálním rotorem New Holland CR.

Zlatá medaile za inovaci Agritechnica se uděluje za inovaci, která demonstruje nový koncept, v němž se rozhodujícím způsobem změnila funkčnost a vznikl nový proces nebo došlo k podstatnému zlepšení stávajícího procesu.

Stříbrná medaile Agritechnica za inovaci se uděluje za inovaci stávajícího výrobku, která přináší významné zlepšení funkčnosti a procesu. Výrobek nesplňuje plně kritéria pro udělení zlaté medaile za inovaci.

Některým zmíněným inovacím budou věnované samostatné články.

Zlatá medaile

Celková koncepce sklízecí mlátičky s dvojitým axiálním rotorem New Holland CR

Společnost: New Holland – značka CNH

Další rozvoj technicky možných výkonů sklízecích mlátiček je stále více limitován jejich velikostí, hmotností a rozměry. Celková koncepce nové dvourotorové axiální sklízecí mlátičky New Holland CR 11.90 byla navržena s ohledem na maximální výkon při dodržení všech omezení.

Sklízecí mlátička s dvojitým axiálním rotorem New Holland CR.
Sklízecí mlátička s dvojitým axiálním rotorem New Holland CR.

Stříbrné medaile

STEYR Hybrid CVT

Společnost: STEYR Tractoren – značka společnosti CNH

Mezi nejrůznějšími opatřeními, která jsou zaváděna za účelem snížení emisí CO2, je vývoj alternativ k dieselovým motorům. To se týká i terénních vozidel, jako jsou traktory, sklízecí mlátičky a kombajny.

STEYR Hybrid CVT.
STEYR Hybrid CVT.

S hybridní převodovkou STEYR Hybrid CVT představuje CNH modulární hybridní koncept pro střední a velké standardní traktory. Představený prototyp vychází ze sériového modelu šestiválcové základní třídy s výkonem 180 koní (132 kW) a rozvorem 2,79 metru. Zatímco plynulá hydrostaticko-mechanická převodovka byla převzata v poměru 1:1 z originálu, vznětový motor má výkon 260 koní (191 kW) a je uložen ve zcela nové přední části s nezávislým odpružením kol a dvěma integrovanými elektromotory.

New Holland T4 Electric Power

Společnost: New Holland – značka společnosti CNH, společný vývoj s Monarch Tractor

S bateriovým traktorem New Holland T4 Electric Power představuje výrobce zajímavé autonomní a bezpečnostní funkce. Kamerové systémy umístěné na střeše kabiny a vpředu v kapotě umožňují mimo jiné 360° výhled na traktor kolem dokola, který lze přenést do terminálu v kabině, detekci vzadu umístěného nářadí pro zjednodušené připojování a automatické vypnutí vývodového hřídele, pokud se někdo přiblíží příliš blízko k vývodovému hřídeli.

New Holland T4 Electric Power.
New Holland T4 Electric Power.

Teleskopický čelní nakladač STOLL

Společnost: Wilhelm Stoll Maschinenfabrik GmbH

Kdo by neznal problém při práci s čelními nakladači? Často chybí posledních pár centimetrů dosahu právě v rozhodujícím okamžiku – zejména u čtyřválcových traktorů střední třídy, které jsou při práci s čelním nakladačem oblíbené.

Teleskopický čelní nakladač STOLL.
Teleskopický čelní nakladač STOLL.

Nový teleskopický nakladač od společnosti Stoll je vybaven teleskopickým výkyvným ramenem a „výsuvným kloubem“. Při konstrukční velikosti pro čtyřválcové traktory střední třídy lze výkyvné rameno prodloužit o 0,7 metru. V kombinaci s výsuvným kloubem to umožňuje zvětšit horizontální dosah o 1 metr a výšku zdvihu až o 1,5 metru. Čelní nakladač by se tak měl ukázat jako zajímavý zejména pro manipulaci s kulatými a hranatými balíky na farmách, které nemají dostatek práce pro teleskopický nakladač. Je však vhodný i pro všechny ostatní práce.

New Holland T7.270 Methane Power (LNG)

Společnost: New Holland – značka společnosti CNH

S modelem New Holland T7.270 LNG je New Holland prvním výrobcem, který představil plynový traktor s nádržemi na LNG. Díky speciální technologii dvojitých stěn lze vakuově izolované nádrže přizpůsobit prostorovým podmínkám typickým pro traktory, což u New Holland T7.270 LNG umožňuje dosáhnout objemu nádrže 200 kg.

Přesnější práce s připojeným nářadím

Společnost: CLAAS KGaA

Claas představil systém, který udržuje připojené nářadí k traktoru přes tříbodový závěs rovnoběžně s půdou. Systém dokáže automaticky nastavit podélný sklon nářadí.

Přesnější práce s připojeným nářadím.
Přesnější práce s připojeným nářadím.

Saphir GrindStar

Společnost: SAPHIR Maschinenbau GmbH

Medaili získal stroj Saphir GrindStar od společnosti Saphir s pasivně rotujícími rotory, které zpracovávají půdu velmi mělce (do 2 cm).

Saphir GrindStar.
Saphir GrindStar.

Tvarování hrůbků

Společnost: ALL-IN-ONE GmbH

Společnost ALL-IN-ONE GmbH představila stroj pro tvarování hrůbků.

Tvarování hrůbků.
Tvarování hrůbků.

Zunhammer ECO-Duo Vario

Společnost: Zunhammer GmbH

S rostoucí pracovní šířkou aplikátorů pro aplikaci tekutých hnojiv, které jsou stále větší, je přesné hnojení ztíženo tím, že výstupní množství není variabilní a je stejné po celé šířce aplikátoru Zunhammer ECO-Duo Vario.

Zunhammer ECO-Duo Vario.
Zunhammer ECO-Duo Vario.

V dalším vývoji známého použití dvou čerpadel lze v systému Zunhammer ECO-Duo Vario společnosti Zunhammer regulovat výstupní množství nezávisle pro každou polovinu aplikátoru, což je zcela nová věc. To umožňuje zdvojnásobit přesnost hnojení, což je důležité zejména při velkých pracovních záběrech.

CurveControl pro odstředivá rozmetadla

Společnost: Dreyer SE & Co. KG

Systém CurveControl poprvé upravuje rozmetací obrazec odstředivého rozmetadla při zatáčení.

CurveControl pro odstředivá rozmetadla.
CurveControl pro odstředivá rozmetadla.

Skenování porostu s Case IH Axial-Flow

Společnost: CASE IH – značka CNH

V novém systému Forward Looking Feedrate Control od Case IH senzory měří stav, výšku a hustotu porostu a takto zjištěné hodnoty senzorů se používají jako vstupní hodnoty pro regulátor průchodnosti. Senzory navíc měří profil půdy, a kromě údajů z pozemních senzorů optimalizují řízení výšky sklízecího adaptéru pomocí hodnot vypočtených pomocí nových algoritmů. To vede ke konzistentnějšímu přísunu sklizené plodiny. Celkově to vede ke zvýšení výkonu sklízecí mlátičky, provozní spolehlivosti, a tím i efektivity.

Radar pro Case IH Axial-Flow.
Radar pro Case IH Axial-Flow.

Grimme ChangeSep

Společnost: GRIMME Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG

Separátor GRIMME ChangeSep od společnosti Grimme nyní poprvé umožňuje bez použití nářadí přepínat mezi dvěma aktivními separačními zařízeními u sklízečů zeleniny.

Grimme ChangeSep.
Grimme ChangeSep.

Sklizeň brambor

Společnost: Shaktiman GRIMME Root Crop Sol. Pvt. Ltd.

Společnost Shaktiman GRIMME Root Crop Sol. Pvt. Ltd. získala medaili za stroj uplatnitelný během sklizně brambor v rozvojových státech.

Shaktiman GRIMME.
Shaktiman GRIMME.

Brousící zařízení Krone

Společnost: Maschinenfabrik Bernard Krone GmbH & Co. KG

Díky inovativnímu brousicímu zařízení lze počet brousicích cyklů zvýšit až na 2 200 bez jediné údržbářské nebo servisní činnosti.

Brousící zařízení od Krone.
Brousící zařízení od Krone.

Automatické nastavení kondicionéru Fendt

Společnost: Fendt AGCO GmbH

Se svým automatickým nastavením kondicionéru se společnost Fendt snaží dosáhnout jasného cíle: konstantního obsahu sušiny na celém poli a v celé seči. Za tímto účelem se růst biomasy určuje buď vytvořením aplikační mapy pomocí satelitních dat, nebo tím, že senzor zaznamenává údaje o výnosu přímo při jízdě. Takto shromážděná data jsou prostřednictvím sběrnice ISOBUS odesílána do pracovního počítače žacího stroje, který vypočítá příslušné nastavení a předá je přímo elektromotoru kondicionéru.

Automatické nastavení kondicionéru u žacího stroje Fendt.
Automatické nastavení kondicionéru u žacího stroje Fendt.

Lemken iQblue tool monitoring

Společnost: LEMKEN GmbH & Co. KG

Systém monitorování Lemken iQblue umožňuje sledovat stav komponentů během práce kypřiče a odhaluje případnou ztrátu nástroje i opotřebení radliček. Pomocí včasného varování lze včas realizovat výměnu dílů v manuálních, poloautonomních nebo plně autonomních aplikacích, a tím zajistit kvalitu práce nebo zabránit dalšímu ničení. Systém je především nezbytný pro autonomní vozidla, ale lze jej použít i na standardních traktorech.

Lemken iQblue tool monitoring.
Lemken iQblue tool monitoring.

Analýza nářadí se provádí během procesu otáčení na souvrati analýzou obrazu z kamery pomocí algoritmu umělé inteligence při zvednutí nářadí. Díky tomu lze zjistit postupující opotřebení i ztrátu nástroje.

Radicle Agronomics

Company: Precision Planting LLC

Radicle Agronomics je systém, který v sobě spojuje plánování, odběr vzorků, analýzu a celou logistiku odběru půdních vzorků. Odpadá příprava etiket a označování pytlů s půdou. To vše se provádí automaticky na poli, zatímco GeoPress plní zkumavky odebranou půdou.

Radicle Agronomics je systém, který v sobě spojuje plánování, odběr vzorků, analýzu a celou logistiku odběru půdních vzorků.
Radicle Agronomics je systém, který v sobě spojuje plánování, odběr vzorků, analýzu a celou logistiku odběru půdních vzorků.

3A – Pokročilá automatizace a autonomie

Společnost: AgXeed B.V. in a Claas KGaA mbH

Plánovací a implementační software AgXeed a Claas, který lze použít k řízení robotů ve spolupráci s traktory a nářadím, byl vyvinut v podobě 3A – Advanced Automation and Autonomy.

Pokročilá automatizace a autonomie.
Pokročilá automatizace a autonomie.